Läpi Minnan liikkeen ja liekin

Olin seuraamassa MC175 - Minna Canthin liike ja liekki -esityksen koeyleisöharjoitusta. Esitys liittyy Minna Canthin syntymän 175-vuotisjuhlaan, ja se on Tanssiteatteri Krampin ja Jyväskylän kaupunginteatterin yhteistyö.

Ennen yleisön sisääntuloa pienen näyttämön lavalla lämmitellään, venytellään, viritetään soittimia, järjestellään tuoleja, varmistellaan muutamien kohtausten sijainteja sekä puhutaan käytännön asioista. Katsomokin on osittain muuttunut Canthin ajan henkeen sopivaksi. Yleisön saapuessa heidät toivotellaan lämpimästi tervetulleeksi Kanttilan salonkiin - ja siitä esitysharjoitus lähtee rullaamaan.

Esiintyjät yhteiskuvassa. Vasemmalta Ringa Aflatuni, Atte Niittykangas, Ayla Brinkmann,
Hanna Liinoja, Pablo Delahay, Onni Tulla ja Saara Jokiaho.
Kuva: Jiri Halttunen

Itse esityksestä kirjoitan sitten ensi-illan jälkeen. Tässä vaiheessa osa asioista vaikuttaa jo tietysti valmiilta, mutta hiottavaakin löytyy vielä. Esitysharjoituksen jälkeen pidetään tauko ja sen jälkeen siirrytään henkilökunnan lämpiöön palautetta varten. Luvan saatuani seuraan porukan mukana - en pidä mitenkään itsestäänselvyytenä sitä, että voin olla kuulemassa palautetta, sillä onhan se oikeastaan aika henkilökohtainen osa näyttelijäntyötä harjoitusprosessin aikana.

Atte Niittykangas ja Ayla Brinkmann.
Kuva: Jiri Halttunen

Siirtyessämme lämpiöön tauon aikana siellä on mielenkiintoisen sekalainen seurakunta; suurella näyttämöllä on sinfoniakonsertti, ja juuri nyt sielläkin on tauko menossa, joten soittajat ovat lämpiössä. MC:n porukka on rennoissa vaatteissa, kun taas sinfonian muusikot hienoissa iltapuvuissaan. He keskustelevat vilkkaasti sinfoniallisista työasioista siinä missä joku muu toimiston tai vaikkapa tehtaan tapahtumista - tällaisina hetkinä minulle aina konkretisoituu se, että asia joka toisille voi olla harvinainen ja etäinen, on toisille ihan tavallista työtä, ja työhön kuin työhön liittyviä sattumuksia on hauska jakaa työkavereiden kanssa.

Vasemmalta Marjo Airisniemi (käsikirjoitus ja dramatisointi),
Vilja Mihalovsky (koreografia ja ohjaus) ja
Laura Lehtinen (dramatisointi, koreografia ja ohjaus).
Kuva: Samu Pitkänen

Sinfonian porukka lähtee jatkamaan konserttia, ja MC-jengi käy pöytien ympärille ringiksi. Ohjaaja-koreografien, Laura Lehtisen ja Vilja Mihalovskyn, johdolla käydään esitys läpi hyvinkin yksityiskohtaisesti. Toki äänessä ovat paljon myös muut; kysellään tarkennuksia, heitellään ehdotuksia, välillä eksytään vähän aiheesta mutta palataan siihen nopeasti takaisin. Porukalla on hauskaa keskenään, nauru remahtelee usein. Tämä ei ole mikään yksisuuntainen palaute, vaan paljolti työpajamaista keskustelua. Kuulen mielenkiintoisia termejä kuten kalaparvi, mulju, Anttilan mannekiinit, pylvästely - osan hahmotan helposti äsken näkemästäni esityksestä. Monia yksityiskohtia käydään läpi, sovitaan tarkennuksia, kirjataan ylös mitä vielä pitää harjoitella. Lopuksi kerrataan seuraavan päivän maski- ja harjoitusaikataulu.

Seuraavan kerran näen MC175:n sitten ensi-illassa - on mielenkiintoista nähdä, miten se siihen mennessä on muotoutunut.

Saara Jokiaho, Ringa Aflatuni, Ayla Brinkmann, Atte Niittykangas, Pablo Delahay ja Onni Tulla.
Kuva: Jiri Halttunen

MC175 - Minna Canthin liike ja liekki -esityksen ensi-ilta on Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä keskiviikkona 20.3. Esitys teatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Hiirenloukku

Evitaa henkiin herättelemässä