Ensisilmäys Onnensirpaleisiin

Puolisentoista viikkoa ennen ensi-iltaa olin katsomassa Onnensirpaleita -musiikkinäytelmän 3. valmistavaa harjoitusta. Harjoituksessa siis mentiin esitys kokonaan läpi.

Onni on läheisyyttä?

Näytelmän on käsikirjoittanut Tommi Kainulainen, joka myös ohjaa teoksen kantaesityksen Jyväskylän kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Teosta varten kerättiin tekstimateriaalia yhteistyössä sanomalehti Keskisuomalaisen kanssa; lukijat saivat lähettää tekstejään siitä, mitä onni on ja mitä se merkitsee.

Onni on baari-ilta kavereiden kanssa?

Tässä vaiheessa (perinteiseen malliin) en vielä syvenny näytelmään kovin tarkasti - sen jutun aika on sitten ensi-illan jälkeen, kun esitys valmis yleisölle esitettäväksi. Mutta muutamia tunnelmia harjoituksesta toki löytyy kerrottavaksi - ja kuvahan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!

Onni on syvällinen keskustelu?

Ennen läpimenon alkua esirippu on kiinni, ja siihen projisoidusta kuvasta tulee katsomossa olo kuin olisi avaruus sylissä. Tämä virittää hyvin tunnelmaan!

Onni on oma lapsi?

Tarinan enkelit puhuvat lähes koko ajan riimeillä - ensin sitä ihmettelee, mutta korva tottuu pienellä viiveellä. Maanpäälliset henkilöt eivät riimittelyä käytä; eipä se normaalissa kanssakäymisessä kovin luontevalta näytä. Vaan kun tauolla alan tekstiviestiä laittaa, täytyy suorastaan varoa ettei suolla siihenkin runomittaa! Vaikken toki enkeli olekaan, niin hyvin tuo tarttuu tajuntaan.

Onni on huolenpitoa?

Näytelmän ajankuva sijoittuu 60-luvulta nykypäivään - aikasiirtymien toteutukseen ihastun heti! Lava elää ja toimii yhteistyössä valojen kanssa - vaikka molemmissa on kuulema vielä hiomista. Myös väliajalla tehtävän lavastevaihdon toteutusta ja näytösten aloituksen ajoittamista näyttämön, valojen ja äänien välillä pohditaan vielä.

Onni voisi olla parempi ergonomia...?

Onnensirpaleissa on käytetty paljon Miljoonasateen ja Heikki Salon musiikkia uusina sovituksina. Olen pitkäaikainen Miljoonasade-fani, mutta kaikkia kappaleita en tunnista - joko ne ovat ihan uusimmasta päästä tai Salon soolotuotantoa, johon en ole niin perehtynyt. Hyvin tuttujakin kappaleita toki löytyy ja jää korvamadoksi. (Tähän kohtaan mielikuva pienestä madosta, joka istuu korvan sisällä ja laulaa.)

Onni on reipas opiskelijaelämä?

Näyttelijät tuntuvat sisäistäneen roolinsa jo tässä vaiheessa, ja samoin visuaalisista elementeistä saa jo varsin valmiin kuvan. Näistäkin lisää sitten ensi-illan jälkeen, joskin voin sanoa että tottahan ammattilaiset hommansa osaavat - niin näyttelemisen kuin laulamisenkin.

Onni on olla enkelinvalkoinen Ziggy Stardust(ihko)?

"Kyllä meillekin voipallon elämä tuo!"
~ Heikki Salo ~

Onnensirpaleita -musiikkinäytelmän ensi-ilta on lauantaina 18.10. Jyväskylän kaupunginteatterissa.
Onnensirpaleita kaupunginteatterin sivuilla (linkki).

Onni on...?
(Keksikää tähän ihan itse!)


Kommentit

  1. Mielenkiintoinen toteutuksen lähtökohta tuo tekstien kerääminen, aidot onnensirpaleet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Varmasti tätä katsoo vielä ihan eri lailla jos on oman tekstinsä lähettänyt, että millaisia "omia" sirpaleita sieltä löytyy... :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)