Kohtauksista kokonaisuudeksi - Nummibodareitten läpimeno

Niin sitten tiistaina koittivat minun osaltani viimeiset Nummibodareitten harkat. Sopivasti kyseessä on nyt läpimenoharjoitus - ja vieläkin riittää uusia yllätyksiä uusien kohtausten myötä! Harjoitus alkaa ohjaajan sanoin: "Olkaa hyvä!" On antoisaa nähdä nyt kokonaisuus - osa kohtauksista on hyvinkin tuttuja jo ensimmäiseltä harjoitusviikolta lähtien, ja kaikki nivoutuu lopulta jatkumoksi. Käsikirjoituksen olen toki lukenut, mutta etenkin tällaisessa näytelmässä toteuma lavalla on niin paljon enemmän kuin teksti. Näytelmän loppua on sitten viime näkemäni hieman muutettu, ennenkaikkea tunnelmaltaan.

Tästä se lähtee. Voisko aamu enää ihanammin alkaa?

Kristo ja Jaana - ja yhteistä venyttelyä?

Enkelkuoron tie / kohta luokse vie / Eskoa suurinta katsomaan?

Sepeteus, kanttori. Vilpitön ja vaatimaton.

"Sinä poljet, minä...ohjaan?"

Lemmikkinsä kullakin.

Mikko selostaa ja Esko eskoilee.

Tukkahevihetki?

Se on kiva kun kesken näytöksen voi käydä hiukopalalla!

Antaa hevosen miettiä, sillä on iso pää. Ainakin joku on kiinnostunut ajankohtaisista uutisista!

Metsuriseksuaali?

Ja nämä keikkakohtaukset senkun jatkuvat!

"Kohti ääretöntä - ja sen yli!"

Veljekset kuin Elvikset!

Kitaristin keskittyminen näkyy ilmeestä!

Läpärin jälkeen käydään läpi ohjaajan palaute. Lavalla käy samalla monenlainen kuhina; tekniikka hakee näyttelijöiltä mikkejä, kampaajat peruukkeja, meikkaaja jakelee kosteuspyyhkeitä joilla näyttelijät pyyhkivät jo maskejaan pois. Palautetta ja keskustelua käydään kuitenkin samalla keskittyneesti. Mietitään vielä, muokattaisiinko näytelmän alkua jotenkin, ja miten näytelmää muilta osin vielä työstetään. Puhutaan puheen rytmin merkityksestä Kiven tekstin esilletuomisessa. Mietitään, mikä näytelmässä toimii ja mitä tarvitsee vielä tarkentaa. Ohjaaja antaa palautetta siitä, miten hienosti koko näytelmän työstäminen on mennyt eteenpäin, miten hyvällä mallilla roolityöt ovat sekä kehuu työryhmässä tehtyjä ratkaisuja muunmuassa dramaturgian, repliikkien ja taustavideoiden suhteen. Asioita käsitellään yksityiskohtaisesti. Puhutaan vielä, miten suomalaista näytelmän visuaalisuus ja henki on.

Eräs läpäriä seuraamassa olleista toteaa "En minä oikein tiedä, mikä tämä on, komedia vai mikä - mutta hyvä se on!" Työryhmä toteaakin, ettei tyylilajilla ole väliä, kun yhteinen tekeminen toimii niin hyvin.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. Lauantain ennakosta sitten blogijuttu näytelmästä itsestään, kun nyt olen saanut seurata ja raportoida hienon kaaren sen tekemisestä. (Ennestään tiedän, että kun on jo tottunut istumaan katsomossa melko itsekseen, vain muutama ihminen paikalla, tuntuu taas ihan hassulta kun läsnä onkin koko katsomollinen katsojia, joista kukin ottaa esityksen vastaan ja reagoi siihen omalla tavallaan. Mutta on tämä yleisönsä ehdottomasti ansainnut!) Tämä on ollut opettavainen ja erittäin kiinnostava elämysmatka - kiitokseni koko työryhmälle, että olen saanut olla mukana! <3


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Hobitti (Turun kaupunginteatteri)

Suruttomat (ensi-ilta)