Kapun lauluklubi: Saara Jokiaho

Vaikka tämä blogi keskittyykin ensisijaisesti Jyväskylän kaupunginteatterin toimintaan, saa sitä välillä ulkoistua muuallekin - joskin ulkoistuminen tapahtuu sitten turvallisesti tutussa porukassa! :D Tällä kertaa vuorossa oli siis kuluneella viikolla ollut Kapun lauluklubi, jossa solistina oli Saara Jokiaho - siis kaupunginteatterin näyttelijätär, joka esiintyy mm. Jekyll&Hyde-musikaalissa Emmana. Klubia isännöi Lasse Hirvi, kaupunginteatterin kapellimestari. Saaran mukana laulamassa olivat myös Elsa Kalervo (joka esiintyy Jekyll&Hyden ensemblessä) ja Sara Seppänen. Klubin paikkana oli omaleimainen Vakkari (eli Bar Vakiopaine, Kauppakatu 6); tunnelma oli mukavan kotoisa.

Pianossa Lasse Hirvi, laulamassa (vasemmalta oikealle) Sara Seppänen, Elsa Kalervo ja Saara Jokiaho.

Saaran settilistaan kuului sekä koti- että ulkomaista musiikkia, paljon myös musikaalisävelmiä. Ultra Brata kuultiin useampia kappaleita, haikeista (kuten Ero) räväköihin (kuten Älä soita tänne enää koskaan). Tuntematon mutta kaunis kappale oli Jiri Kuronen & Lähiön Ennen kuin aurinko laskee. Musikaaleista esillä olivat mm. Jesus Christ Superstar (I Don’t Know How to Love Him), Dr. Zhivago (It Comes As No Surprise), Viulunsoittaja katolla (Anne-Mari Kähärän versio If I Had a Rich Man) ja Chicago (All that jazz). If I Were a Rich Man oli siis sovitettu näppärästi naisen näkökulmaan, ja kappale oli a cappella -versio - soi loistavasti kolmen naisen laulama! Minulle yksi illan huippukohdista oli kappale, joka kuuluu ensi syksynä kaupunginteatterissa esitettävään musikaaliin - mutta ei siitä vielä sen enempää.

Saara esiintyi yksin, kahdestaan vuorollaan Saran ja Elsan kanssa sekä kolmen naisen triona - tämä toi hienosti vaihtelua. Kaikki kolme ovat taitavia laulajia, ja ystävysten yhteistyötä oli ilo seurata. Tähän mennessä olen kuullut Saaraa vain Jekyll&Hydessä ja pikkuisen Elämänmenossa, joten tämä keikka avarsi kummasti sitä, miten monipuolinen ja hieno laulaja Saara on. Jossain vaiheessa hämmästelinkin, miten niin sirosta naisesta voi lähteä niin vahva ääni - herkkyyden lisäksi. Ja ilmeisesti ääni kantoi ulos asti, kun välillä räyhäkkäämpien kappaleiden aikaan huomasin ohikulkijoidenkin pysähtyvän ikkunan taakse seuraamaan.

Lasse säesti laulua pianolla, ja loistavasti säestikin! Useampaankin kappaleeseen hän veti myös hienoja pianosooloja, jotka saivat ansaitusti ihan omia väliaplodejaankin.

"...and all that JAZZ!" Tunteella ja taidolla.

Jälkeenpäin kyselin Saaralta musiikista ja keikasta. Saara kertoi olevansa alunperin laulaja/muusikko, joten laulukeikkailu tuntuu jollain tavalla siltä kuin kotiin palaisi. Hän kokee nykyään olevansa sielultaan kuitenkin enemmän näyttelijä, ja ettei laulajan tai laulunopettajan työ olisi hänelle täysin tyydyttävää eikä vastaisi hänen taiteellisia ambitioitaan. Mutta musiikin puolelta hän on lähtöisin, ja hänestä on mukava muistaa se itse ja näyttää myös muille. Keikoilla saa myös valita itse mitä laulaa, mistä haluaa kertoa, sen sijaan että laulut tulevat annettuna roolihahmon mukana, roolihahmon ajatusten mukaan.

Tämänkertainen klubi-ilta tuli Saaralle parin viikon varoituksella aiemmin sovitun esiintyjän jouduttua perumaan esiintymisensä. Setin hän kokosi listaamalla mieleensä tulleita kappaleita, jotka olivat valmiiksi tuttuja siinä määrin että keikan valmistelu parissa viikossa sujui mukavasti - lopullinen valinta tapahtui sen mukaan, mitä hän halusi laulaa. Elsan ja Saran Saara pyysi mukaan, "koska musiikkia on niin paljon kivempaa tehdä yhdessä kuin yksin!" Heiltäkin Saara kysyi näkemyksiä setistä, mutta mitään eriäviä mielipiteitä ei ollut.

Kysyin vielä, onko Saaralla jotain erityisiä suunnitelmia tai haaveita nimenomaan musiikkiuraan liittyen. Hän kertoi, että musiikkiura on aina vähän jäissä kun teatteriura on hyvällä mallilla, kuten nyt - aika ja kapasiteetti eivät riitä luomaan uutta tai panostamaan musiikkiin, ainakaan omaan musiikkiin. Koko ajan hän kuitenkin opettelee uutta ja kehittää itseään laulajana ja näyttelijänä. Kun sitten on aikaa luoda ja tehdä, syntyy uusia kappaleita, mutta tällainen tilanne on kuulema ollut viimeksi pari vuotta sitten. Saara kertoo lähettäneensä omia kappaleitaan eri kilpailuihin vuosien varrella; Jouluradion joululaulukisaan, Kotkan meripäivien kilpailuun, Motown-henkisen kappaleen UMK:hon joskus 3-4v sitten... Saara on myös ollut hiljattain studiolla äänittämässä lauluosuuksia uusintaversioon viimeisimmästä valmiista omasta kappaleestaan Mua ohjaa. Eli kyllä hänessä laulajakin elää vahvasti.

Saara tunnelmoi.

Kapun lauluklubi Facebookissa: https://www.facebook.com/Kapunlauluklubi
Saara Jokiaho Souncloudissa: https://soundcloud.com/saara-jokiaho/sets/omanlaista

Klubi-iltoja tulossa!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Suruttomat (ensi-ilta)

Tulossa: Rauhaa!