Ahvo - Haavisto - Helasvuo: Yhdessä 40 v.

Tämän vuoden ensimmäisessä Jyväskylän kaupunginteatterin sunnuntaikonsertissa 17.2. esiintyivät laulajat Susanna Haavisto ja Eija Ahvo sekä pianisti Esa Helasvuo. Konsertin nimi oli Yhdessä 40 v, kuvastaen aidosti sitä, kuinka kauan kolmikko on toisensa tuntenut. Konsertin ohjelmistoon oli poimittu kappaleita Susannan, Eijan ja Esan yhteisen uran varrelta. Kummankin puoliajan avasi instrumentaali, jotka Esa oli itse säveltänyt. Ensimmäinen laulettu kappale oli Ihmisvihaajan teema -niminen laulu (tai ehkä hyräelmä?) näytelmästä Ihmisvihaaja. Kyseisessä produktiossa Susanna ja Eija aikanaan tutustuivat Helsingin kaupunginteatterissa 1977. Seuraavaksi kuultiin Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölle hiljattain tutuksi tullut Peterin loppulaulu eli Peter Pan -musikaalin päättävä kappale. Aikanaanhan Susanna Haavisto esitti kyseisen suomalaisen näytelmän ensimmäistä Peteriä ja Eija Ahvo Leena Kultasta. Jatkossa seurasi monia hyvin tuttuja kappaleita, kuten aivan ihana Joka pojalla on siivet. Ensimmäisen puoliajan päätti Soitinmenot -tv-ohjelman tunnarina tutuksi tullut Elämän sain soimaan. Muistan vieläkin sanat melko hyvin, kun Soitinmenoja aina katsottiin koko perheen voimin - eihän siitä ole kuin jotain 30 vuotta!

Eija Ahvo ja Susanna Haavisto.
Kuva: Ari Talusén

Ensimmäinen puoliaika sisälsi myös paljon tarinoita naisten yhteistyöstä. Eija kertoili niitä humoristiseen tapaan. Samoin hän sanoi, että tämähän on seminaari; musiikkiosuuden jälkeen jakaudumme kabinetteihin tekemään ryhmätöitä, jotka sitten vielä puretaan... Yleisöä viihdytettiin myös kannustamalla yhteislauluun, ja kohtuullisen innokkaasti siihen liityttiinkin - Eija kehuikin että täällähän on Jyväskylän kaupungin kuoro koolla.

Toisella puoliajalla viihteellisyys väistyi taaemma, kun kappaleet koskettelivat vakavampiakin aiheita. Eräs toisen puoliajan huipuista oli Toni Edelmannin aina kaunis ja koskettava kappale Lasinen vuori. Useampikin kappale oli Susanna Haaviston sanoittama ja hänen miehensä Juha Tikan säveltämä. Encorena kuultiin tämän pariskunnan tekemä Ystävät-kappale, joka kuvasi kauniisti Susannan ja Eijan suhdetta; kuinka pitkän päivän jälkeen soitellaan toisille, kysellään kuulumiset  ja koetaan läheisyyttä puhelun välityksellä.


Naisten äänet soivat tutusti ja kauniisti yhteen. Tosin Susannalla oli valitettavasti ääni painuksissa ja osittain kateissa flunssan takia. Tässäkin näki naisten hyvän ja syvän yhteistyön; Eija auttoi aina tarvittaessa Susannan soolokappaleissa, lauloi korkeat äänet saumattomana tukena. Susannan ja Eijan ystävyys näkyi ja kuului heidän laulaessaan vuoronperään ja yhdessä -  samoin heidän ystävyytensä ja arvostuksensa pianisti Esa Helasvuota kohtaan, joka oli aikanaan ollut teatterikoulussa heidän musiikinopettajansa. Upean uran tehneet upeat naiset tarjosivat innokkaalle yleisölle kattavan läpileikkauksen yhteisistä hetkistään nelikymmenvuotiselta taipaleelta.


Musiikista sykkeen mä suoniini saan
tilaan vie se melkein mun painottomaan
Juonut vaik' en pisaraakaan yli pään
elo tää on mulle yhtä juhlaa
Turhat paineet soitto saa laukeamaan
tukkoon menneet mielet taas aukeamaan
Niin kuin viini soittokin kuohuu
Elämän sain soimaan
musiikin vain voimaan
luottaessain
sain tien löytää
~ Pertsa Reponen ~


* * * * * *

Kevään 2019 sunnuntaikonsertit
  • Miljoonasade: Karkumorsian-konsertti 17.3. klo 18 
  • Pate Mustajärvi - teatterin kummitus su 24.3. klo 18
  • Semmarit 31.3. klo 18 
  • Tapiola Big Band feat. Mari Palo - Diiva Svengaa! 7.4. klo 18
  • FORK on Tour 2.0 5.5. klo 18

Konsertit, muut vierailut ja yhteistyöt Jyväskylän kaupunginteatterin sivulla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiirenloukku

Suruttomat (ensi-ilta)

Evitaa henkiin herättelemässä