Eino Leinon eksät

Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä kävi vierailulla monologi Eino Leinon eksät - enemmän ja vähemmän muusina. Monologin esittää Pinja Hahtola, joka on myös sen käsikirjoittaja. Ohjaus on Seppo Honkosen. Huumoripitoinen esitys kertoo runoilija Eino Leinon naisista - naistenmies Leinolla ehti olla lukuisia suhteita elämänsä aikana. Kyseessä on ikään kuin Eino Leinon eksien vertaistukikokoontuminen.

Käsiohjelman kansikuvassa Leinon eksiä.

Ääneen pääsevät Anni Swan, Aino Kallas, L.Onerva, Freya Schoultz, Kalliope, Maila Talvio, Aino Kajanus sekä Hanna Laitinen - suurin osa itsekin merkittäviä kulttuurivaikuttajia. Jokainen kertoo omasta suhteestaan Leinoon sekä omia näkemyksiään hänestä. Pinja Hahtola vaihtaa roolia lennossa ja tekee ennen kaikkea olemuksellaan, ilmeillään ja äänenkäytöllään karrikoituja hahmoja. Apuna on hieman rekvisiittaa, mutta ennen kaikkea kyse on eläväisestä, muuntuvaisesta näyttelijäntyöstä - naiset on ihastuttavan helppo erottaa toisistaan. Näytelmän loppupuolella ääneen pääsee myös sananmukaisesti nallekarhumainen Leino itse.

Esitys on myös hauska - vitsit toimivat hyvin nykypäivän kontekstissa. Leinon elämän ja tuotannon tunteminen toki korostaa niitä, mutta ei ole varsinaisesti pakollista. Yleisö hyrähteli naurua esityksen aikana ja lopussa annettiin innokkaat aplodit. Poistuessamme katsomosta kuulin takanani olevien juttelevan siitä, miten hyvä esitys tämä oli.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Suruttomat (ensi-ilta)

Tulossa: Rauhaa!