Tulossa: Martti laulaa ja iso bändi soi!

Perjantaina 5. toukokuuta Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä koetaan konsertti, jossa Martti Suosalo tulkitsee Jacques Brelin suomeksi käännettyjä lauluja. Hänen kanssaan esiintyvät kitarataiteilija Pekka Tegelman sekä Tapiola Big Band.

Juttelin Martin kanssa reilua viikkoa ennen konserttia. Hänethän tunnetaan ennenkaikkea näyttelijänä, ja hän sanookin, että töistä 5 % hän tekee laulajana ja 95 % näyttelijänä. Hän kuitenkin painottaa olevansa sama persoona niin laulajana kuin näyttelijänäkin - toisin kuin esimerkinomaisesti vaikkapa Vesa-Matti Loiri, jolla on selkeästi erilainen laulajapersoona kuin näyttelijäpersoona Turhapuro-tyyleineen.

Idea konsertista on alunperin lähtöisin jo 90-luvulta. Tuolloin Ryhmäteatterissa ohjaaja Raila Leppäkoski antoi Martille videokasetin, jossa oli Jacques Brelin konsertti - sanoen, että Martissa ja Brelissä on jotain samaa. Ja Martti oli myyty. Hänen ystävänsä Pekka Tegelman ehdotti sittemmin, että he kääntäisivät laulut suomeksi. Vuoden 1998 kesällä he saivat käännettyä viisi laulua, ja tähän mennessä miesten yhteistyönä on syntynyt 17 käännöstä. Näitä on tehty siis pikkuhiljaa muiden töiden ohessa. Tapiola Big Band tuli kuvaan mukaan siten, että sieltä soitettiin Martille ja pyydettiin yhteistyötä. Martti ehdotti sitten Brelin kappaleita, joita kapellimestari Esko Heikkinen teki big band -sovitukset. Tämä konsertti sai sitten ensiesityksensä tämän vuoden tammikuussa Helsingissä, Aleksanterin teatterissa. Jyväskylässä nähdään toinen esitys. Kyse on siis hyvin tuoreesta kokonaisuudesta!


Martti Suosalo ja Tapiola Big Band esiintymässä Aleksanterin teatterissa.
Kuva: Eveliina Mustonen

Martti kertoo haluavansa esittää nimenomaan Brelin lauluja siksi, että Brel itse on vahvasti esiintyvä laulaja; kappaleet ovat näytelmällisiä ja sopivat hyvin näyttelijän esitettäviksi. Martti kertoo ilmaisun olevan paljon muutakin kuin laulamista; hän "heiluttelee vakuuttavasti käsiään", eläytyy ilmein ja esittää eri hahmoja lauluissa. Omaa suosikkia kappaleista hän ei halua nimetä - se olisi kuulema sama kuin pyydettäisiin laittamaan omat lapset paremmuusjärjestykseen, kun kaikki ne ovat hyviä.

Kysyn, kenelle Martti suosittelisi tätä konserttia, ja vastaus tulee epäröimättä: "kaikille!" Ikään tai mihinkään muuhunkaan katsomatta. Martti toivottaa kuulijat tervetulleeksi - luvassa on upeaa musiikkia, viihtymistä, komeasti soiva iso orkesteri ja hienoja sovituksi. Iltaan mahtuu tunnetta ja energiaa.

Näin avosylin Martti toivottaa kaikki tervetulleeksi konserttiin!
Kuva: Eveliina Mustonen

Brel-Suosalo-Tegelman-Tapiola Big Band -konsertin tiedot Jyväskylän kaupunginteatterin sivulla (linkki).Kommentit

  1. Katsojana suosittelen ehdottomasti ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä mielenkiintoista päästä tänään tänne! :) Ja ilmeisen mielenkiintoiseksi on kokenut moni muukin - illan esityshän on loppuunmyyty. Viimehetken peruutuspaikkoja voi toki kysellä lipunmyynnistä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Hiirenloukku

Evitaa henkiin herättelemässä