Xanadu (Törnävän kesäteatteri)

Seinäjoen kaupunginteatterin kesäilmentymä, Törnävän kesäteatteri esittää musikaalikomediaa Xanadu. Musikaalin on käsikirjoittanut Douglas Carter Beane, musiikin ovat säveltäneet Jeff Lynne ja John Farrar. Musikaali pohjautuu Richard Danusin ja Marc Rublen käsikirjoittamaan Xanadu-elokuvaan, joka on julkaistu 1980. Musikaalin on suomentanut Mikko Koivusalo.

Xanadu kertoo katutaiteilija Sonny Malonesta ja Kirasta, joka on oikeasti kreikkalainen muusa Kleio. Tapahtumapaikkoja ovat Kalifornian Venice Beach sekä jumalten asuttama Olympos-vuori. Muita oleellisia hahmoja ovat muusat, kiinteistövälittäjä, jumalattaret, ylijumala Zeus sekä muutamat kreikkalaisen mytologian taruolennot. Sekalaista sortin sakkia siis, ja meno hilpeästi sen mukaista!

Katriina Sinisalo (vas.), Jyri Numminen, Annina Rubinstein, Hely Nylund, Ville Mäkinen ja Eeva Markkinen.
Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Törnävälle Xanadun on ohjannut Pauliina Salonius. Ohjauksessa on saatu ilo pintaan. Huumori kukkii monivärisin kukin. Tapahtumat rullaavat enimmäkseen sujuvasti eteenpäin, joskin jossain kohtaa tuntui pientä hidastumista - kokonaisuutta se ei kuitenkaan haitannut. Näyttämön neljäs seinä on hyvin avoin etenkin Sonnyn (Mikael Saari) ottaessa kontaktia yleisöön. Näytelmä nauraa väillä myös itselleen sisältäen toimivia viitteitä teatteriin ja teatterin tekemiseen, kuten vaikkapa siihen, että sama näyttelijä tekee useampaa roolia.

Mikael Saari ja Natalil Lintala.
Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Mikael Saari Sonnyna ja Natalil Lintala Kleiona/Kirana ovat kerrassaan ihanan söpö pari - ja tietysti myös hyvin taitavia esiintyjiä! Molemmat laulavat todella hyvin ja ovat ilmeikkäitä niin kasvoiltaan kuin liikkeiltäänkin. Antti Reini tekee Xanadussa elämänsä ensimmäisen musikaali- ja kesäteatteriroolin kiinteistövälittäjä Danny Maguirena ja ylijumala Zeuksena. Charmia ja näyttelijäntaitoa hänellä riittää vaikka kuinka - näistä rooleista pidin enemmän Zeuksesta, joka puhkuu ylijumalista ylivoimaansa. Ylipäätään pidin kovasti muusien harkitun ylilyödystä yhteisesiintymisestä kaikkine keikistelyineen ja korostettuine ilmauksineen. Hulvattomat sivuhahmot tuottavat paljon iloa. Koko ensemble hoitaa hommansa taidolla ja heittäytyen.

Katriina Sinisalo ja Antti Reini.
Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Xanadun koreografiat ovat Jyri Nummisen käsialaa. Koreografiat ovat monipuolisia, eivätkä rajoitu vain tanssiin vaan myös esimerkiksi muusien yleiseen liikkumiseen. Esiintyjät toteuttavat näitä taidolla.

Musiikin tuotannosta ja laulujen harjoituksesta vastaa Pekka Siistonen, äänisuunnittelu on Sami Lustin ja Siistosen tekemä. Äänimaisema toimii hyvin ja laulut soivat hienosti. Nykyään ainakin isompien tuotantojen musikaalikatsojia taidetaan useimmiten hemmotella livebändillä, jota tässä vähän kaipasin, mutta myös tallennemusiikki säesti livelaulua aivan toimivasti.

Eeva Markkinen (alh. vas.), Jyri Numminen ja Ville Mäkinen. Annina Rubinstein (ylh. vas.), Natalil Lintala, Antti Reini, Hely Nylund ja Katriina Sinisalo.
Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Xanadun visuaalisuus on monipuolisen värikäs, toimiva kokonaisuus. Timjami Varamäen suunnittelemat puvut sekä Aliina Ilosen kampaus- ja maskeeraussuunnittelu herättävät moninaiset hahmot ulkoisesti henkiin - tietysti yhdessä osaavan näyttelijätyön kanssa. Puvustuksessa, kampauksissa ja maskeerauksissa on monta iloista oivallusta, väriä, kauneutta ja kimallusta. Juho Lindströmin suunnittelema lavastus tarjoaa oivat puitteet erilaisille tapahtumapaikoille ynnä muulle - lentävää hevosta myöten!

Jyri Numminen (vas.), Hely Nylund, Mikael Saari, Natalil Lintala, Ville Mäkinen ja Katriina Sinisalo.
Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Tämä oli minulle ensimmäinen käynti Törnävän kesäteatterissa. Alue on kertakaikkiaan ihastuttava, joten kannattaa tulla ajoissa jotta ehtii katsella ympärilleen ja nauttia luonnon läheisyydestä. Katsomo ei ollut ergonomisesti kovin nautittava istuttava, mutta kyllä se siitä.

Xanadu-musikaali ja käynti Törnävän kesäteatterissa oli kokonaisuutena oikein hyvä elämys. Viihdyttävä, taidolla tehty, värikäs esitys kauniissa ympäristössä!

Natalil Lintala ja Jyri Numminen.
Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Xanadu-musikaali Seinäjoen kaupunginteatterin Törnävän kesäteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)