Kauden alkua Tangon tahtiin

Kesätauon jälkeen Jyväskylän kaupunginteatterilla on jälleen oltu täydessä työssä elokuun alusta lähtien. Suurella näyttämöllä harjoitellaan Suruttomat-musikaalia, pienellä näyttämöllä valmistuu Tango sateessa. Pääsin seuraamaan viimeksimainitun 3. valmistavaa harjoitusta, kun ensi-iltaan on viikko aikaa.

Hannu Lintukoski ja Taina Reponen.
Kuva harjoitusvaiheesta.

Ennen harjoituksen alkua ohjaaja Heini Tola kertoo, että ainakin videoissa on vielä työstettävää. Harjoitukseen kuuluvat myös normaalit yleisön sisäänsoitot; yleisöä tulee minun lisäkseni kaksi henkeä. Muuten katsomossa on työryhmän jäseniä sekä teatterinjohtaja Marietta Kunnas. Valot himmenevät, pimenevät. Tango alkaa soimaan. Näyttelijät Taina Reponen ja Hannu Lintukoski saapuvat lavalle.

Taina Reponen ja Hannu Lintukoski.
Kuva harjoitusvaiheesta.

Harjoituksen edetessä ohjaaja eläytyy vahvasti näytelmän sujuvuuteen eri osa-alueilla. Hän ohjaa välillä elein ja pienin sanoin sekä tekniikkaa että joskus näyttelijöitäkin. Väliajalla käydään pienimuotoista keskustelua siitä, miten yllättävän läheisiä jotkut näytelmän tapahtumista joillekin ovat. Vaikka kyseessä on vasta harjoitusvaihe, paljon on jo valmistakin. Näyttelijöiden tunnelataus on käsinkosketeltava ja tarina kutsuu eläytymään mukaan.

Hannu Lintukoski.
Kuva harjoitusvaiheesta.

Harjoituksen jälkeen käydään palautekeskustelua. Mitä pitää vielä työstää, mikä ei toiminut, mikä oli erityisen hyvää. Puhutaan myös siitä, mitä seuraavan päivän lehdistötilaisuudessa esitetään. Yleisön merkitystä kiitellään. Vaikka paikalla ei montaa katsojaa ollut, meilläkin on merkitystä; tekijät saavat tunteen siitä, että pääsevät tekemään työtään muutenkin kuin työryhmän kesken. Esitettäväksihän näytelmät tehdään. Koska näytelmä on hyvin tunnepitoinen, se vaikuttaa luonnollisesti myös näyttelijöihin, jotka asettuvat roolihenkilöidensä nahkoihin ja mieliin. Taina Reponen toteaakin "näyttelijä on tunne-eläin". Näytelmän herättämistä tunteista ja niiden hallitsemisesta tarpeen mukaan keskustellaan myös. Lopuksi käydään läpi tulevien harkkojen suunniteltua sisältöä.

Taina Reponen ja Hannu Lintukoski.
Kuva harjoitusvaiheesta.

Perinteiseen tapaan en tässä vaiheessa kirjoita enempää näytelmän sisällöstä - vaikka sanottavaa olisi jo nyt. Mutta säästetään se sitten ensi-iltajuttuun.

Tango sateessa -näytelmän ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä keskiviikkona 31. elokuuta klo 19. Näytelmä teatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)