Läpi Susanin vaikutuksen

Pääsin kovin pitkältä tuntuneen tauon jälkeen taannoin teatteriin! Kyseessä oli Susanin vaikutuksen 2. pääharjoitus - aikataulu oli alkuperäinen sen mukaan, että lauantaina 13.2. olisi ollut ensi-ilta. Mutta kuten tiedämme, ensi-ilta on siirtynyt.

Paikalla oli myös jäseniä Jyväskylän kaupunginteatterin nuorten harrastusryhmästä, Backstage Groupista. Ennen harjoituksen alkua teatterikuraattori Antti Niskanen kertoi hieman siitä, mitä tuleman pitää ja muistutti koronakäyttäytymisestä kuten maskeista (jotka liki kaikilla oli jo aulaan sisään tullessaankin), käsien desinfioinnista ja turvaväleistä. Nämä asiathan on koko ajan hoidettu teatterissa hyvin silloin kun se sai olla auki. Antti kertoi lisäksi, että tämä ilta oli myös näyttelijöille ja koko työryhmälle tärkeä - he ovat hioneet näytelmää tähän saakka ilman, että kukaan talon ulkopuolinen on sitä nähnyt. Nyt heillä oli edes pieni yleisö.

Siirryimme suuren näyttämön katsomoon hajalleen istumaan. Harjoitus lähti käyntiin. Kaikilla näyttelijöillä oli kasvoillaan maskit. Jossain kohdin maski tuntui tekevän puheesta hieman epäselvää, mutta esityksissähän niitä ei käytetä. Toisaalta maskeihin on jo niin tottunut reaalielämässä, että ne eivät haittaa - vaikka tietenkin näyttelijöiden ilmeiden seuraaminen tekisi esiintymisestä vielä rikkaampaa.

Harjoituksissa näyttelijöillä on maskit kasvoilla, esityksissä ei.
Kuva: Jouni huhtaniemi

Harjoitus rullasi sujuvasti eteenpäin ja tuntui hyvin valmiilta. Tapahtumapaikat vaihtuivat välillä kiivaasti - ja taitaa joillakin näyttelijöillä olla aika pikaisia roolihahmon vaihdoksiakin.

Väliajalla juttelin tutun teatterilaisen kanssa siitä, miten paljon kummallakin liittyy hyviä muistoja ja elämyksiä teatteriin - ja miten kumpikin on teatteria kaivannut kun se nyt on ollut sulussa.

Susanin vaikutus on Pohjoismaiden kantaesitys jos - ja toivottavasti kun - se ensi-iltaan saadaan. Totuttuun tapaan kerran kirjoitan näytelmästä tarkemmin sitten, kun se on ensi-illassa eli täysin valmis yleisölle esitettäväksi. Kuitenkin voin jo todeta, että käsikirjoitus herää hyvin henkiin lavalla. Mukana ilmaisussa on mm. värioivalluksia puvustuksessa, kerronnallisia valoja ja videoita sekä pelkistetty mutta muuntuva lavastus. Juoni on hyvin tiivis ja Miko Jaakkolan ohjaama näyttelijäntyö reipastahtista. Pidän kovasti peukkuja, että suuri yleisö pääsee tämän hienon, kiehtovan teoksen näkemään - ja itsekin toivon kovasti pääseväni ensi-iltaan.

Harjoituksissa näyttelijöillä on maskit kasvoilla, esityksissä ei.
Kuva: Jouni huhtaniemi

Susanin vaikutuksen ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä on toivottavasti huhtikuussa 2021. Näytelmästä on tulossa myös striimauksia. Lisätietoa esityksistä tulee teatterin tiedotuskanaville. Näytelmä teatterin sivuilla (linkki).

Jyväskylän kaupunginteatterin esitystilannetta koskeva tiedote (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)