Olohuoneen läpi

Pääsin seuraamaan Olohuone-klubin kenraaliharjoitusta. Kyseessä on Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijöiden itse työstämä esityskokonaisuus, joka esitetään tänä keväänä kahdesti; tiistaisin 14. ja 21.3 - eli jo ensi viikolla ja sitä seuraavalla. Paikkana on kaupunginteatterin pieni näyttämö. Kuulemani mukaan kumpikin esityskerta on hieman erilainen.

Tällä kertaa mukana olivat Miko Helppi, Anneli Karppinen, Jussi-Petteri Peräinen sekä Paavo Honkimäki. Kokonaisuutta on ollut työstämässä myös Anna-Maija Oka, mutta hän joutui olemaan tällä kertaa poissa. Olohuone-klubien valosuunnittelu on Jonna Rautalan tekemä, visuaalinen suunnittelu on Jukka-Pekka Mikkosen työtä.

Kunkin näyttelijän osuudet olivat keskenään hyvin erilaisia mutta kaikki kiehtovia! Kokonaisuus on mielenkiintoinen yhdistelmä absurdiutta, koskettavuutta, runoutta ja tanssillista ilmaisua.

Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri

Läpimenon jälkeen jututin klubilaisia. Ensin Miko Helppi kertoi siitä, miten Olohuone-klubi syntyi. Ajatus oli virinnyt osin näyttelijöiltä itseltään; toive päästä tekemään omia töitä, löytää sellainen tekemisen tapa ja alusta, joka toimisi lyhyemmille ja kokeellisemmille, vapaasti kunkin haluamista taiteellisesta lähtökohdista nouseville esityksille. Myös teatterin johdolla oli vastaava haave. Taiteellisessa jaostossa, jossa keskustellaan mm. tulevista esityksistä, heräsi aluksi idea runoillasta, mutta se muotoutui sitten laajemmaksi konseptiksi. Toiveena on myös, että Olohuone-klubeja voitaisiin järjestää jatkossakin eri esittäjien ja esitysten voimin.

Omasta esitysosiostaan Miko kertoo halunneensa tehdä tanssiesityksen ja haastaa sillä itseään, koska hän ei ole aiemmin vastaavaa tehnyt. Musiikiksi hän valitsi YouTube-artisti eliasdf:n tekemiä mash up - kappaleita, joissa artisti on yhdistänyt suomalaista laulua ulkomaisiin taustaraitoihin. Mikoa viehättävät yhteneväisyydet erilaisten kappaleiden välillä; miten usein kuultuja lauluja voi uudistaa. Tanssiessaan hän esittää kappaleet huulisynkkana. Mikon esityksessä kantava voima on intuitiivisuus; hän on keräillyt yhteen mielikuvia, vaatteita ja värejä, erilaisia palasia, joista on syntynyt kappaleet esittävä liikkuva hahmo. Miko kertoo myös, että erittäin tärkeitä tekijöitä hänen osuudessaan on ollut Jonna Rautalan tekemä valosuunnittelu sekä Enni Tullan pukusuunnittelu.

Miko Helppi.
Kuva: Juulia Puurunen

Jussi-Petteri Peräinen on työstänyt esityksensä Sam Pinkin kirjoittamasta tekstistä Yksityiskohta matkalta supermarkettiin (suomentanut V.S. Luoma-aho). Jupe kertoo ihailevansa miimisesti taitavia esiintyjiä ja halunneensa haastaa itseään tekemällä tarkkaa mimiikkaa. Teksti on ollut hänelle tuttu vuodesta 2013 alkaen ja nyt tuli sopiva mahdollisuus toteuttaa siitä esitys. Esityksessä teksti kuullaan enimmäkseen Jupen ja Jukka Kaikkosen tekemältä taustanauhalta, jota Jupe kuvittaa miimisesti, puhuen suoraan melko vähän. Jupe toteaa, että Pinkin teksti on groteskilla ja absurdilla tavalla hauska. Lisätwistin tuo Anneli Karppisen heittämä idea klovnihahmosta, joka ikään kuin tulee lavalle väärään kohtaukseen.

Jussi-Petteri Peräinen.
Kuva: Juulia Puurunen

Anneli Karppinen esittää runoja. Hän kuvailee runojen olevan hienoja tiivistyksiä maailmasta. Runoissa voi tehdä aikahyppäyksiä vaikkapa eri vuodenaikoihin tai menneisyyteen. Runot ovat pienoismaailmoja ja aikaikkunoita. Anneli kertoo, että Tanssilava-runon kirjoittanut hänen koulukaverinsa Jouni Inkala, joka nykyään opettaa filosofiaa Helsingin yliopistolla. Inkala on kirjoittanut myös mm. Kovaa kyytiä -tekstin, jota Anneli on muutama vuosi sitten esittänyt monologina. Anneli toteaa Olohuone-klubista, että "kyllä me ollaan pikkuisen hulluja että ollaan tehty tällainen, mutta on hienoa että jokainen saa esittää palan omaansa". Myös hän toivoo, että Olohuone-klubit jatkuisivat, että ihmisillä olisi aikaa ja haluaa tehdä niitä. Klubin tekeminen on ollut tiivistä ja nopeaa, kun jokainen on tehnyt oman osionsa ensin itsekseen. Anneli kehuu porukkaa kivaksi. Erityistä kiitosta hän antaa Jonna Rautalan mahtaville valomaailmoille. Anneli sanoo myös, että hänen mielestään pieni näyttämö on maailman paras esiintymispaikka; sinne mahtuva katsojamäärä on optimaalinen, ei tarvita mikkejä ja esiintyjä pystyy hengittämään yhdessä yleisön kanssa.

Paavo Honkimäki kertoo omassa osiossaan tositarinan omasta elämästään, hänelle sattuneesta isosta tapahtumasta, jolloin hän konkreettisesti sekä fyysisesti että henkisesti opetteli uudelleen kävelemään. Pohjana esityksessään hänellä on itse kirjoittamansa sairaala-ajan päiväkirjamerkinnät. Jo sairaalassaoloaikana Paavon ystävä Ola Tuominen - joka on itsekin näyttelijä ja ohjaaja - kannusti Paavoa käyttämään päiväkirjatekstejä, tekemään niistä esitykseen. Paavolla oli syksyllä harjoitusvapaa, joten silloin hänellä oli hyvää aikaa työstää materiaaliaan. Olohuone-klubissa nähtävä esitys on pelkistetty alle puoleen tuntiin, kun ensimmäinen versio kesti kolmisen varttia. Paavo miettii, että koska materiaalia on paljon, siihen voisi joskus paneutua tarkemmin, tehdä siitä aivan oman esityksensä. Vaikka tapahtuma sinänsä oli traaginen, Paavo painottaa haluavansa tuoda esityksellään lämpöä ja valoa, pääpainona selviytyminen ja kiitollisuus.

Paavo Honkimäki.
Kuva: Juulia Puurunen

Jälkeenpäin sain myös Anna-Maija Okalta esittelyn hänen osuudestaan. Anna-Maija esittää 21.3. Olohuone-klubissa soolon nimeltä Runovaadin. Teksti on hänen omansa, joka on otettu Vasen poikki ja halaki -monodraamasta. Anna-Maija kirjoitti sen viimeistellessään teatteritaiteen opintojaan Tampereen yliopistossa keväällä 2021. Teoksen dramatisoi ja ohjasi Liila Jokelin ja äänisuunnittelijana toimi Riku Wallin. Olohuone-klubissa nähtävä ote on Anna-Maijan tuore oma ohjaus ja sovitus. Live-muusikkona mukana näyttämöllä on Miko Helppi. Runovaadin kertoo runollisesti ja tanssillisesti Anna-Maijan ristiriitaisesta suhteesta omaan poronomistajuuteensa, joka päättyi koronatalvena 2020. Pohjoinen kasvuympäristö voimakkaine luonnonilmiöineen, poronhoidon perinteet ja suhde eläimeen ovat Anna-Maijan tulkinnan keskiössä. Hän käyttää esityksessä poronsarvista tehtyä rekvisiittaa, jotka on valmistanut Tiina Helin, muutoin esiintymisasu on koottu teatterin omasta valikoimasta.

Olohuone-klubin esitykset tiistaina 14.3. ja tiistaina 21.3. klo 19.30 Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Olohuone-klubi teatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)