#kukaaneioleluuseri

Koulukiusaamismonologi Luuseri sai ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä vuosi sitten keväällä (linkki ensi-iltajuttuun). Sen jälkeen sitä on esitetty paitsi teatterissa, myös maakunnan kouluissa (linkki kiertuejuttuun). Kävin hiljattain, liki vuosi ensi-illan jälkeen, katsomassa monologin uudelleen.

Kuva: Miikka Tuominen

Näytelmä oli hyvä jo ensi-illassaan, mutta kyllä se on entisestään jäntevöitynyt esityskertojen myötä - näyttelijä Hannu Rantala kertookin, että tämä oli 40. esitys. Edelleen ihailen Rantalan ilmaisuvoimaa, värisevästä herkkyydestä teinihikiseen uhoon ja ammattiymmärtäjän mielevyyteen saakka. Pelkoa, toiveikkuutta, hämmennystä, huumoria, väkivaltaisuutta, koomista pullistelua. Rantala hyppää roolista toiseen yhdellä loikalla - välillä sananmukaisesti. Tarina vangitsee, ja päähenkilöstä välittää sydämellään. Myös seuranani ollut parisuhdemies piti esityksestä kovasti, ja herkistyikin aiheen äärellä.

Monologin jälkeen on vuorovaikutuksen ja keskustelun vuoro. Tällä kertaa katsojia on vain kourallinen, mutta silti - tai juuri siksi? - keskustelua syntyy mukavasti. Puhutaan kiusaamisen muodoista ennen ja nykypäivänä, kiusaamisen eroista ja samankaltaisuuksista tyttöjen ja poikien välillä, omista kiusaamismuistoista. Katsojissa on elämäntyönsä opettajana tehnyt henkilö, jota tarina tuntuu koskettaneen kovin.

Kuva: Miikka Tuominen

Näytelmään liittyy vahvasti myös koulukiusaamisen vastainen kampanja #kukaaneioleluuseri, jonka Jyväskylän kaupunginteatteri yhteistyökumppaneineen käynnisti helmikuun alussa. Tärkeitä yhteistyökumppaneita kampanjassa ovat olleet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Sanomalehti Keskisuomalainen sekä sen alla toimivat paikallislehdet, Mannerheimin lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri, Jyväskylän nuorisopalvelut, Jyväskylän taidetyöpajat sekä Viitaniemen koulun kansainvälinen 9-luokka. Kampanjassa Keski-Suomen koulujen oppilaat ja opettajat haastetaan järjestämään omassa koulussaan koulukiusaamista ehkäisevä tempaus. Myös yrityksillä on mahdollisuus olla mukana kampanjassa tarjoamalla helmi-toukokuussa Luuseri-esitys haluamalleen koululle Keski-Suomen maakunnassa. Virallista #kukaaneioleluuseri-kampanjapäivää vietetään Keski-Suomessa torstaina 16.5., jolloin kampanjaan osallistuvissa kouluissa julkaistaan kirjallinen sitoumus koulukiusaamisen ehkäisemisestä. Päivä huipentuu nuorten suunnittelemaan iltajuhlaan Jyväskylän kaupunginteatterilla.

Miten kampanja sitten tähän mennessä on edennyt? Näyttelijä-yleisötyöntekijä Hannu Rantala kertoo: "on ollut hienoa huomata, että nuorilla on selkeästi sisäinen motivaatio ja tarve vaikuttaa asioihin - kuten tässä tapauksessa koulukiusaamisen ehkäisyyn. Tempauksiin on tarttunut kouluja sekä Jyväskylästä että Keski-Suomen maakunnasta. Olemme tehneet paljon yhteistyötä tukioppilaiden kanssa. Lisäksi olemme tehneet yhteistyötä Jyväskylän kaupungin taidetyöpajan kanssa, jonka eri pajat osallistuvat kampanjaan esimerkiksi videotaiteen, musiikin ja muiden luovien menetelmien avulla. Olen ollut vaikuttunut nuorten tempaussuunnitelmien hyvin monipuolisesta kirjosta ja odotan malttamattomana, että satoa niiden tekoprosseista ja lopputuloksista alkaa sadella somessa."

Tähän mennessä koulujen omien tempausten sisällöiksi ja muodoiksi on suunniteltu esimerkiksi seuraavia:
  • Koulussa järjestetään ryhmätehtäviä eri luokille yhden viikon ajan. Ryhmätehtävissä ryhmää arvioidaan sen mukaan, kuinka koko ryhmä huolehtii, että kaikki tulevat kuulluksi ja nähdyksi ryhmässä. Pisteytyksen keskiössä ei ole siis tehtävästä oikein suoriutuminen vaan huolehtiminen siitä, että jokainen ryhmäläinen tulee huomioiduksi tehtävää suoritettaessa.
  • Pakohuonepeli, jossa tarvitaan koko ryhmän panosta tehtävistä suoriutumiseen.
  • Luokan jokainen oppilas kirjoittaa nimensä paperille, johon muut saavat käydä lisäämässä jonkin positiivisen asian tästä henkilöstä.
  • Järjestetään luokille rastirata, jossa toimitaan sellaisissa ryhmissä, joissa ei yleensä ole totuttu toimimaan.
  • Koulukiusaamista käsittelevän lyhytelokuvan kuvaaminen. Koko luokka osallistetaan niin, että jokainen saa toimia sellaisessa tehtävässä mikä tuntuu itselle mielekkäältä.
  • Kuvauspisteen pystytys kouluun ja yhteisen kuvapyykkinaurun luominen koulun käytäville.
  • Kuva- ja äänitaidetta yhdistävä installaatio, joka avaa koulukiusatun ajatuksia ja tunteita sekä myös koulukiusaamiseen liittyviä puuttumisen ja ehkäisyn keinoja.

Luuserista on kaupunginteatterilla jäljellä enää viisi esitystä (näistä kolme arkena päivällä), joten vielä ehtii mutta kannattaa pistää toimeksi! Liput 7€/kpl teatterilta ostettuna.

Luuseri Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki)

#kukaaneioleluuseri -kampanjan sivu (linkki)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)