Break! (Kansallisteatteri)

Kansallisteatteri esittää Maalaamosalissaan näytelmää nimeltä Break! Sen kantaesitys oli 5.10.2023. Näytelmän on ohjannut Antti Haikkala, joka on tehnyt myös käsikirjoituksen yhdessä työryhmän kanssa. Esityskonseptin ovat suunnitelleet Haikkala sekä näyttelijä Jussi Lehtonen.

Näytelmän nimen alaotsikkona on kuvaava joukko suomennossanoja: rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako. Mainitaan myös, että kansankynttilä palaa loppuun. Kekseliäs sanavalinta, valitettavan todellisuuspohjoinen ja ajankohtainen aihe. Eivätkä siltä poltteelta säästy oppilaatkaan.

Kuva: Tuomo Manninen

Esitys on kiivas ja tiivis, täynnä asiaa. Kiihtyvä dramatisointi tuo esiin asioita, jotka muuten helposti jäävät henkilöiden pään sisään - tai ehkä omassa yksinäisyydessä itketyksi itkuksi. Mutta on tässä toivoakin. Tilanteiden fyysisessä esittämisessä on myös hienoja, kertovia yksityiskohtia.

Esitys alkaa Maalaamosalin aulatilasta, jossa on näytelmän henkeen sopivaa pientä tarjoilua. Kannattaa tulla ajoissa myös siksi, että ehtii tutkailla aulan seinien tarjontaa, joka virittää esityksen henkeen. Pian siirrytään luokkaan, jossa jokainen valitsee pulpettinsa.

Jussi Lehtonen.
Kuva: Tuomo Manninen

Esitys on kiehtovasti rakennettu koulutunti, jossa näyttelijöinä ovat opettaja (Jussi Lehtonen), koulunkäynnin avustaja (Denisa Snyder) sekä kaksi oppilasta (tässä esityksessä Tuure Alanne ja Lempi Kivinen). Näytelmässä realisoidaan yläasteen tuntiarkea, joka alkaa lipsua opettajalta käsistä.

Jussi Lehtonen tekee palavan roolityön opettajana, joka pyrkii hyvään, olemaan kannustava ja välittävä, pitämään kuria sopivasti mutta ei liikaa. Opettajan oma jaksaminen on kovin kovalla koetuksella opetustavoitteiden, teknisten haasteiden, aikataulujen, palaverien ynnä muun paineessa. Lehtonen heittäytyy pelottomasti rooliinsa kaikkine vaiheineen.

Kouluavustajana Denisa Snyder on toisaalta opettajan tuki, toisaalta vastavoima. Snyder onnistuu tuomaan hahmoonsa sopivalla tavalla pikkuisen teennäistä pirteyttä mutta myös aitoa läsnäoloa ja oma särmää.

Denisa Snyder ja Jussi Lehtonen.
Kuva: Tuomo Manninen

Oppilaita esittävät Nuorten Kansallisteatterin esiintyjät Tuure Alanne ja Lempi Kivinen ovat rooleissaan luontevia ja uskottavia. Alanne luo kuvan tunnollisesta oppilaasta ja hänen sisäistynyt puheensa yläkoululaisen uupumuksesta osuu ja uppoaa.

Kapinallisempaa oppilasta esittävä Kivinen on onnistuneen pisteliäs ja piittaamaton. Hänen rähjäyksensä kännykkäaddiktiosta on täynnä tulta ja tappuraa, mutta kärsii hivenen liian nopeasta puheesta, jolloin kaikesta en ihan saanut selvää.

Esityspaikkana Maalaamosali on tälle näytelmälle erinomainen tila. Siitä on saatu rakennettua aidonoloinen luokkahuone. Esiintyjien puvustus on sopivan arkista, sellaista jota voinee hyvinkin nähdä nykypäivän yläkouluissa. Lavastuksen ja puvustuksen on suunnitellut Auli Turtiainen.

Kuva: Tuomo Manninen

Olennainen osa esitystä ovat valot ja videot, jotka on suunnitellut Pyry Hyttinen, sekä Ari Lampisen suunnittelema äänimaailma. Kun koulussa loikitaan digiloikkia, se tosiaan näkyy ja kuuluu tässä esityksessä. Aina ne loikat tosimaailmassa eivät ole niin sulavia kuin mitä toivoisi - tai mitä edellytetään.

Break! antaa paljon ajateltavaa, joskaan mikään aihe ei sinänsä ole uusi - paljonhan uupumuksesta niin opettajien kuin nuortenkin keskuudessa sekä esimerkiksi koululaisten kännykän käytöstä on mediassa ollut puhetta. Tämä käsittely on kuitenkin tuore - ja näkemisen arvoinen!

Kuva: Tuomo Manninen

Ilmeisesti näytelmän kiinnostavuuden ovat oivaltaneet monet, sillä tällä hetkellä Kansallisteatterin kaikki näytökset ovat loppuunvarattuja. Esitystä voi kuitenkin tilata kouluille; lisäinfo teatterin sivuilla.

Break! Kansallisteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)