Masked Company: Näkymätön

Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä sai eilen 5. lokakuuta ensi-iltansa Masked Companyn naamioteatterinäytelmä Näkymätön. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Suvi Salomaa. Rooleissa nähdään Pablo Delahay, Taru Eskonen-Myllylä, Sani Järvinen, Lilli Mäkinen, Matilda Perämäki sekä Juhani Saksio.

Kuva: Riku Suonio

Täytyy myöntää, että aluksi hieman vierastin sekä liikkumattomia, yhteen ilmeeseen tehtyjä naamioita että sanatonta esiintymistä. Hyvin pian tällainen ilmaisu alkoi kuitenkin tuntua luontevalta ja siihen oli helppo eläytyä syvemmin kuin odotinkaan. Vaihtuvien ilmeiden ja sanojen puuttuessa kehollinen ilmaisu korostuu luonnollisesti huomattavasti. Kuinka paljon voi kertoa pienilläkin eleillä, pään asennoilla, liikkeillä, koko olemuksella. Esiintyjät tekevät vivahteikasta työtä ilmaisussaan!

Kuva: Riku Suonio

Esitys herättää monenlaisia tunteita ja tunnelmia, tuo esiin hahmoja ja tuokiokuvia. Kuinka kohdata toinen ihminen, kun haluaisi, mutta ei koe osaavansa, ei löydä reittiä toisen läheisyyteen? Millaista on olla täydellisyyteen pyrkivä nuori, jonka pyrkimys ei olekaan hänestä itsestään lähtöisin? Entä nuori, jolla on valtava sisäinen palo itseilmaisuun, mutta aivan liian voimakas sordiino? Kuinka selviää rempseä, koulussa ja vapaalla huomiota hakeva nuori, jonka kotona elämä on toisenlaista?

Kuva: Riku Suonio

Tässä näytelmässä aikuiset ovat sivuosissa, vaikuttamassa nuoriin - opettajana, satunnaisena kohtaajana, valmentajana, vanhempina. Vanhemmuuttakin ilmennetään monenlaisena.

Mainitsemisen arvoinen hahmo on myös Pauli Karin tekemä riemastuttava marionettipulu, joka puluttaa menemään uskottavasti ja osin koomisestikin. Viehättävä yksityiskohta on sateenkaaren kimmellys mitä harmaimmassa, ylenkatsotussa olennossa.

Kuva: Riku Suonio

Eräs näytelmän tärkeä elementti on musiikki. Se luo tunnelmaa ja tukee esityksen rytmiä. Ääniraidan on suunnitellut Suvi Salomaa, kasannut ja editoinut Antti Viitamäki. Valitettavasti paikkapaikoin soitto soi minusta hieman häiritsevänkin kovalla.

Lavastus (suunnittelija Suvi Salomaa) on yksinkertaisen toimiva ja helposti vaihtuva. Tytti Lakson suunnittelema puvustus tukee hahmojen olemusta. Valaistus sekä heijastetut kuvat ja videot antavat tapahtumille taustaa ja tunnelmia sekä ovat osa ilmaisua. (Valosuunnittelu Jonna Rautala, videoprojisoinnit Antti Viitamäki.)

Kuva: Riku Suonio

Työryhmästä on vielä aivan erityisesti mainittava naamioiden tekijät Russell Dean ja Suvi Salomaa. Naamiot kuvastavat kiehtovasti eri roolihahmoja.

Näytelmän henkilöiden tarinoista huokuu välittämistä, yksinäisyyttä, lämpöä, ahdistusta, tukena olemista, uupumusta, tarvetta tulla nähdyksi ja kuulluksi - ja onnistumista. Parhaimmillaan tunneilmaisu on niin vahvaa että riipaisee.

Kuva: Riku Suonio

Lopussa olin liikuttuneempi kuin olisin arvannutkaan. Olipas tämä yllätysihana! Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tämän ehdottomasti näkemisen arvoisen teoksen!

Masked Company: Näkymätön Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki). Esityksiä on yhteensä kymmenen, joista viimeinen lauantaina 11. marraskuuta.

Kuva: Riku Suonio

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)