Jaakko Laitinen & Väärä raha sekä Wimme & Rinne

Hyperborea! - Pohjoinen ulottuvuus päätti Jyväskylän kaupunginteatterin syksyn sunnuntaikeikkojen sarjan. Tämä oli omalaatuisin konserttikokonaisuus jonka olen teatterilla nähnyt. Molemmat kokoonpanot olivat minulle uusia tuttavuuksia.

Wimme & Rinne


Ensimmäisellä puoliajalla esiintyi Wimme & Rinne. Saamelaisen Wimme Saaren joiku ja Satakunnasta helsinkiläistyneen Tapani Rinteen saksofoni muodostivat hyvin mielenkiintoisen, minulle ennenkuulemattoman kokonaisuuden. Bassosaksofonin ja joikun yhteissointi oli raikasta kuin tunturi-ilma, shamanistista, jopa meditatiivista. Toisaalta Wimmen soolona esittämä kappale oli paitsi joikua, myös hengitystä, urahtelua, koiramaista vinkunaa - omintakeista äänitaidetta. Rinne puolestaan maalasi äänellä, luupaten omaa soittoaan moninkertaisiksi äänimaisemiksi. Valot olivat koko ajan hämärät, esiintyminen eleetöntä. Äänisuunnittelija Konsta "Muffler" Mikkosella oli iso rooli, ja "bändiesittelyssä" Rinne mainitsikin hänet ensimmäisenä.

Tapani Rinne ja Wimme Saari.


Jaakko Laitinen & Väärä raha


Toisella puoliajalla vuorossa oli Jaakko Laitinen & Väärä raha, joka tuuttasikin oman settinsä ihan eri malliin - nasta laudassa ja sata lasissa lähes koko ajan. Kyseessä on lappilaisista muusikoista koostuva Lapland-Balkan-orkesteri, jonka musiikissa on vaikutteita niin Balkanin mustalaisrytmeistä, venäläisistä romansseista kuin kotimaisesta iskelmästäkin maustettuna Gruusian, Turkin, Kreikan ja Lähi-Idän elementeillä. Meno oli riehakasta ja sai yleisönkin mukaan. Sanoitukset olivat monin paikoin hauskoja. Trumpetti- ja haitarisoolot soivat komeasti. Edessä istuessa tosin välillä hieman häiritsi se, että trumpetti ajoittain peitti haitarin ja kontrabasson kuuluvista. Laulaja Jaakko Laitinen on varsinainen vanhan ajan viihdyttäjä, sanonnan positiivisessa merkityksessä. Voisin hyvin kuvitella, että tämä bändi innostaa yleisön helposti tanssahtelemaan mikäli siihen on mahdollisuus. Nyt yleisön osuus oli rytmissä taputtaminen, istumajammailu ja innostuneet kiljahdukset.

Vasemmalta Ilkka Arola (trumpetti & buzuki), Janne Hast (rummut),
Jaakko Laitinen (laulu), Tuomo Kuure (basso) ja Marko Roininen (haitari).


Kuvat blogia varten otettu teatterin erityisluvalla.

* * * * * *

Kevään sunnuntaikeikat ovat jo myynnissä, kts. kaupunginteatterin sivu (linkki).
Tarjolla ovat
  • Tuomo Rannankari
  • Kimmo Pohjonen Skin
  • Easy - The Eagles Tribute Band


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)