Tavat ja toiveet - Jane Austenin matkassa (ensi-ilta)

Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä koettiin viime lauantaina Tavat ja toiveet - Jane Austenin matkassa -näytelmän ensi-ilta, joka oli samalla Pohjoismaiden kantaesitys. Britanniassa näytelmää on esitetty nimellä The Watsons ja se on saanut siellä suurta suosiota. Tekstin on kirjoittahut Laura Wade, pohjautuen Jane Austenin keskenjääneeseen teokseen, ja sen on suomentanut Aino Piirola. Tämän produktion on ohjannut Johanna Freundlich.

Vasemmalta Anneli Karppinen (Mary Watson), Saara Jokiaho (Margaret Watson), Maija Andersson (Emma Watson) ja Piia Mannisenmäki (Elizabeth Watson).
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Näytelmä alkaa hyvin perinteissä 1800-luvun epookkitunnelmissa. Tosin esimerkiksi lordi Osbornen (Markus Virtanen) karrikoidussa esiintymisessä tai uljaiden upseerien (Asko Vaarala, Panu Ilén ja Ville Lähteenmäki) vähemmän perinteisissä "ratsuissa" näkyy jo alusta asti merkkejä siitä, että ihan perinteikkäässä ilmaisussa ei pysytä. Henkilöt esitellään oivaltavasti. Jo ensimmäisellä puoliajalla menneeseen aikaan sekoittuu nykyaikaa. Toinen puoliaika lähteekin liikkeelle varsin hulvattomasti, ja koko katsomo hyrähteli nauruun useamman kerran.

Vasemmalla Jukka-Pekka Mikkonen (Tom Musgrave) ja Markus Virtanen (Lordi Osborne).
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Mukana on pukudraamaa, komediaa, absurdeja kaikuja ja ajoittain läsnä tuntuu olevan kokeellistakin teatteria henkilöiden pyöriessä ja pyörittäessä henkilökohtaista hullunmyllyään. Johanna Freundlichin ohjaus toimii sekä kurinalaisemmassa maailmassa että sekopäisemmässäkin menossa.

Kuvassa Anna Ackerman (Laura).
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Näyttelijät tekevät taitavaa työtä. Anna Ackerman nykyaikaisena naisena, Laurana, tykittää menemään koko kehollaan ja ilmeillään - tästä naisesta ei todellakaan energiaa puutu! Hänelle oivallisen vastaparin - tai kanssakulkijan - tarjoaa Maija Anderssonin Emma Watson, joka toki on austenilaiseen ajankuvaan sopiva, hyvin kasvatettu neiti, mutta jolla on myös oma tahto ja omia ajatuksia - sivujuonteena jopa niitä siveettömiäkin (hui sentään!) joista entisaikoina ei olisi sopinut pihahtaakaan. Saara Jokiaho heittäytyy roolissa Margaret Watsonina tehden itsestään aluksi yksiulotteisen tuntuisen koomisen hömelön, jollaiseksi rooli on nimenomaan kirjoitettu - eihän näytelmän henkilö voi olla muuta kuin mitä hänen annetaan olla. Paitsi että myöhemmin voi ja on. Näytelmässä on laaja kaarti näyttelijöitä, joista jokainen tekee oman henkilönsä erottuvaksi muista. Henkilöt ovat sekä vakavasti otettavia että koomisia, itsetietoisia ja ohjailtavissa - ihan kuin ihmiset konsanaan!

Taina Reponen (Lady Osborne), Maija Andersson (Emma Watson), Pekka Hiltunen (Herra Howard), Anneli Karppinen (Mary Watson), Hannu Lintukoski (Robert Watson), Asko Vaarala (Bertie) ja Markus Virtanen (Lordi Osborne).
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Näytelmän puvustuksen ja lavasteet on suunnitellut Mark Väisänen. Puvut ovatkin todellista silmäkarkkia; kauniita ja komeita, kuten henkilöhahmotkin. Hahmoja täydentävät kampaukset ja maskeeraukset on suunnitellut Suvi Taipale. Pukujen värimaailma on sopusointuinen. Henkilöiden arvoasema ja varallisuus tulevat puvustuksessa hyvin esille. Lavasteet toimivat hyvin, tukevat näyttelijäntyötä sekä ovat kauniita katsella. Kaikessa yksinkertaisuudessaan loppukuvan unenomaisen lavastus jäi erityisesti mieleeni. Lavastusta tukee Antti Silvennoisen valosuunnittelu, joka hienovaraisesti ohjailee tunnelmia. Esityksen koreografiat niin 1800-luvun tanssiaisista räväkämpään menoon on suunnitellut Sara Elgland.

Lennossa Panu Ilèn (Gil). Hurraamassa vasemmalta Taina Reponen (Lady Osborne), Hanna Liinoja (Nanny), Jouni Salo (isä Watson), Alma-Ruut Karjalainen (Neiti Osborne), Jukka-Pekka Mikkonen (Tom Musgrave) ja Maija Andersson (Emma Watson).
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Näytelmällä on paljon sanottavaa oman itsen ja oman äänen löytämisestä. Naisen asema ja päätösvalta ovat myös erityisen mielenkiinnon kohteena. Ihmisen elämässä tavoitteet ja unelmat voivat olla muiden antamia tai itse löydettyjä - mahdollisuuksia on lukemattomia. Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä.

Tavat ja toiveet Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).

Kuvassa Hannu Lintukoski (Robert watson) ja Anneli Karppinen (Mary Watson).
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)