Rakkaudella "Hissimiehelle"

Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä -monologi sai uusintaensi-iltansa tänään perjantaina. Miestä esittää (edelleen) Jorma Böök. Näytelmän ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterissa oli syyskuussa 2016. Tuolloin kirjoitin harjoituksista ja itse näytelmästä useita juttuja. Ensi-iltajuttu, jossa näytelmää esitellään selkeimmin, löytyy täältä (linkki) ja koko juttusarja aukeaa tästä (linkki).

Kuva: Jiri Halttunen

Teksti ja visuaalinen esillepano ovat samoja kuin aiemminkin, mutta tunnelma on yhtäaikaa tuttu ja uusi. Oli mielenkiintoista mennä katsomaan näytelmää, jonka edellisellä esityskaudella näin useita kertoja. Teksti oli edelleen tuttu; muistin helposti tarinan ja myös alkavat kohtaukset aina muutamasta sanasta. Olikin mielenkiintoista samalla seurata yleisön reaktioita. Mutta tärkeämpää on, että edelleen tämä näytelmä koskettaa syvältä sisältä lujasti ja lämpimästi. Vesikierteet nousevat silmiin ja toisaalta nauran ihan aidosti.

Kuva: Jiri Halttunen

Jorma eläytyy niin vanhaan mieheen kuin pikkupoikaankin ilmeikkäästi ja lämmöllä. Yleisö tuntuu hengittävän kerronnan mukana; välillä ollaan aivan hipihiljaa, kuuluu vain muutama niiskaus. Ja kun surullisen latautunut tunnelma yhtäkkiä kevennetään nauruun, helpotus on käsinkosketeltavaa. Myötätuntoa, liikutusta, iloa, jännitystä - lyhyehköön näytelmään mahtuu paljon tunteita. Tällä kertaa yleisö aploodeerasi jo Jorman saapuessa lavalle, ja muutamat väliaploditkin kuultiin. Esityksen päätyttyä osoitimme kaikki seisaaltaan suosiotamme.

Kuva: Jiri Halttunen

Varmasti monelle Jyväskylän kaupunginteatterin väkikävijälle Jorma Böök on hyvin tuttu kasvo, onhan hän ollut tässä teatterissa vuosikymmeniä ja esiintynyt monissa rooleissa. Tämän kevätkauden jälkeen Jorma jää eläkkeelle, joten tässä vanhan miehen monologissa on nyt aivan erityinen tuntu. Mutta ei sitä tarvitse mennä katsomaan siksi, että se on hienon näyttelijän viimeinen rooli ennen eläköitymistä. Näytelmä kannattaa mennä katsomaan nimenomaan siksi, että se on vakavasta aiheestaan - vanhusten yksinäisyydestä - huolimatta lämminhenkinen, rakkaudella ja taidolla toteutettu näytelmä, josta jää hyvä mieli.

2 Kuva: Jiri Halttunen

Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä Jyväskylän kaupunginteatterin sivulla (linkki). Esityksiä on yhteensä kahdeksan, joista viiteen on vielä lippuja saatavilla.

Jorma Böök on keväällä myös Teatteritiistaissa 23.4. kertomassa pitkästä urastaan (linkki).

Kuva: Jiri Halttunen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)