Elämä on juhla

Tänään lauantaina 5.10 ensi-iltansa saa musiikkiesitys Elämä on juhla. Kyseessä on kantaesitys Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, ja sen on ohjannut Anssi Valtonen. Musiikki-illan kappaleet työryhmä on valinnut yhdessä. Ennakkonäytöksessä perjantaina tupa oli melko täysi.

Markus Virtanen ja "taulussa" Anneli Karppinen, Maija Andersson sekä Taina Reponen.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Ensimmäiset kappaleet seuraavat toinen toistaan niin tiiviisti, ettei väliin aplodeja mahtunut - mutta kun niiden aika tuli, ne olivat hyvinkin innokkaita, ja suosiota myös huudeltiin. Musiikki on sielukkaasti ja tunnelmallisesti esitettyä, usein melankolista - niin kuin suomalainen musiikki tuntuu olevan - mutta mukana on myös iloa, hellyyttä ja uskoa tulevaan. Esitys on draamallinen, ei pelkkää soittoa ja laulua. Tämän myötä esitykseen on saatu huumoria mukaan paljon enemmän kuin lauluillalta uskoisi.

Puhu minulle rakkaudesta
vasta huomispäivänä
sillä jos tänään puhut,
puhut pimeälle joelle.
Ei sen vesi pysähdy
ei syty veneessä iloinen lyhty
ei laula kalojen outo, hilpeä kuoro.

~ Aulikki Oksanen ~

Yksi helmistä on Anneli Karppisen laulama Remun kappale Täysikuu - jossa "rytmiryhmä" Markus Virtanen, Maija Andersson ja Taina Reponen varastaa shown. Jokainen laulava näyttelijä saa omat huippuhetkensä. Maija Andersson esittää muunmuassa riipaisevan kauniit Ikävä sekä Puhu minulle rakkaudesta. Anneli Karppisen huippuhetkiin kuuluu Jacques Brelin kappale Amsterdam, jota muu työryhmä dramatisoi. Taina Reposen kohokohtiin kuului Hymni rakkaudelle - jolloin koko nainen näytti värisevän - sekä riehakas Rotunainen, jossa muu porukka jälleen pistää parastaan yleisölle äänettömästi esiintyessään. Markus Virtanen loistaa muunmuassa kappaleissa Olet mun kaikuluotain sekä minulle itselleni kovin rakkaassa Jarkko Martikaisen laulussa Kaikki me kuolemme pian. Laulujen välillekin on luotu dialogia siinä, miten ne seuraavat toisiaan. Myös tunnelmat vaihtelevat hyvinkin nopeilla leikkauksilla iloisesta ja riehakkaasta kaihoisan surumieliseen. Säestyksestä vastaa kapellimestari Jari Puhakka pianoineen. Soitannossa on löydettävissä myös pieniä jippoja.

Jari Puhakka.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kappaleiden välissä käytetään äänisitaatteja muutamista elokuvista, ja ainakin kertaalleen mukana vilahti myös näytelmällinen viittaus Saksikäsi-Edwardiin. Kaikki tällaiset lisäelementit värittävät esitystä, mutta toisaalta ei haittaa vaikka viitteitä ei tunnistaisikaan - musiikki ja ilmeikäs esiintyminen itsessään on nautittavaa.

Valkolakki märkänä kun juoksee kädet ylhäällä
ja huutaa "Helou vapaus!"
Niin tähän suoran leikkaus
Lasket muuttolaatikon ja naapurusto hahmoton
Elämä on juhla

~ Samuli Putro ~

Tässä lauluillassa on paljon myös visuaalisia elementtejä. Lavastuksen ja puvustuksen on suunnitellut Karmo Mende. Lavastuksen upeimpia oivalluksia ovat "elävät taulut", elementit joita käytetään sekä kauniina että hauskoina kuvituksina. Asko Konttisen suunnittelemat valot ovat elimellisen tärkeä osa visuaalista ilmettä, samoin kuin Tuukka Toijanniemen suunnittelemat projisoinnit.

Maija Andersson.
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kaikkiaan Elämä on juhla on täynnä tunnelatausta, joka näkyi ennakossa myös näyttelijöistä itsestään. Nimikappaleen aikana muutama kyynel kimmelsi esiintyjien silmäkulmissa ja toisaalta yleisöstä kuului pidäteltyä tuhinaa ja nenäliinojen kahinaa. Tunne ei kuitenkaan ole pelkkää kaihoa vaan myös juhlamieltä ja iloa. Esitys on erittäin tiivis; muutamille väliaplodeille on tilaa mutta mitään suvantopaikkoja ei ole - tässä todellakin keskitytään olennaiseen. Monipuolista, mukaansatempaavaa musiikkia sekä tunnetta ja tunnelmaa - erittäin antoisa tapa viettää syysilta. Onhan jokainen ihminen laulun arvoinen.

Ihminen on kuin kärpänen täällä
vaikka se toisin toivoa vois
varjot kun värjyvät päiden päällä
hetkessä huitaistaan kaikki pois
Siis missä on rakas tai ystävä parhain
siellä sun paikkasi tänään jo on
Kaikki me lähdemme liian varhain
kuoleman kankeuden karkelohon

~ Jarkko Martikainen ~

Elämä on juhla Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)