Hairin sitzprobe - että mikä?

Tervehdys taas kaikille lukijoille! Kesässä on jo lopun tuntua, mutta Jyväskylän kaupunginteatterilla valmistaudutaan talvikauteen tekemällä hippikesää. Tällä kertaa pääsin Hair-musikaalin sitzprobe-harjoituksiin - tämänlajisissa harkoissa en olekaan vielä koskaan ollut!

Sitzprobe on saksaa ja tarkoittaa harjoittelua istuen. Sitzprobessa on siis kyse siitä, että musikaalin näyttelijät kuulevat bändiä ensimmäistä kertaa, ja bändi sekä näyttelijät (laulajat) harjoittelevat kappaleita yhdessä. Tähän mennessä lauluja ja koreografioita on harjoiteltu vain pianon säestyksellä. Sitzprobessa harjoitukseen ei kuulu koreografiaa, vaan harjoitus mennään läpi sananmukaisesti istuen - tosin seistäkin saa jos haluaa. Sitzprobessa ollaan omissa vaatteissa, eikä mitään rekvisiittaa käytetä.

Harjoituksen alkaessa näyttämöllä on Hairin lavasteita - tai ei pelkästään näyttämöllä! Bändi järjestäytyy orkesterimontussa, ja lavalle on aseteltu tuoleja puolikaareen. Laulajia alkaa saapua lavalle - osaa moikkasin jo aiemmin, osan kanssa vilkutellaan nyt. Onpas kiva nähdä porukkaa kesän jälkeen!


Tätä harjoitusta ohjaa itseoikeutetusti kapellimestari Lasse Hirvi. Paikalla ovat toki myös toinen kapellimestari Jari Puhakka, ohjaaja Sini Pesonen, koreografi Kira Riikonen, lavastaja Tinja Salmi, pukusuunnittelija, valosuunnittelija Luca Sirviö, äänisuunnittelija Mika Filpus...

Ensimmäinen kappale on musikaalin avaava Aquarius - upeaa sointia niin bändiltä kuin laulajiltakin! Käsivarsikarvat nousevat pystyyn kun fiilistelen ensimmäistä kertaa livenä kappaletta, josta - kuten muutenkin Hairin musiikista - olen tykännyt jo yli 20 vuotta.

Tunnistan kappaleet englanninkielisillä nimillä, ja opettelen suomenkielisiä. Manchester Englannissa (Manchester England), Elämää (I Got Life), Ilman sydäntä (Easy to Be Hard), Avaruuskävely (Walking in Space)… Osa on samoilla nimillä, kuten Donna ja Frank Mills.

Kappaleita harjoiteltaessa Lasse keskeyttää aina tarvittaessa, ja otattaa tiettyjä kohtia uudelleen laulun, soiton tai molempien hiomiseksi. Haetaan sanojen rytmitystä, taimausta, tempoa… Pieniä yksityiskohtia on lukemattomasti. Tässä vaiheessa hiomisia vielä löytyy, mutta toisaalta on kuultavissa se, miten hyvät ainekset on kasassa, kun ne vielä sovitetaan toisiinsa optimaalisesti.

Tämän harjoituksen kohokohtia minulle ovat vauhdikas nimikappale Hiukset (Hair) sekä kauniin aineettomana ja painottomana leijuva Avaruuskävely. Yllätysihastus on myös Maria Lundin (joka esittää Sheilan roolin) tulkitsema Ilman sydäntä - levyltä kyseinen kappale ei ole koskaan niin kovin syvästi kolahtanut, mutta tässä tulkinnassa on aivan erityistä herkkyyttä. Ihastun kovasti myös Joel Mäkisen (näytelmässä Claude) laulamiseen. Toisaalta voisin luetella kaikki niin sooloja laulaneet kuin kuorossa olijatkin - ei tästä porukasta heikkoa lenkkiä esiin nouse. Soolot ja joukkovoima soivatkin upeasti!

Vauhdikkaissa kappaleissa on menoa niin lavalla kuin katsomossakin. Lavalla jammaillaan istuen ja jalkeilla, eläydytään täysillä, soitetaan ilmakitaraa… Sooloissa revitellään ja fiilistellään. Itse istumajammaan katsomossa, joskaan ihan niin riehakkaaseen menoon en yllä.

Kaikilla laulajilla ei ole koko aikaa harjoiteltavaa - eiväthän kaikki laula läheskään kaikissa kappaleissa. Kun tällaista odotteluaikaa jää, puuhataan monenmoista; pidetään lämpöjä ja energiaa yllä liikkumalla niin lavalla kuin katsomossakin mm. käsilläseisonnalla, erilaisilla akrobaattisilla voimisteluliikkeillä, hyppimällä portaita tasajalkaa ja yhdellä jalalla… Lavalla myös tanssitaan porukalla koreografiaa, josta en ihan tiedä kuuluuko se esitykseen vai onko se enemmänkin omaa kivaa. Taustalla lavastaja ja näyttämömiehet trimmaavat taustakankaan liikuttelua.

Nelituntinen harkka taukoineen menee nopeasti. Jään suurella mielenkiinnolla odottamaan, että näen Hairia kun se on edennyt jälleen pätkän verran kohti lopullista muotoaan. Ensi-iltaanhan on hieman vajaa kuukausi.

Fiilisseinä.

Yleisölläkin on mahdollisuuksia päästä makustelemaan Hair-musikaalia jo ennakkoon:

Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Hair-musikaalin ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lauantaina 8. syyskuuta. (linkki)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)