Austenin perintöä työstämässä

Pääsin seuraamaan Tavat ja toiveet - Jane Austenin matkassa -näytelmän harjoitusta, kun ensi-iltaan on vielä kuukausi aikaa. Ensi-ilta on sikäli erityinen, että kyseessähän on Suomen kantaesitys; tätä Jane Austenin ja Laura Waden tekstiä ei ole koskaan ennen Suomessa esitetty. Näytelmän Jyväskylän kaupunginteatterille ohjaa Johanna Freundlich.

Ilosia aikoja!
Edessä Piia Mannisenmäki, Maija Andersson, Saara Jokiaho ja Anneli Karppinen.

Ennen harjoituksen alkua lavalla käy iloinen sorina näyttelijöiden ja muutamien muidenkin työryhmään kuuluvien henkilöiden kokoontuessa. Tässä vaiheessa harjoituksia näyttelijöillä on päällä vielä pitkälti omia vaatteita. Käytössä on myös "harjoituskolttuja", jotta esimerkiksi liikkuminen pitkän hameen kanssa tulee luontevaksi. Monilla on myös sellaiset kengät, jotka rooliasuunkin tulevat. Kampauksia tai meikkejä ei vielä ole. Lavasteet ovat myös vielä työstövaiheessa - osa jo valmiina, osa keskeneräisinä, ja isojakin elementtejä puuttuu. Samoin valosuunnittelu on kesken.

Tanssiaisissa. Eturivissä Hanna Liinoja, Eino Kokko (joka muuten on porukan nuorin - vasta 10-vuotias!), Maija Andersson ja Jouni Salo. Sivussa Markus Virtanen ja Jukka-Pekka Mikkonen.

Harjoituksen ensimmäinen puolisko on näytelmän ensimmäisen puoliajan läpimeno. Ohjaaja huutelee välillä joitakin kommentteja ja kehuja, mutta ei keskeytä etenemistä kertaakaan. Tarina imaisee mukaansa - tämän ensimmäisen puoliajan päättyessä jään hyvin kiinnostuneena odottamaan, että aikanaan näen miten näytelmä sitten jatkuu! Olen vuosien varrella lukenut kaikki Jane Austenin kirjat sekä katsonut monta niihin pohjautuvaa elokuvaa ja sarjaa - tältä pohjalta sanoisin, että näytelmän tunnistaa hyvin Austeniksi.

Luontevaa seurustelua menneen ajan malliin.
Maija Andersson, Piia Mannisenmäki, Jukka-Pekka Mikkonen ja Markus Virtanen.

Tauon jälkeen ohjaaja Johanna kehuu läpimenoa. Sitten ryhdytään työstämään muutamia kohtia, jotka tarvitsevat tarkennusta. Tutkaillaan erään kohtauksen asemointeja tarkasti sillä silmällä, että kohtaukseen kuuluvat "poseeraukset" toimivat ja myös katsomon laitapaikoilta on näkyvyys kaikkiin hahmoihin. Toiseen kohtaukseen haetaan iskuja sekä äänitehosteille että näyttelijöiden sisääntuloille. Johanna kertoo huomioitaan sekä ohjaa, miten tietyt kohdat voisi tehdä toisin. Hän antaa myös paljon positiivista palautetta. Kohtauksia tehdään uudestaan niin, että mukana ovat Johannan ehdottamat muutokset ja tarkennukset. Kohtauksia muuteltaessa ja toistettaessa näkee erityisen selvästi, miten pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä; onko kumarruksessa mukana käsiliike vai ei, pidetäänkö puheessa tauko vai ei, tuleeko roolihahmo toista vastaan vai odottaa että toinen tulee hänen luokseen.

Siskon tukan laittaminen on läheinen hetki.
Piia Mannisenmäki ja Maija Andersson.

Tavat ja toiveet -näytelmässä on iso porukka lavalla, mutta harjoituksen loppupuolella käydään läpi kahden näyttelijän kohtausta, joka on näytelmän idealle erittäin olennainen. Hiotaan yksityiskohtia, kokeillaan erilaisia ratkaisuja. Johanna ja näyttelijät keskustelevat paljon siitä, miten roolihahmot luontevimmin käyttäytyisivät, miten tilanne etenee, mikä toimii ja mikä ei. Joskus kokeiltavat pätkät ovat vain parin repliikin mittaisia. Tässä on erityisen hyvää aikaa seurata näyttelijöiden pienten nyanssien eroja ja vaikutusta.

Intensiivinen hetki.
Maija Andersson ja Anna Ackerman.

Näytelmä on tässä vaiheessa vielä monin tavoin keskeneräinen, mutta toisaalta siinä on paljon valmistakin. Se sisältää huumoria, kekseliäitä yksityiskohtia, kiehtovan tarinan, taitavaa näyttelemistä... Ja vielä ei visuaalisesta puolesta ole kuin aavistus - aavistan myös sen hienoksi. Odotan innolla että näen tämän sitten ensi-illassa valmiina!

Palvelusneito hämmentyneenä.
Anna Ackerman.

Tavat ja toiveet - Jane Austenin matkassa -näytelmän ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lauantaina 15.2. klo 19.
Näytelmä kaupunginteatterin sivuilla (linkki).

"Että MITÄ sanoit?!?"
Jukka-Pekka Mikkonen ja Markus Virtanen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)