Kohtauksia eräistä harjoituksista

Olen toista kertaa seuraamassa Kohtauksia eräästä avioliitosta -näytelmän harjoitusta. Näytelmän ohjaa Hilkka-Liisa "Hili" Iivanainen, ja siinä näyttelevät Hegy Tuusvuori ja Henri Halkola. Tässä vaiheessa ensi-iltaan on noin kaksi ja puoli viikkoa. Aluksi käydään läpi muutama kohtaus, joiden liikkeisiin tarvitaan tarkennusta. Kokeillaan eri vaihtoehtoja, kunnes löytyy sopiva tapa tehdä - ei liioiteltu, mutta katsojien selkeästi nähtävissä. Kun sopiva tapa on löytynyt, kohtauksenpätkä tehdään kolmesti samalla tavoin, jotta se jää hyvin mieleen.


Myös toista kohtausta käydään kolme kertaa läpi, kun treenataan ääni- ja videoajoja sekä sovitaan niille iskuja. Äänen ja videon ajoituksessa tulee tietysti aina olla tarkkana, mutta tässä tekniikkaa käytetään vielä hieman eri tavalla kuin usein muuten ja se liittyy saumattomasti näyttelijän tekemisiin. Kohtaus on tunnetta täynnä - siinä on kovin surumielinen tunnelma.


Kun nämä kohtaukset on harjoiteltu, pidetään pieni tauko ja sen jälkeen rauhoitutaan aloittamaan läpimeno. Hili antaa vielä joitakin ohjeita niin näyttelijöille kuin ääni-, video- ja valosuunnittelijoillekin (äänet Jani Lappalainen, videot Joonas Tikkanen, valot Asko Konttinen).

Etualalla äänisuunnittelija Jani Lappalaisen työpöytä.

Läpimenon aikana huomaan, että eläydyn välillä niin että oloa puristaa. Joinakin hetkinä haluaisin kysyä hahmolta "onko sulla kaikki hyvin, haluaisitko jutella?" - näytelmä on siis jo harjoitusten tässä vaiheessa vaikuttava. Toisaalta myös naurahtelen aika-ajoin - ei kaikki ole vakavaa.


Kuiskaaja tarvitaan vielä hetkittäin, mutta puheen ja tilanteen intensiteetti säilyy näinäkin hetkinä. Nyt näen myös edellisellä seuraamallani harjoituskerralla tehdyt kohtaukset osana kokonaisuutta. Kuluneiden viikkojen aikana niihinkin on tullut hieman muutoksia - silloinhan harjoitukset olivat vasta hyvin alkuvaiheessa.


Kun näytelmän ensimmäinen puoliaika on menty läpi, pidetään tauko. Tauon jälkeen harjoitellaan kolme kertaa erään fyysisesti hyvin tiiviin kohtauksen kulkua; ensin hitaammin, sitten normaalilla nopeudella. Tavoitteena on luonteva mutta turvallinen toimintatapa. Ennen kuin toista puoliaikaa lähdetään menemään läpi, Hili ohjeistaa vielä joitakin eleitä, tempoa ja pyytää korjaamaan yksityiskohtaa lavasteista. Sitten jälleen rauhoittuminen ja toisen puoliajan läpimeno. Läpimenon jälkeen Hili kehuu ja kiittää niin näyttelijöitä kuin muutakin työryhmää. Vuorossa on jälleen lyhyt tauko ja sen jälkeen työryhmän keskinäinen palaute.


Vaikka näytelmä ei harjoitusten tässä vaiheessa tietenkään ole vielä valmis, siinä on jo valtavan vahva tunnelataus. Erityisesti eräs kohtaus jää mieleeni - ei niin että se vaivaisi, vaan tunnelma on niin vahva, että palaan siihen tulevina päivinä mielessäni yhä uudestaan. Oikeastaan tekisi mieleni kirjoittaa näytelmän toteutuksesta enemmänkin jo nyt, mutta säästän sen sitten ensi-iltatekstiini, eli kun teos on valmis yleisölle esitettäväksi. Sitä odotellessa.


Kohtauksia eräästä avioliitosta -näytelmän ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä on torstaina 6. helmikuuta 2020.
Näytelmä teatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiirenloukku

Suruttomat (ensi-ilta)

Evitaa henkiin herättelemässä