Kapun lauluklubi: Antti Kleemola

Ennen joulua kävin katsomassa ja kuulemassa Kapun lauluklubilla monipuolista musiikkimiestä, laulaja-lauluntekijä Antti Kleemolaa. Tällä kertaa solistin ja kapun - eli Lasse Hirven - yhteissoitanta oli sikäli erityistä, että molemmat soittivat kosketinsoittimia. "Tuplakiipparit", niinkuin piireissä sanotaan!

Illan solistina Antti Kleemola.

Antti kertoi illan alussa, että setistä on suunnilleen puolet omia kappaleita, puolet lainattuja. Lainana kuultiin erityisesti Stevie Wonderin kappaleita. Omista kappaleistaan Antti kertoili pieniä pätkiä ja syntytarinoita. Esimerkiksi kappaleesta Ainut elämä hän sanoi pohtineensa, että vaikka ihmisillä on elämässään kaikenlaisia pienempiä ja isompia vastoinkäymisiä, niin entäpä jos tämä, juuri nyt, on kuitenkin sitä parasta aikaa. Sun puolella -kappaleen johtoajatus on lähes yhtä vanha kuin Antti itse; pikkupoikana, jos oli paha mieli, pappa otti syliin ja sanoi "Minä olen sun puolella" - ja aina se lohdutti. Antin sanoituksista kuulee selvästi, miten tärkeitä miehelle ovat perhe ja lapset sekä usko elämään ja sen mahdollisuuksiin. Vaikeaa voi olla välillä, mutta lopulta asiat kääntyvät hyvälle tolalle, elämä on arvokasta ja aina elämisen arvoista.

Antista ja Lassesta näkee, että heillä on hauskaa yhdessä. Molemmat ovat kuulemma lähtöisin Pohoojommaalta. Antti tuumaa jossain vaiheessa "Lasse on pianistin märkä uni" ja kehuu useampaan otteeseen Lassen taituruutta. Ja myös Lasse tuumaa Antin omasta sävellys-sanoituksesta; "noin tehdään kappaleita". Miehet toteavat myös, että ovat molemmat tottuneet keikalla johtamaan; "me molemmat johdetaan toinen toisiamme, ollaan kaksi kapua!"

Ja ilohan heitä on kuunnella. Antin laulu soi herkästi ja vahvasti. Kahden kosketinsoittimen yhteissointi on sujuvaa ja rikasta, ja taitoa parivaljakossa on vaikka kuinka.

Antti kertoo, että keikalla kuullaan myös kantaesitys kappaleesta Valona sisimmässä. Hauska ja eloisa Timo tahtoo -kappale puolestaan on kuulema esimerkki (ja pilke silmäkulmassa annettu varoitus) siitä, miten kaikki Antin kanssa käydyt keskustelut saattavat päätyä laulunteksteiksi. Minun jouluni -kappaleeseen Vexi Salmi on tehnyt sanat ja pyytänyt Antilta sävellyksen; klassista sävelkulkua, rauhaa, tekstille tilaa elää - ja Anttihan sävelsi. Kappale on kaunis, ja hiljentää yleisön kuuntelemaan hartaan oloisena. Antin omista kappaleista vielä elämänkaarta kosketteleva Auta mua jää mieleeni kauniina, yhtä aikaa rouheana ja tunnelmallisena.

Minun jouluni -kappaleessa Lasse soitti koskettimien sijaan haitaria.
Hienosti sujui sekin!

Antilla on suorastaan kaverillinen ote yleisöön. Hän juttelee välispiikit hetkessä eläen, kyselee välillä kommentteja ja Kaikkea hyvää -kappaleessaan laulattaakin yleisöä jopa ilman säestystä. Väki myös taputtaa innokkaasti musiikin mukana.

Jälkeenpäin kysyn vielä Antin fiiliksiä setistä ja illasta. Antti kertoo valinneensa keikalle biisejä, joista on itse ihan fiiliksissä; "Uskon että kun saa vetää lempibiisejään, innostus välittyy ja tarttuu. Halusin samalla muodostaa setin joka sisältää sekä meneviä, riehakkaita biisejä että koskettavia hetkiä. Odotin erityisesti Baby grand -biisiä, joka on tehty kahdelle pianolle. (Alkuperäiset esittäjät Billy Joel ja Ray Charles.) Viimeinkin oli mahdollista esittää livenä tämä pitkäaikainen suosikkini. Fiilis oli huikea. Alusta loppuun. Yksi parhaista keikoista ikinä. Saan kiittää siitä kahta: Lasse Hirveä ja yleisöä. Erityiseksi nousi kantaesityskappale Valona sisimmässä, joka on isän laulu tyttärelle. Taidettiin pyyhkiä kyyneliä sekä lavalla että yleisössä. Lisää tällaisia keikkoja!"

Lasse, kynttilä ja Antti - kaikki liekeissä.

* * * * *

Antti Kleemolan kotisivut (linkki)

Kapun lauluklubin (linkki) kevätkausi pärähtää käyntiin 26.1.2017, ja silloin solistina on Pauli Hanhiniemi!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)