Macbeth (Turun kaupunginteatteri)

Turun kaupunginteatteri esittää suurella näyttämöllään William Shakespearen klassikkonäytelmää Macbeth. Sen on suomentanut Matti Rossi, ohjannut ja sovittanut Kari Heiskanen.

Päällimmäisenä näytelmästä mieleen jäivät vimmaisen väkevästi näyttelevä Eero Aho nimiroolissa sekä äärimmäisen tyylikäs visuaalisuus näyttämökuvassa.

Etualalla Eero Aho.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Aho heittäytyy valtaa janoavan, vainoharhoista kärsivän, mielipuolisuuteen etenevän hallitsijan rooliin sellaisella paneutumisella, että usein tuntuu, että hän yksin riittää täyttämään koko lavan. Ilmeet, repliikit, eleet, koko kehon kieli elävät ja hengittävät himoa valtaan, ahneutta asemaan. Kuitenkin Ahon Macbethista löytyy myös hahmoa hienosti moniuloitteistavaa pehmeämpää puolta.

Eero Aho ja Riitta Salminen.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Hallitsijan rinnalla Lady Macbethia onnistuneesti näyttelee Riitta Salminen. Hän tulkitsee miestään tukevan ja seuraavan vaimon roolissa samoja vallanhalun piirteitä eläen miehensä kautta sikäli, että tietää, ettei itse voi korkeinta asemaa saavuttaa. Turhaan hän silti yrittää pestä verta pois omistakaan käsistään.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Heiskasen ohjauksessa koko näyttelijäkaarti tekee vakuuttavaa työtä. Usein vähäeleisyys puhuu hyvinkin voimakkaasti; jykevä paikallaanolo, rauhallisen harkittu esiintyminen. Heiskasen sovituksessa on hauskoja hypähdyksiä lähemmäs nykyaikaa; tuskinpa Shakespeare itse kuvitteli autoja tai mafiosoja viulukoteloineen häärimään tapahtumiin mukaan. Väkivalta kuuluu väistämättä tähän kolkkoon tarinaan, ja etenkin yksi hurja hetki todella hätkähdyttää. Jo näytelmän jyrähtäessä käyntiin katsoja kokee, että nyt mennään eikä meinata.

Ulla Koivuranta, Ulla Reinikainen, Eero Aho ja Asta Sveholm.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Suuren näyttämön syvä, musta lava on välillä täysin tyhjä lavasteista - ja jos lavasteita on, nekin ovat hyvin selkeäpiirteisiä ja punnitun vähälukuisia. Valaistus onkin hyvin tärkeä osa lavanäkymää, ja se on äärimmäisen tyylikäs - välillä pelkällä yhdellä valolla luodaan koko näkymä näyttelijäntyön nousta kukoistamaan valokeilaan. Toisaalta näkymät kuitenkin vaihtelevat niin, ettei mitään tehokeinoa käytetä liiallisesti. Tähän ympäristöön ja ajankuvaan sopivat puvustukset sekä kampaukset ja maskeeraukset toimivat komeasti. Lavastuksen on suunnitellut Jani Uljas, valot Riku Rämä, puvut Tuomas Lampinen, kampaukset ja maskeeraukset Saara Tawast. Myös käsiohjelma jatkaa tummaa, tyylikästä linjaa.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

On jokseenkin surullista ja itsestäänselvää todeta, miten mielipuolisen, vallanhimoisen hallitsijan - eikä vain yhden vaan useamman - mellastaminen nykyajassa kaikuu samoja kaikuja satoja vuosia vanhan näytelmän kanssa. Miten ihmiskunta aina päätyy toistamaan tätä, ja jopa haluamaan antaa tällaisille hahmoille valtaa.

Stefan Karlsson ja Kuutti Viljainen.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Lähes loppuunmyydyn näytöksen monisatapäinen yleisö tuntui arvostavan kovasti näkemäänsä. Loppuaplodit olivat voimakkaat, osin seisten annetut ja kannustushuudoilla siivitetyt.

Macbeth on Turun Kaupunginteatterin ohjelmistossa tämän kevään ajan, toukokuun alkuun saakka. Jäljellä on yhdeksän esitystä, joten vielä ehtii katsomoon! Macbeth Turun Kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuonna 85 (Vantaan Näyttämö)

The Black Rider (Lahden kaupunginteatteri)

Tarinoiden joulu