Waitress - Unelmien resepti (Lahden kaupunginteatteri)

Lahden Kaupunginteatteri Juhani-näyttämöllä pyörii musikaali Waitress - Unelmien resepti. Musikaali perustuu Adrienne Shellyn kirjoittamaan elokuvaan. Sen on käsikirjoittanut Jessie Nelson. Musiikista ja laulujen sanoista vastaa Sara Bareilles. Musikaalin on suomentanut Mikko Koivusalo ja Lahden kaupunginteatterin ohjannut Ilkka Laasonen.

Anni Kajos (Jenna).
Kuva: Aki Loponen

Musikaali kertoo kahvilatyöntekijä Jennasta, hänen elämästään töissä ja kotona, unelmistaan, muistoistaan - ja paljon muustakin. Tarinassa käsitellään rakkautta, parisuhdetta (jotka tosin eivät välttämättä liity toisiinsa), ystävyyttä, perhesuhteita, äitiyttä, naisen asemaa, ihmisen itsenäisyyttä, välittämistä, alistuneisuutta... Inhimillisiä teemoja laajalla skaalalla.

Mikko Pörhölä (Cal), Miila Virtanen (Dawn) ja Ushma Olava (Becky).
Kuva: Aki Loponen

Koko näyttelijäkaarti näyttelee, laulaa ja tanssii niin, että kokonaisuutta on ilo seurata. Pääroolissa nähdään Anni Kajos, jonka Jennassa on juuri sopivissa määrin naapurintyttöä ja omaksi itsekseen kasvavaa nuorta naista. Yhdessä Ushma Olavan itsetietoisen Beckyn sekä Miila Virtanen hieman höpsön mutta yllättävän Dawnin kanssa he muodostavat todella vahvan kolmikon. Heidän kanssaan työskentelevänä - ja tuskailevana - Calina Mikko Pörhölä tekee roolihahmostaan rosoisen mutta reilun. Tomi Enbuska Earlina on niin onnistuneen vastenmielinen, että siinä missä näyttelijä ansaitsee aplodit, roolihahmolle tekisi mieli buuata. Mikko Jurkka Joena tekee hyvin luontevaa työtä päältä piikikkäänä mutta sisältä kultaisena vanhana miehenä. Tuomas Korkia-Aho pääsee heittäytymään Ogien roolissa hyvinkin elastiseen menoon. Mikael Saari tohtori Pomatterina on uskottavasti hieman hukassa mutta aina hyväntahtoinen. Hänen vastaanotollaan avustavana hoitaja Normana Laura Huhtamaa tekee pienimuotoisen mutta usein paljonpuhuvan roolin.

Etualalla Miila Virtanen (Dawn) ja Tuomas Korkia-Aho (Ogie).
Kuva: Aki Loponen

Sari Loukon koreografiat kuljettavat tarinaa omalta osaltaan, soljuvat muun kerronnan lomaan. Koreografioissa on myös mielenkiintoisia pieniä jippoja ja yksityiskohtia.

Tomi Enbuska (Earl) ja Anni Kajos (Jenna).
Kuva: Aki Loponen

Musiikin on sovittanut ja bändiä johtaa Antti Vauramo. Orkesteri soi hienosti, ja pidin kovasti siitä, että lavastusratkaisun ansiosta bändi on aina välillä nähtävilläkin - niin monesti mainiot muusikot jäävät näkymättömiin. Ainoa ikävämpi asia musiikkiin liittyen oli se, että laulujen sanoista ei aina tahtonut saada selvää.

Laura Huhtamaa (hoitaja Norma) ja Mikael Saari (tohtori Pomatter).
Kuva: Aki Loponen

Lavastuksen on suunnitellut Pekka Korpiniitty. Lavastus on hyvin realistinen, mukava katsella, toimiva ja myös erittäin näppärästi muuntuva. Visuaalista lavailmettä ja tunnelmaa luovat ja korostavat omalta osaltaan myös Harri Peltosen suunnittelemat valot.

Laura Dammertin suunnittelema puvustus on niinikään realistinen ja luo yhdessä lavastuksen kanssa toimivan visuaalisen kokonaisuuden. Muutamissa kohtauksissa puvustus on tosin hieman päässyt revittelemäänkin!

Anni Kajos (Jenna) ja Mikko Jurkka (Joe).
Kuva: Aki Loponen

Waitress - Unelmien resepti on monin tavoin hyvää musikaaliteatteria. Ilo niin korvalle kuin silmällekin, viihdyttävä, raikas, hauska - mutta ei suinkaan pelkkää höttöä vaan myös vahvasti syvempiäkin teemoja käsittelevä. Suosittelen!

Waitress - Unelmien resepti Lahden kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Hiirenloukku

Evitaa henkiin herättelemässä