Tulossa: Galleria Keski-Suomi

Jyväskylän kaupunginteatterissa vietetään sunnuntaina 26.11.2017 Galleria Keski-Suomi -festivaalia. Juttelin teatterinjohtaja Hilkka Hyttisen kanssa tulevasta tapahtumasta. Hän taustoitti, että Rikotaan rajoja -hankkeessa teatterin ja tanssin ammattilaiset jalkautuivat maakuntiin tapaamaan eri-ikäisiä ja monenlaisia ihmisiä, tutkailemaan mikä heitä kiinnostaa ja tarjoamaan ammattitaitonsa heidän käyttöönsä erilaisten esitysten valmistamiseksi. Tämä on ollut todellista rajojen rikkomista paitsi maakuntien tekijöille, myös taiteen ammattilaisille; irrottautua totutuista rutiineista ja tuotantorakenteista. Esitysten prosessi on ollut tärkeä osa kokonaisuutta. Toiminta on ollut ryhmälähtöistä - tekemisen myötä tulos muotoutuu omanlaisekseen ja tekijöidensä näköiseksi.

Rikotaan rajoja Saarijärvellä.
Kuva: Terhi Kuokkanen

Entä mistä festivaalissa on kyse? Hilkka kertoo, että Rikotaan rajoja -hankkeen piirissä tehdyt esitykset haluttiin koota yhteen, koska tähän mennessä ne on nähty vain maakunnissa - Jyväskylässä niitä ei ole ollut mahdollisuutta päästä näkemään. Samoin tekijöillä ei ole ollut mahdollisuutta nähdä eri puolilla maakuntaa olleita esityksiä. Hankkeessa on ollut mukana henkilöitä, jotka eivät mahdollisesti koskaan ole olleet teatterin lavalla; esiintyminen teatterin isolla lavalla tekee näkyväksi esiintyjien elämää ja toiveita ja se tekee hyvää itsetunnolle. Minä olen tärkeä, minä tulen kuulluksi! Mukana ovat kaikki Rikotaan rajoja -hankkeessa tehdyt esitykset.

Menoa Jyväskylässä monikulttuurikeskus Gloriassa.
Kuva: Hanna Hämäläinen

Eikä kyse tietenkään ole pelkästään siitä, että tekijät pääsevät esille - myös yleisölle on tarjolla jotain erilaista ja ainutlaatuista. Esityksissä on musiikkia, dokumenttiteatteria, tulishow, tilannelähtöistä improvisaatiota... Esimerkiksi pienoisesitykset tekijöiden kotialueen ihmisten elämästä - ja tähän on kaikki tehty itse; käsikirjoitus, puvustus, lavasteet, näyttelijäntyö. Hankasalmen esityksessä ammattitanssijat ilmentävät vanhusten kertomia muistoja ja tarinoita. Eli todella monenlaista on tarjolla. Hilkka sanoo, että useimpia esityksiä yhdistää toivo; kaikilla ihmisillä on iästään ja taustastaan riippumatta odotuksia ja toiveita elämänsä suhteen. Ja vaikka aiemminkin olisi nähnyt jonkun tai joitakin esityksistä, kannattaa tulla katsomaan; näyttämö ja puitteet ovat nyt erilaiset, ja useinhan esitykset syventyvät ajan myötä. Nyt kokonaisuus on nähtävissä kerralla - ja kuten sanotaan, kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Hilkka toivoo, että festivaalissa tullaan kokemaan oikeaa maakuntajuhlan henkeä.

Hilkka suosittelee tapahtumaa kaikenlaisille katsojille - ovathan esiintyjätkin 6-95 -vuotiaita, monenlaisia, monenlaisista taustoista lähtöisin olevia. Ihan vanhimmasta päästä esiintyjät eivät fyysisesti ole paikalla, mutta heistä mukana ovat kuvat, tarinat ja äänet. Esitykset kertovat ihmisestä ja hänen elämänsä olosuhteista, joten ehkä niihin voi peilata myös omaa elämäänsä. Ja tarjolla on viihdyttävyyttä, huumoria, hauskuutta, näyttävyyttä, traagisuuttakin.

Jämsäläistä iloista harjoitusmeininkiä.
Kuva: Isabella Salovaara

Kysyn vielä, mitä Hilkka itse erityisesti odottaa Galleria Keski-Suomi -festivaalista. Hän sanoo, että sykähdyttävintä on nähdä eri-ikäisiä - ammattilaisia ja amatöörejä - yhdessä kaupunginteatterin lavalla - nähdä se rohkeus jolla esiintyjät heittäytyvät mukaan! Hilkka odottaa myös pääsevänsä näkemään kehitysvammaisten tekemän tanssiesityksen - kaikki muut esitykset hän on nähnyt, mutta odottaa myös niitä, nyt uudessa ympäristössä.

Tarkempaa tietoa Galleria Keski-Suomi -festivaalin sisällöstä ja aikataulusta Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Vuonna 85 (Vantaan Näyttämö)

Ensikorvallinen Bossladya