Mysteerin läpi

Kuluneella viikolla pääsin katsomaan ensi syksynä 24.9.2022 Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saavan murhamysteerin läpimenoa. Kyseessä on kevään harjoituskauden viimeinen harjoitus tämän näytelmän osalta. Näytelmän annetaan muhia kesän yli, kunnes se ennen ensi-iltaa treenataan vähän vajaassa kolmessa viikossa lopullisesti esityskuntoon. Edelleen ollaan hissunkissun siitä, mikä näytelmä on kyseessä - Jyväskylän kaupunginteatterin syksyn ohjelmisto paljastetaan huhtikuussa.

Ennen harjoituksen alkua näytelmän ohjaaja Anssi Valtonen kertoo pienelle yleisölle, missä vaiheessa harjoitukset ovat ja mitä syksyllä tehdään. Syksyyn jäävät mm. kaikki valmistavat harjoitukset sekä pääharjoitukset. Anssi kertoo myös, että kaikilla osa-alueilla on vielä täydennettävää. Esimerkiksi lavasteista puuttuu etunäyttämön lattiapinta sekä seinäpintoja. Valosuunnittelija Japo Granlund ajaa valoja vasta toista päivää. Eri osa-alueita hiotaan sitten syksyllä.

Yleisöä on parikymmentä henkeä; teatterin eri alojen työntekijöitä sekä minä. Sekä lavalla, lavan takana että katsomossa ovat käytössä suojamaskit.

Vaikka näytelmän valmistumisprosessi on vielä kesken, se näyttää jo nyt kaikin puolin hyvältä. En yhtään ihmettele, että tämä tarina on valittu ohjelmistoon - hyvin kulkee! Aika kuluu todella nopeasti, jännite kestää koko ajan, esitys on vangitseva ja tunnelma tiivistyy loppua kohti. Kyllä tätä on ilo päästä katsomaan sitten syksyllä!

Kuva puffikuvauksista. Varsinaista käyttöä varten teatterin graafikko Eija Haukka tekee tähän vielä taustaa ym. Kuvassa näytelmän koko näyttelijäjoukko, vasemmalta seisaallaan Asko Vaarala, Miko Petteri Jaakkola, Sami Ulmanen, Piia Mannisenmäki ja Hannu Lintukoski. Istumassa Markus Virtanen, Anna-Maija Oka sekä Saara Jokiaho. Näyttelijät ovat roolivaatteissaan; puvustuksen on suunnitellut Karmo Mende.
Kuva: Jiri Halttunen

* * * * * *
Lisäys 12.4.: nyttemmin sen saa sanoa: kyseessähän on Agatha Christien kirjoittama Hiirenloukku! Näytelmä Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)