Tämä on läpäri!

Tämä on ryöstö! -näytelmän kevään harjoituskausi päättyi läpimenoharjoitukseen, jota minulla oli todellinen ilo olla seuraamassa. Ennen harjoituksen alkua katsomoon saapuu väkeä; ei ulkopuolista yleisöä, vaan sen sijaan työryhmään kuuluvaa porukkaa ja hieman myös teatterin muuta henkilökuntaa, näyttelijöitä ja hallinnon työntekijöitä. Paikalla on hommissaan myös valokuvaaja Jiri Halttunen. Puhe sorisee lavalla ja katsomassa. Etenkin lavan seutuvilla tunnelma on selvästi innokkaan jännittynyt. Laulajat ja kapellimestari Jari Puhakka kertaavat jotain sävelmänpätkää.

Kuva: Jiri Halttunen

Lavalta kuuluu satunnainen keskustelunpätkä.
"Haluutsä lyödä mua kerran?"
"No tottakai!" (päts)
"Kovempaa!" Päts.
"Vielä kovempaa!" PÄTS!
PÄTS!PÄTS! PÄTS!
Jari kertaa kappaletta miesnäyttelijän kanssa samaan aikaan kun lavalla käydään pienimuotoiset pampputurnajaiset. Ohjaaja Snoopi Siren pitää pienen aloituspuheen työryhmälle. Kyseessä on tosiaan kevään viimeinen harkka, ja koko porukka voi olla ylpeä siitä, että jo tässä vaiheessa päästään vetämään läpimeno. Aivan kaikki lavasteet ja tarvikkeet eivät vielä ole täysin valmiina, mutta kuitenkin riittävästi läpäriin. Snoopi antaa myös turvaohjeita - jos jokin ei tunnu täysin turvalliselta, kannattaa keskeyttää. Ja niin sitä mennään.

Kuva: Jiri Halttunen

Keskeneräistä esitystä vältän kommentoimasta liikaa, mutta sen voin ainakin sanoa että nauroin ääneen vähän päästä - kuten moni muukin katsomossa. Välillä istun varmaankin suu puoliavoinna aikamoisella "Mmtäh?!"-ilmeellä, kunnes taas räkätän. Lavalla pokka pitää - enimmäkseen. On mielenkiintoista nähdä nyt kokonaisuuden osana kohtaus, jonka harjoittelemista olin viimeksi katsomassa (linkki juttuun). Osin se on pysynyt sellaisena mihin tuolloin päädyttiin, osin sitä on muutettukin. Heittäytyvän, säästelemättömän näyttelemisen ja polveilevan tarinan ohessa aivan erityisesti kiinnitän huomiota omintakeisen upeisiin valoihin ja lavasteiden toiminnallisuuteen. Tapahtumien tempo on huima ja vaatii hyvin tarkkaa taimausta.

Kuva: Jiri Halttunen

Harjoituksen lopuksi Jiri ottaa ryhmäkuvia. Snoopi kiittelee työryhmää kevään harjoituskaudesta ja kehuu hyvästä työstä. Syyskuussa sitten jatketaan kohti lokakuun ensi-iltaa. Harjoituksen jälkeen minullakin on suorastaan riehakas olo. Odotan kovasti, että pääsen näkemään tämän teoksen aivan valmiina!

Kuva: Jiri Halttunen

Tämä on ryöstö! -näytelmän ensi-ilta lauantaina 5. lokakuuta Jyväskylän kaupungin suurella näyttämöllä. Syyskauden liput ovat jo myynnissä!


Tämä on ryöstö! teatterin sivuilla (linkki).

Kuva: Jiri Halttunen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)