Esirippu aukeaa - kevät 2023

Tällä viikolla Jyväskylän kaupunginteatterilla koettiin perinteinen Esirippu aukeaa -tapahtuma. Teatterinjohtaja Marietta Kunnas avasi tilaisuuden suurella näyttämöllä ja kutsui lavalle juontajakaksikko Tytti Vänskän ja Jouni Huhtaniemen.

Tytti Vänskä ja Jouni Huhtaniemi haastattelemassa Elina Saarelaa (keskellä).

Ensimmäisena esiteltiin viime lauantaina suurella näyttämöllä ensi-iltansa saanut Parit. Aluksi nähtiin kirjailija, käsikirjoittaja Pirjo Hassisen videoitu puheenvuoro ja sen jälkeen ohjaaja Sakari Hokkasen videotervehdys, jossa hän lyhyesti esitteli seuraavaksi nähdyn kohtauksen. Kohtaus nähtiin sellaisena kuin se näytelmässä esitetään. Tämän jälkeen Tytti ja Jouni haastattelivat pääosaa, nuorta Leenaa, esittävää Elina Saarelaa. Lisäksi Pareista nähtiin traileri.

Katkelma näytelmästä Parit: Paavo Honkimäki, Miko Helppi, Jukka-Pekka Mikkonen, Hannu Lintukoski ja Asko Vaarala.

Toisena esittelyvuorossa oli viime keskiviikkona pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saanut Poikakoodi. Siitäkin nähtiin näytelty pätkä, mutta tietysti lavasteiltaan, valoiltaan ja ääniltään täysin karsittuna. Lisäksi Poikakoodin ohjaaja Anssi Valtonen oli juontajakaksikon haastateltavana. Myös tästä näytelmästä nähtiin traileri.

Poikakoodin maistiaisessa Markus Virtanen (poika), Piia Mannisenmäki (äiti) ja Saara Jokiaho (N).

Kolmantena esiteltiin maaliskuussa vuoronsa saava Olohuone-klubi. Kyseessä ovat Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijöiden itse työstämät teokset. Näyttelijät Jussi-Petteri Peräinen, Anna-Maija Oka, Anneli Karppinen, Paavo Honkimäki ja Miko Helppi olivat antamassa osviittaa, mitä kenenkin osalta tuleman pitää. Esityskertoja on vain kaksi, kummassakin eri sisältö ja kumpaankin mahtuu vain 60 katsojaa.

Olohuone-klubista puhumassa Tytti Vänskä, Jussi-Petteri Peräinen, Anna-Maija Oka, Anneli Karppinen, Paavo Honkimäki, Miko Helppi sekä Jouni Huhtaniemi. Viisi keskimmäistä esiintyvät klubissa.

Seuraavana esittelyvuorossa oli pienellä näyttämöllä suuren suosion saavuttanut näytelmä Tango sateessa. Esitykset ovat olleet jatkuvasti loppuunmyytyjä ja palaute ylistävää. Tango sateessa -näytelmästä nähtiin lyhyt videomaistiainen.

Tango sateessa -promokuva. Kuvassa Taina Reponen ja Hannu Lintukoski.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen, kuvanmuokkaus Eija Haukka

Sitten vuoroon pääsi suurella näyttämöllä esitettävä musikaali Suruttomat. Siitä kuultiin ja nähtiin livenä yksi musiikkinumero. Lisäksi näimme trailerin.

Suruttomien laulua esittämässä Asko Vaarala, Paavo Honkimäki, Jouni Salo, Jukka-Pekka Mikkonen ja Miko Helppi.

Seuraavana esille otettiin suurella näyttämöllä isoksi hitiksi muodostunut Hiirenloukku. Tästä klassikkomysteeristä nähtiin lyhyt kohtaus livenä sekä traileri.

Katkelma Hiirenloukusta: Anna-Maija Oka (Mollie Ralston) ja Saara Jokiaho (neiti Casewell).

Viimeisenä tämän kauden tuotannoista esiteltiin Lumikuningatar, josta ei enää montaa näytöstä ole jäljellä. Tätä tilaisuutta varten räätälöidyssä livepätkässä esiintyi kolme näytelmän hahmoa; kaksi jääkarhua sekä korppi.

Lumikumingattaresta lavalla Sami Ulmanen (Rähjä-korppi), Markus Virtanen (Kovis-karhu) ja Jukka-Pekka Mikkonen (Pehmo-karhu).

Tässä vaiheessa luotiin katsaus kevään vierailuihin, keikkoihin ja yhteistöihin. Osa näistä on jo (ainakin liki) loppuunmyytyjä, eli jos jokin kiinnostaa, kannattaa tarkistaa lipputilanne pikaisesti ja hankkia oma pilettinsä, ettei myöhemmin harmita jos jäi ilman!

Jouni Huhtaniemi sekä kevään vierailut, yhteistyöt ja keikat.

Näyttelijä, yleisötyöntekijä Tytti Vänskä esitteli lyhyesti teatterin yleisötyötä. Kaikesta tästä löytyy lisää infoa teatterin sivuilta.

Tytti Vänskä ja katsaus teatterin yleisötyöhön.

Teatterijohtaja Marietta Kunnas kertoi myös, mitä ensi syksynä on luvassa. Esityskauden avaa 1. syyskuuta ensi-iltansa pienellä näyttämöllä saava Keuhkot. Ensi kauden musikaali on Andrew Lloyd Webberin säveltämä Evita. Tämä on itseasiassa ensimmäinen Webberin musikaali, jota Jyväskylän kaupunginteatterissa esitetään! Evitan tuplaensi-illat ovat 8. ja 9. syyskuuta. Syksyllä saadaan myös nauttia pitkästä aikaa farssista; 7. lokakuuta ensi-iltansa suurella näyttämöllä saa Älä pukeudu päivälliselle.

Marietta Kunnas ja syksyn 2023 ensi-illat.

Teatterilla ja sen ympäristössä on tiedossa paljon mullistuksia. Käyttöpäällikkö Tuukka Toijanniemi kertoi niistä haastattelussa. Jo menossa oleva P-Paraatin rakennustyömaa aiheuttaa sen, että teatterin pääsisäänkäynti ja lippumyymälä saattavat siirtyä väliaikaisesti niin, että sisään tullaan teatteritalon päädystä terassin kautta. Lisäksi teatterille tulee erillinen lippumyymälä kauppakeskus Tawastiin.

Tuukka Toijanniemi ja Jouni Huhtaniemi.

Toijanniemi kertoi myös, että teatteritalon mennessä lopultakin remonttiin syksystä 2024 alkaen teatteri toimii väistötiloissa Jyväskylän Paviljongissa. Sinne tulee suuri näyttämö (noin 400 katsomopaikkaa) sekä pieni näyttämö (reilut 200 katsomopaikkaa). Remontoituun teatteritaloon päästään takaisin syksyksi 2026.

Remonttievakkoon liittyen teatterilla on tulossa suuri kirpputori, jossa myydään mm. pukuja ja tarpeistoa. Tämä tapahtuu reilun viikon päästä, maanantaina 13. helmikuuta klo 16 alkaen.

Perinteisesti Esirippu aukeaa -tapahtumaan on liittynyt lipputarjous. Muistutuksena teille jotka olitte paikalla: tapahtuman lippua näyttämällä teatterin lippumyymälästä saa liput puoleen hintaan talon omiin esityksiin. Rajoitus on kaksi lippua per asiakas per esitys, mutta esityksiä voi olla useita. Tarjous on voimassa 18. helmikuuta saakka.

Viimeisenä näyttämöohjelmanumerona kuultiin vielä Parit-näytelmästä reipas kuorolaulu. Tämän jälkeen siirryttiin yleisölämpiöön lipun hintaan kuuluneille mokkapalakahveille.

Loppulaulukuoro: Taina Reponen, Anneli Karppinen, Sami Ulmanen, Hannu Lintukoski, Jussi-Petteri Peräinen, Anna-Maija Oka, Asko Vaarala, Leena Saarela, Paavo Honkimäki, Miko Helppi ja Jukka-Pekka Mikkonen.

Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilta löytyvät tiedot ohjelmistosta, yleisötyöstä ym. (linkki)

Kuvat juttuun on otettu teatterin luvalla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)