Jukeboksia käynnistelemässä

Jyväskylän kaupunginteatteriin valmistellaan musiikki-iltamaa nimeltä Jukeboksi. Lokakuun loppuun saakka yleisö sai lähettää siihen kappaletoiveita sekä tarinoita siitä, miksi toivoo juuri tiettyä kappaletta; miksi se on toivojalle tärkeä, millainen tarina siihen liittyy. Jukeboksin työryhmään kuuluvat kapellimestari Lasse Hirvi, näyttelijät Pekka Hiltunen, Sami Ulmanen ja Tytti Vänskä, dramaturgi Maria Kilpi, visualisoinnista vastaava Annina Nevantaus, valosuunnittelija Jonna Rautala, äänisuunnittelija Jani Lappalainen sekä kampauksista ja maskeerauksesta vastaava Suvi Taipale. Lavalla esiintymässä nähdään Lasse, Pekka, Sami ja Tytti. Tytti Vänskä valotti minulle, miten Jukeboksin työstäminen etenee.

Tytti kertoo, että tässä vaiheessa työryhmäläiset ovat sähköpostitse suunnitelleet, ideoineet ja heittäneet mahdollisuuksia ilmaan. Myöhemmin katsotaan mitkä ideat lopulta tippuvat käyttöön. Jukeboksiin tuli reilusti yli 20 biisitoivetta. "Aivan ihania tarinoita, hurmaavia juttuja, olemme tosi innoissamme siitä heittäytymisestä, millä juttuja oli kirjoitettu." sanoo Tytti. Vielä ei ole tarkkaa tietoa, montako niistä mahtuu esitykseen mukaan. "Se tiedetään, että esitys tulee koronan vuoksi olemaan ilman väliaikaa, eli se sanelee että esityksen kokonaismitta pitää olla reilussa tunnissa. Ja niinpä me sitten tulemme jo suunnitteluvaiheessa laskemaan minuutteja, että sekä tarinat että biisit mahtuvat siihen." Tytti kertoo - arvio voisi kuulema olla 10-12 kappaletta tarinoineen. Valinnan tekee työryhmä. "Ja se onkin nyt sitten kiinnostava 'taisto'. Niin monta hienoa joudutaan jättämään rannalle. Yhteisenä tavoitteena on, että mukaan valikoituisivat sekä meille kiinnostavimmat biisit että kiinnostavimmat tarinat ja että niistä saataisiin vielä mielenkiintoinen ja järkeenkäypä kokonaisuus." Tytti valottaa.

Valinta ja esityksen rungon suunnitteleminen on siis Jukeboksin työstämisessä seuraava vaihe, jotta sitten päästään harjoittelemaan ja luomaan esitystä konkreettisesti. Tytti kertoo, että Jukeboksia harjoitellaan melko vähäisellä harjoitusmäärällä, ja harjoitukset käynnistynevät painokkaammin joulukuussa - siitä eteenpäinkin yhteisiä harjoituksia on harvakseltaan, ei tiiviinä periodina. Jokainen esiintyjä harjoittelee myös yksinään.

Jukeboksin ensipäivä Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä on lauantaina 13. helmikuuta 2021 klo 13. Jukeboksi Jyväskylän kaupunginteatterin sivulla (linkki).

Graafinen suunnittelu: Eija Haukka

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)