Mennään Korjaamon läpi

Pääsin seuraamaan Korjaamo-näytelmän läpimenoharjoitusta, kun ensi-iltaan on aikaa kolme viikkoa. Yleisöä oli paikalla kymmenkunta henkeä talon väkeä. Ennen harjoituksen alkua heitetään huulta niin katsojien kuin näyttelijöidenkin kesken. Ohjaaja Anssi Valtonen kannustaa vielä näyttelijöitä Hannu Lintukoskea ja Jukka-Pekka Mikkosta rentoutumaan. Kun kello on tikissä, kuiskaaja-järjestäjä Matti Salmela antaa merkin - ja sitten mennään.

Jallu (Hannu Lintukoski) ja Ola (Jukka-Pekka Mikkonen).

Vaikka harjoitusaikaa on vielä runsaasti jäljellä, esitys vaikuttaa jo varsin valmiilta. Vielä tässä vaiheessa en analysoi sen sisältöä (sen aika on sitten ensi-iltajutussa). Mutta kyllä tässä monenlaisia tunteita on, ja aidon elämän realismia. Näytelmän visuaalinen ilme - puvustus, lavastus ja valot - on vielä hieman kesken.

Rattoisa kahvihetki Jallun (Hannu Lintukoski) ja Olan (Jukka-Pekka Mikkonen) kesken.

Näytelmässä ei ole väliaikaa, joten myös harjoitus mennään kerralla läpi. Läpärin jälkeen jutellaan siitä, miltä tekijöistä ja yleisöstä tuntui. Yleisön läsnäolo tässä vaiheessa on tekijöille tärkeää; saa oikeaa esiintymisen tunnetta, reaktioita yleisöltä sekä yleisökontaktia. Tätäkin analysoidaan; millaista kontakti on missäkin kohdassa. Se voi olla esimerkiksi katse tai aivan suoraan katsojalle suunnattu repliikki.

"Sitten vähän kaverikuvaa..." Ola (Jukka-Pekka Mikkonen) ja Jallu (Hannu Lintukoski).

Ohjaaja Anssi antaa palautetta - tosin hän sanoo, että paljon ei muistiinpanoja tarvinnut kirjoittaa. Joitakin tarkennuksia ja hiomisia hän kertoo kyllä, mutta myös kehuu ja kannustaa runsaasti. Vaihtoja ja lähtöjä täytyy vielä tarkentaa. Anssi kehuu dialogia, reagointia, tunnelmanvaihtoja... Tässä näytelmässä musiikki on olennaisessa osassa fiilisten ilmaisussa, ja Anssi jutteleekin äänisuunnittelun tehneen Tuukka Toijanniemen kanssa siitä, miten ääniraitaa vielä tarkennetaan ja hiotaan. Näyttelijät saavat paitsi kommentoida, myös kysyä omista suorituksistaan; oliko tietty kohtaus tehty sillä tavoin kuin Anssin näkemys on, pitäisikö jotain muuttaa?

"Mitä ihmettä sä puuhaat?!" Edessä Ola (Jukka-Pekka Mikkonen), takana Jallu (Hannu Lintukoski).

Keskustelussa pohditaan myös koronatilannetta. Vaikka työryhmässä kuinka on tekemisen iloa ja paloa ja teatterilla toteutetaan varotoimia, täysin ei voi sulkea ulos sitäkään ajatusta, kuinka paljon tätä teosta päästään esittämään. Tietysti toiveena on täysi kausi, mutta samalla ajatuksissa vaanii sekin, tuleeko koronan vuoksi niin kovia rajoituksia, että esityksiä joudutaan perumaan. Ei voi kuin toivoa, että ihmiset pitävät käsienpesusta, turvaväleistä ja muusta käyttäytymisestään huolta niin, että kovin vakaviin toimenpiteisiin ei jouduttaisi.

Jallun (Hannu Lintukoski) vetää vakavaksi.

Korjaamon ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä keskiviikkona 2. syyskuuta 2020. (Linkki teatterin sivuille.)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Hiirenloukku

Evitaa henkiin herättelemässä