Tulossa: Rauhaa!

Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä järjestetään Rauhaa! -tukikonsertti tulevana sunnuntaina 24. huhtikuuta. Hyväntekeväisyyskonsertin tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Unicefin hätäapukeräykseen Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseksi. Esiintymässä nähdään Jyväskylä Sinfonia, Jyväskylän Oopperakuoro, Yona, Semmarit, Litku Klemetti Soolo, Loiskis, Tuomo Rannankari ja Hiekkakakkuorkesteri, Keski-Suomen Kirjailijat, Tanssiryhmä Off/Balance, Kipinät-kuoro, JKL 101 -kollektiivi sekä Jyväskylän kaupunginteatterin henkilökunta. Kyselin ennakkotunnelmia niin järjestävältä taholta kuin esiintyjiltäkin.

Konsertin visuaalinen ilme: Tiitus Petäjäniemi

Teatterin näkökulma

Teatterin näkökulmia konserttiin valottaa vt. teatterinjohtaja, käyttöpäällikkö Tuukka Toijanniemi. Hän kertoo, että idea tähän konserttiin syntyi, kun mediakanavat alkoivat täyttymään sotauutisista. "Sota keskellä Eurooppa on järkyttävä tosiasia. Tuli vahva tunne siitä, että jotain täytyy tehdä. Tekemättä jättäminenkin tuntui kannanotolta. Alusta lähtien oli selvää että konsertin tulisi olla teemoiltaan toivoa, uskoa ja valoa tulevaisuuteen luova."

Konserttia valmisteltaessa Toijanniemi oli ensiksi yhteydessä eri toimijoihin, että olisiko heillä kiinnostusta lähteä mukaan. Konsertin kesto olisi tietysti rajoittava tekijä. Pikkuhiljaa jonkinlainen kokonaisuus alkoi hahmottumaan ja sen jälkeen enää uusia toimijoita ei saatu mahtumaan mukaan vaikka haluja oli monella. Mahdollisimman monipuolinen kattaus keskisuomalaisia kulttuuritoimijoita oli oleellinen lähtökohta. Kaikki tekijät ovat talkoilla mukana tämän tapahtuman järjestämisessä, palkkaa tai esim. tilavuokria ei makseta kenellekään.

Ajatus konsertista on saanut positiivisen vastaanoton niin esiintyjien kuin yleisönkin keskuudessa. Artistit ovat kokeneet yhteisen hyvän tekemisen mielekkäänä nykyisessä tilanteessa. "Yleisön keskuudesta on kuulunut kiitosta, että järjestämme tapahtuman. Itse asiassa vähän ennen kuin julkistimme tapahtuman, oli jo yhteydenottoja 'oletteko miettineet tukikonsertin järjestämistä?' Yleisöä konsertti on myynninnäkökulmasta kiinnostanut vielä melko vähän. Toive olisi, että ihmiset kokisivat melkeinpä velvollisuudekseen hankkia liput konserttiin. Tämä mahdollisuus ei toistu." Toijanniemi painottaa.

Toijanniemi kertoo odottavansa konsertilta sitä, että "pienen hetken tässä maailmassa voimme yhdessä kokea jotain ainutlaatuista. Haluan uskoa ihmisten tahtoon tehdä hyviä asioita. Sota ja väkivalta ei saa olla vaihtoehto missään yhteydessä." Kaupunginteatterin ohjaaja Anssi Valtonen sanoo omasta puolestaan odottavansa lohdullista ja toiveikasta yhdessäoloa, liikutustakin, kauniita hetkiä taiteen parissa - ja toivovansa, että tapahtumalla saadaan kerättyä hyvä potti avustustyöhön.

Entä millaisia ajatuksia Toijanniemellä on Ukrainan tilannetta koskien? "Minusta on järkyttävää, kuinka olemme Euroopassa epäonnistuneet. On lohdutonta seurata uutisia sodasta: kuinka tavallisten ihmisten arki on muuttunut humanitääriseksi kriisiksi. Sota lävistää meidät kaikki. Pelon ilmapiiri on palannut Eurooppaan. Joudumme tyynnyttelemään lapsiamme, jotka kysyvät hyökkääkö Venäjä seuraavaksi Suomeen. Lisäksi ahdistaa kuinka sotatilanne alkaa muuttumaan arjeksi elämässämme. Uutisiin turtuu ja se on varmaan meidän ihmisten tapa selviytyä."

Esiintyjien kommentteja

Kysymyksiini vastanneet esiintyjät ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että osallistuvat todella mielellään tähän hyväntekeväisyyskonserttiin. Hiekkakakkuorkesterin keulakuva Tuomo Rannankari kertoo: "Olen miettinyt jo pidempään, mikä voisi olla oma konkreettinen tapa auttaa ukrainalaisia. Tämä poikkitaiteellinen konsertti kuulosti heti oikealta tavalta osallistua talkoisiin. Luulen, että koko orkesteri on samalla ajatuksella matkassa. Tämä sota koskee miljoonia ukrainalaislapsiakin, joten on hyvä olla mukana muistuttamassa tästä lasten asiasta." Kipinät-kuorosta Jenna on samoilla linjoilla: "Tulossa on varmasti koskettava konsertti ja on upeaa päästä osaksi sitä ja hiljentyä hetkeksi asian äärelle. Suuri kunnia saada olla mukana hyvän asian puolesta." Samoin Off/Balancesta kommentoitiin: "Olemme erittäin iloisia siitä, että kaupunginteatteri kysyi Off/Balancea mukaan tukikonserttiin. Tuntuu tärkeältä voida olla mukana osoittamassa tukea Ukrainalle ja omalta osaltaan auttaa avun saattamisessa perille konkreettisella tavalla. Tuntuu myös hienolta toteuttaa tämä konsertti yhteisvoimin usean kulttuuritoimijan kanssa."

Kipinät-kuoro.
Kuva: Petri Mast

Kukin esiintyjäryhmä on valinnut ohjelmistonsa konserttiin omilla perusteillaan, lähtökohtana konsertin teema. Yhdistäviä tekijöitä ovat rauha ja toivo, mutta myös tilanteen vakavuus. Jyväskylän oopperakuorosta kerrotaan: "Lähdimme pohtimaan ohjelmistoa konsertin teemasta käsin. Tavoitteemme on välittää yleisölle rauhaan, toivoon ja kotiseudun merkitykseen liittyviä ajatuksia." Semmarit linjaavat: "Ohjelmistoa olemme pohtineet yhdessä koko tukikonsertin kokonaisuutta ajatellen. Haluamme tuoda konserttiin elämyksen, joka vie hetkeksi pois ikävyyksistä ja murheesta ja tuo iltaan iloa ja hymyä hyvistä asioista elämässä." Off/Balance valottaa omaa esiintymistään: "Meille tuntui luontevalta lähteä ehdottamaan yhteistyötä jonkun toisen konsertissa esiintyvän ryhmän kanssa ja päädyimme toteuttamaan tekstiä ja tanssia yhdistävän teoksen yhdessä Keski-Suomen Kirjailijoiden edustajan runoilija Olli-Pekka Tennilän kanssa. Teos on tätä konserttia varten toteutettu kokonaisuus." Kipinät-kuorosta kommentoidaan: "Haluttiin valita kappaleet jotka sopii tilaisuuden tunnelmaan. Laulujen kuvasto ei ole kevyttä. Tullaan laulamaan suurista aiheista, elämän ylä- ja alamäistä." Tuomo Rannankari vastaa: "Olen valinnut kappaleet, jotka muistuttavat sekä lapsia että aikuisia yhteisistä pelisäännöistä, rauhasta ja uuden aikakauden alusta, joka toivottavasti pian alkaa."

Semmarit Jyväskylän kaupunginteatterissa 2019.

Millaisia odotuksia esiintyjillä on konsertista? Tapahtumassa tulee olemaan omanlaisensa tunnelma, ja yleisöä tietysti toivotaan paikalle, kuten Off/Balance tiivistää: "Ilta tulee varmasti olemaan kaunis ja koskettava. Toivottavasti katsojia löytää paljon paikalle, koska joukossa on voimaa!" Oopperakuoro toteaa: "Toivomme, että konsertti tarjoaisi kuulijoille ja esiintyjille tunteen siitä, että olemme yhteisvoimin auttamassa ukrainalaisia sodan keskellä." Tuomo Rannankari kertoo, että "omien esitysten kohdalla tietysti odotan vuorovaikutusta, yhteistä leikkiä ja laulua yleisön kanssa, mutta isommassa kuvassa konkreettista rahallista apua Ukrainaan." Semmarit puhuvat kokemuksen äänellä: "Odotamme konsertilta hyvää ja rakastavaa tunnelmaa. Olemme takavuosina osallistuneet mm. YLE:n äitienpäiväkonsertteihin ja PLAN-gaalaan. Näissä hyvän äärelle kokoontumisissa on aina ollut oma, lämmin ja yhteishenkinen tunnelmansa artistien kesken."

Off/Balancen Terhi Kuokkanen (vas.) ja Elina Häyrynen.
Kuva: Matti Häyrynen

Entä millaisia ajatuksia Ukrainan tilanne on esiintyjissä herättänyt? Semmareista vastataan: "Ukrainan tilanne on ahdistava, kyllä se on puhuttanut semmareita paljon. Hullun hommaa! Tuntuu käsittämättömältä tuo Venäjän johdon pahantahtoisuuden ja jatkuvan valehtelun pohjattomuus, kun hyväntahtoisuus ja toisten ilahduttaminen on niin paljon mukavampaa. Miksi kukaan haluaa pahaa, tuskaa, surua, oman ja kansakuntansa maineen totaalista ryvettämistä? Olemme iloisia, että Rauhaa!-konsertin myötä saimme oivan tilaisuuden tehdä edes jotain pientä hyvää hullun hyökkäyksen uhreiksi joutuneiden hyväksi." Off/Balancen taiteelliset johtajat Elina Häyrynen ja Terhi Kuokkanen kommentoivat: "Ei tämän hirvittävän tilanteen kuvaamiseen oikein sanat riitä. Tilanne on koskettanut kovasti meitä molempia. Tuntuukin todella tärkeältä kokoontua asian äärelle Rauhaa! -konsertin myötä ja koittaa auttaa yksityishenkilönä sekä tanssiryhmänä nyt tässä hetkessä sekä tulevaisuudessa niitä, joita tämä sota on pahimmalla mahdollisella tavalla koetellut." Kipinät-kuorossa yksi sanoo seuraavansa uutisia tiiviimmin kuin ikinä, toinen ei seuraa lainkaan kun asia ahdistaa niin paljon. Kuitenkin positiivisena nähdään se, miten vaikea tilanne on tuonut ihmisiä yhteen, toimimaan hyvän puolesta. Ja kuten Juuso tiivistää: "Tilanne Ukrainassa on hirveä - toivon kaikkea hyvää Ukrainan kansalle."

Rauhaa! -tukikonsertti Jyväskylän kaupunginteatterissa sunnuntaina 24.4. Vielä on aikaa hankkia liput ja osallistua! Lippuja saa verkosta Lippupisteeltä sekä paikan päältä teatterin lippumyymälästä. Myymälä on pääsiäistauon jälkeen auki tiistaista 19.4. alkaen päivittäin sunnuntaihin saakka - tarkista aukioloajat teatterin sivuilta. Tapahtuma- ja lipputiedot teatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiirenloukku

Suruttomat (ensi-ilta)

Evitaa henkiin herättelemässä