Ella ja Pate ja harkat

Pääsin seuraamaan Ella ja Paterock -näytelmän harjoituksia. Kyseessä on koko perheen musiikkipitoinen näytelmä. Ennen harjoituksen alkua tapaan ohjaaja Katriina Honkasen, joka kertoo, että lavasteet ovat tähän vaiheeseen harvinaisen valmiita - yleensä ne valmistuvat myöhemmin. Hän sanoo myös, että toisaalta tämä on tietysti näyttelijöille hyvä, toisaalta siitä saattaa tulla tunne että koko esityksen tarvitsisi olla valmiimpi kuin tässä vaiheessa muuten. Toisaalta lavasteet eivät ole vielä täysin valmiit, samoin valaistus, videoklipit ja projisoinnit ovat vasta työn alla.

Koko luokka koolla eli (vasemmalta) Pekka Hiltunen, Hegy Tuusvuori,
Markus Virtanen, Saara Jokiaho, Henri Halkola ja Asko Vaarala.

Harjoituksen aiheena on käydä ensimmäistä puoliaikaa läpi. Ennen harjoituksen alkua bändi on lavalla virittäytymässä. Edellisenä päivänä se on kuulemma ollut kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa mukana. Visuaalisesti lavastus näyttää hyvin värikkäältä, ja harjoituksen alkaessa totean että myös puvustus on iloisen värikäs.

Opettaja Hannu Lintukoski sekä oppilaat Pekka Hiltunen, Hegy Tuusvuori, Markus Virtanen,
Henri Halkola, Saara Jokiaho ja Asko Vaarala.

Harjoitus alkaa reippaalla musiikkinumerolla. Eteneminen keskeytetään, jotta voidaan vielä muokata asemointia sen mukaan, miten ihan katsomon laidastakin näkee lavalle. Myös laulun ja soiton keskinäistä äänitasoa muunnetaan. Harjoitus on minulle sikäli hyvin antoisa, että toisaalta tapahtumat etenevät ja kohtaukset seuraavat toisiaan, toisaalta tässä vaiheessa tehdään vielä sitä hiomista jota on myös aina mielenkiintoista seurata. Puhekohtauksia otetaan uusiksi, lisätään tempoa ja toisaalta hiotaan yhteisten reaktioiden ja repliikkien yhtäaikaisuutta.

Taempana Maija Andersson, edessä Jouni Salo ja Hannu Lintukoski.

Näyttelijöiden ja ohjaajan välillä käydään keskustelua siitä, millaisia motiiveja hahmoilla on, miksi he toimivat näin ja onko toiminnassa jotain ristiriitaisuuksia. Kohtauksien edetessä ohjaaja antaa ohjeita ja kommentoi. Haetaan asemointeja, tapahtumien ja puheen rytmiä sekä täsmällisiä iskuja seuraavien tapahtumien aluiksi.

Maija Andersson ja Markus Virtanen.

Kohtauksia otetaan useampaan kertaan. Keskustellaan myös lavasteiden vaihdoista - osa niistäkin on vielä maalattavana, kaikki ei toki tässä vaiheessa ole valmista. Lavasteiden liikuttamisen ajoitusta ja tarkkuutta käydään läpi, ja ohjaaja muistuttaa myös näyttelijöitä varovaisuudesta lavasteiden liikkuessa - työturvallisuus on tärkeää.

Lapset ihastuttavan värikkäissä ja yksityiskohtaisissa lavasteissa.

Roolihahmojen ilmeet ovat välillä varsin liioiteltuja kun haetaan sopivia reaktioita. Näytelmässä on aivan hulvattoman oloisia hahmoja. Tässä vaiheessa näyttelijätkin välillä repeilevät nauruun kollegoidensa esiintymiselle. Muutenkin työryhmässä on hilpeä tunnelma; naljaillaan ystävällisesti, heitellään vitsejä ja pidetään kaikinpuolin henkeä yllä.

Saara Jokiaho näyttää miten kätevästi näyttelijöitä voi säilyttää!

Tässä näytelmässä tapahtumien ajoitus on ripeää ja tarkkaa kuin farssissa konsanaan. Nopeasti etenevän toiminnallisen kohtauksen asemointia ja toimintaa käydään läpi tarkasti, jotta kaikilla on tilaa toimia ja valmis kokonaisuus on sujuva.

Asko Vaarala, Saara Jokiaho, Hegy Tuusvuori, Markus Virtanen, Pekka Hiltunen ja Henri Halkola.

Ohjaaja Katriina Honkanen on säveltänyt näytelmän musiikin. Hän ohjaa myös bändin soitantaa; pyytää tiettyjä soittimia tai koskettimista tietynlaista soundia, nopeutettua teemaa tms.

Bändi eli Ville Lähteenmäki, Heikki Isoniemi ja Jani Lappalainen.

Kaiken kaikkiaan tämän harjoituksen perusteella Ella ja Paterock vaikuttaa hyvin iloiselta, pirteältä ja värikylläiseltä esitykseltä, josta ei vauhtia ja iloa puutu! Reipas musiikki tuo oman lisänsä esitykseen. Huumoria löytyy kaiken ikäisille, ja jos jokin viittaus saattaakin ehkä mennä lapsilta ohi, kaikki on hyvällä maulla tehtyä. Ensi-iltaa odotellessa!

Ella ja Paterock -musiikkinäytelmän ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterissa lauantaina 16.marraskuuta klo 15. Ella ja Paterock teatterin sivuilla (linkki).

Jyväskylän kaupunginteatterissa on tarjolla huomenna keskiviikkona 6.11. klo 12.30
avoin infotilaisuus Ella ja Paterock -musiikkinäytelmästä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Hiirenloukku

Evitaa henkiin herättelemässä