Oi ihana (harjoitus)Panama!

Olin seuraamassa Oi ihana Panama näytelmän -läpimenoharjoitusta. Näytelmä perustuu puolalais-saksalaisen Janoschin (oikealta nimeltään Horst Eckert) tekstiin. Sen ohjaa Jyväskylän kaupunginteatterissa kiinnitettynä näyttelijänä toimiva Tytti Vänskä.

Pikku tiikeri (Eino Heiskanen) ja pikku karhu (Saara Jokiaho).
Taustalla musikantti Onni Tulla.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Näytelmässä ystävykset pikku karhu ja pikku tiikeri asuvat majassaan, joka on aivan ihana koti. Pikku karhun löytäessä Panamasta ajelehtineen banaanilaatikon kaksikko päättää lähteä matkalle Panamaan. Reissussa tavataan erilaisia eläimiä, ja huima seikkailu päättyy (tietenkin) onnellisesti. Saara Jokiaho pikku karhuna on varsinainen halinalle, niin täynnä intoa, aurinkoa ja energiaa. Eino Heiskasen pikku tiikeri vaikuttaa välillä hieman hömelöltä, mutta on hyvin sydämellinen eläin. Molemmat eläytyvät eläimennahkoihin selvästi ilon kautta. Saaralla ja Einolla on ilmeisen hauskaa keskenään sekä antoisa (työ)kaveruus, mikä välittyy myös katsojalle. Onni Tullan soittamat taustamusiikit ja -äänet elävöittävät esitystä mukavasti.

Pikku karhu (Saara Jokiaho).
Taustalla musikantti Onni Tulla.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Karmo Menden suunnittelemat puvut ja Anniina Saaren maskit luovat hahmot selkeiksi ja söpöiksi. Simppeli ja toimiva lavastus on myös Karmo Menden käsialaa. Etenkin tiikerin ja karhun kohtaamien muiden eläinten toteutuksessa on aivan loistavia ideoita! Tarpeistosta vastaavat Tuula Paananen ja Sari Nyyssönen.

Pikku karhu (Saara Jokiaho) ja pikku tiikeri (Eino Heiskanen).
Taustalla musikantti Onni Tulla.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Näytelmä kestää puolisen tuntia ja uskon, että lapset seuraavat sitä hyvin mielellään - viihdyttää se aikuistakin! Iloiset rallatuksia jäävät päähän soimaan. Näytelmässä on osallistavia hetkiä, mutta ei mitään mitä yleisön tarvitsisi jännittää. Esitykseen kuuluu myös näytelmän jälkeinen keskustelutuokio pikku karhun ja pikku tiikerin kanssa.

Pikku tiikeri (Eino Heiskanen) ja pikku karhu (Saara Jokiaho).
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Läpimenon jälkeen ohjaaja Tytti antaa vielä muutaman kommentin joistakin asemoitumisista, eleistä ym hienosäädöstä. Lisäksi työryhmä jutteli siitä, missä vaiheessa esitys nyt on, sekä millaisia tilanteita yleisön kanssa voi tulla vastaan ja miten niissä menetellään. Oi ihana Panama -näytelmää esitetään teatteritalon lämpiössä, mutta se myös kiertää päiväkodeissa. Kiertämisen vuoksi harjoituksen päätteeksi työryhmä teki vielä pisti pillit (ja kaiken muunkin) pussiin, eli kokosi lavastesetin kuljetusvalmiiksi - tätäkin täytyy harjoitella että kaikki sujuu luistavasti tositilanteessa.

Oi ihana Panama Jyväskylän kaupunginteatterin sivulla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)