Katsojien silmissä Evita

Tällä kertaa katsojien silmissä kimmeltää Evita-musikaali. Jakelin katsojakyselyt 19.10. päivänäytöksessä. Kaikki viisi vastaamaan lupautunutta palauttivat vastauksensa - lämmin kiitos heille! Tällä kertaa vastaajat ovat AR (joka ilmoitti iäkseen alle 50 v.), Virpi (50), Riitta (76), Eeva (50+) sekä Leena (60+ ja toinen 18+). Lainausmerkeissä olevat kommentit ovat muuten suoraan vastaajien omaa tekstiä, mutta tarvittaessa olen lisännyt sulkuihin näyttelijöiden nimiä.

Mitä vastaajat sitten pitivät Evitasta? AR kommentoi "Hyvä valinta ohjelmistoon. Webberin musiikki on kiinnostavaa ja tarttuvaa. Valitkaa vain jatkossakin rohkeasti erilaista ohjelmistoa." Virpi sanoi "Aivan mahtava! Upeaa musikaalisuutta, taitavia laulajia. Taattua Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmistoa. Hyvä orkesteri! Mukava, että heidätkin esiteltiin/näytettiin lopussa yleisölle." Riitta vastasi "Todella vaikuttava, voimakas esitys. Vilunväreiltä ei voinut välttyä." Eeva kertoi "Pidän musikaalista, tämä mielenkiintoinen, hyvä." Leenan mukaan "esitys oli hyvä ja mukaansatempaava."

Keskellä edessä Saara Jokiaho (Evita).
Kuva: Jiri Halttunen

Oliko Evitassa jotain, mistä vastaajat pitivät aivan erityisesti? Eeva nimesi tanssit ja musiikin. Riitta vastasi "mahtavat kuoro-osuudet. Itsenikin olisi tehnyt mieli nostaa käsi pystyyn. Ja tietenkin Evitan (Saara Jokiaho) soolot. "Et itkeä saa Argentiina" jäi korvavaksi illaksi, yöksi. Aivan huikeaa. Ja pienen tytön (Elma Järvinen) soolo, kyyneleet silmiin, ei voinut muuta..." Leena sanoi "pääosien esittäjät Evita (Saara Jokiaho) ja Che (Miika Laakso) olivat tasokkaita." Virpi kommentoi "Saara Jokiahon ('Don't Cry For Me Argentina') 'Et itkeä saa, Argentiina' oli valloittava, sopi näyttelijättären äänelle täydellisesti." AR kertoi "Saara Jokiaho onnistui hienosti Evitana. Lopussa hänet nähtiin hauraana, läpi esityksen vahvana naisena."

Keskellä Miika laakso (Che).
Kuva: Jiri Halttunen

Kysyin myös, haluaisivatko vastaajat kritisoida jotain. Riitta vastasi "jos jotain kritisoisin, niin ihan kaikista sanoista en saanut selvää. Ehkä johtui siitä, että oli niin nopeatempoinen meno, etten ihan heti ollut mukana. Johtuu ehkä myös iän mukana tuomasta kuullun ymmärtämisestä. Mutta aika pian sain kiinni sanoista." Leena ja Eeva kokivat, että esityksessä äänet olivat turhan kovalla. AR ja Virpi eivät halunneet kritisoida mitään.

Anna-Maija Oka (Evita), Elina Saarela (rakastajatar) ja Paavo Honkimäki (Juan Perón).
Kuva: Jiri Halttunen

Entä jäikö joku tietty roolisuoritus vastaajille erityisesti mieleen? Virpi sanoi "kertoja Che (Miika Laakso) selvensi tarinaa hyvin. Pidin myös hänen lauluäänestään ja luonnollisuudesta lavalla. Tyttäreni (15v) piti Elma Järvisen osuudesta, mietti, onko siinä tuleva kuuluisa näyttelijä." Riitta vastasi "No kyllähän se Evitan (Saara Jokiaho) roolisuoritus oli ihan huippua. Ulkonäkökin kuin Eva Peronin. Ja se pieni tyttö <3 (Elma Järvinen)" Eeva oli samoilla linjoilla: "nuoren neidon esitys ihana, Elma Järvinen." AR kommentoi "Miika Laakso Chena on luonteva ja Juan Perón (Paavo Honkimäki) komea." Leena kertoi "Ernesto 'Che' Guevara (Miika Laakso), todella hyvä ääni ja esiintyjä sopi rooliinsa."

Elma Järvinen.
Kuva: Jiri Halttunen

Entä herättikö musikaali vastaajissa jotain ajatuksia? Leena kertoi "laittoi ajattelemaan miten Evita nousi 'valtaansa' ja miten sai manipuloitua kansan puolelleen." Eevalle tuli mieleen "ihmisten eriarvoisuus maailmassa." Virpi pohti että "ei pidä luovuttaa, vaan täytyy uskoa itseensä ja luottaa, että elämä vie eteenpäin." AR kommentoi "vallan takana oli tavallinen ihminen." Riitta vastasi "jäin miettimään, että ollaanko me opittu mitään. Vieläkin rikkaat on rikkaita, köyhät köyhiä. Suomi tarvitsisi yhden Eva Perónin laittamaan stopin leipäjonoille ja asunnottomien yölle."

Kuva: Jiri Halttunen

Millaisia näytelmiä vastaajat yleensä valitsevat katsottavakseen? AR kertoi "melkein kaikki kiinnostaa. Valitsen päivänäytöksiä koska asun kauempana." Eeva sanoi "sellaisia mistä jää hyvä olo, iloinen. En jaksa kasvattavia, totisia. Tässä oli kumpaakin." Leena totesi olevansa kaikkiruokainen. Virpi kommentoi "musikaalit, komediat kiinnostavat. Joskus näyttelijävalinnatkin vaikuttavat päätökseen." Riitta vastasi "musikaaleja, operetteja, komedioita. Väinönkadun kaupunginteatterissa näin aikoinaan Victoria ja hänen husaarinsa, voi kun vielä joskus... Seuraavan kerran on aikomus tulla katsomaan Älä pukeudu päivälliselle."

Entä miksi vastaajat valitsivat juuri Evita-musikaalin? AR sanoi "olin lukenut esityksestä blogista, jossa sitä kehuttiin." Eeva kommentoi "Jyväskylässä harvoin, iloisia, musiikkia." Leena kertoi "halusin nähdä taidokkaan Jyväskylän teatterin esityksen tästä." Virpi vastasi "näin keväällä mainoksen Evitasta ja tyttäreni, jonka kanssa tulin näytelmän katsomaan, oli juuri käynyt luokan kanssa teatterissa ja 'saanut' teatterikärpäsen. Oli sopiva synttärilahja hänelle." Riitta totesi "musikaalin ja Perónin historian vuoksi."

Keskellä edessä Saara Jokiaho (Evita).
Kuva: Jiri Halttunen

Evita-musikaali on Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmistossa 13.4.2024 saakka. Myös kevätkauden liput ovat myynnissä. Evita teatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

  1. Pohjois-Karjalasta saakka Evitassa: https://hikkaj.blogspot.com/2023/10/evita.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eturivin kuningatar Satu20. marraskuuta 2023 klo 17.42

      Kiitos näkökulmastasi!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)