Korona-aikana teatterissa

Covid-19 on ollut keskuudessamme jo vähintään riittävän kauan, eikä kukaan tiedä kauanko vielä. Tämä on vaatinut monenlaista sopeutumista ja muutoksia. Teatterissa käyminen on korona-aikaankin turvallinen harrastus kun turvallisuudesta huolehditaan sekä teatterin että yleisön puolesta. Millaista siellä siis on katsojan näkökulmasta?

Turvaväleistä muistutellaan niin lattian tarroissa kuin opasteruuduillakin.

Maskisuositus on voimassa teatterin tiloissa ja yleisö käyttääkin maskeja kiitettävän hyvin. On kertakäyttömaskia, kangasmaskia ja joskus saattaa nähdä vahvemmankin mallin. Olen nähnyt myös todella kauniisti vaatteisiin soinnutettuja maskeja. Maskeja voi myös ostaa lippumyymälästä. On ihmisiä, joille maskin käyttö ei onnistu; tällöin olisi suotavaa huomioida muut erityisesti turvavälein. Tämä koskee myös näyttelijöiden turvaamista! Hiljattain minusta näytti hieman ikävältä, kun ilman maskia ollut katsoja istui aivan eturivissä - tällöin näyttelijät jäävät pahimmillaan "tulilinjalle", sillä eiväthän he näytöksen aikaan valitse, missä kohtaa lavaa ovat ja liikkuvat! Teatterin yleisötiloihin on hankittu lisää roskiksia, joten kertakäyttömaskit on helppo laittaa niihin.

Turvavälit ja suojautuminen kunnossa! Ihan näin mittavia välejä ei sentään oikeasti tarvita (kuvassa bloggaaja harjoitusten tauolla).

Turvaväleistä muistutellaan monessa yhteydessä. Katsomoissa istumapaikat on järjestetty niin, että turvavälit säilyvät paitsi sivuille, myös eteen ja taakse. Vahtimestarit pitävät tästä huolta. Suuren näyttämön katsomossa aina jokunen seurue yrittää vierekkäin istumaan ja selitykset saattavat olla mitä moninaisempia - "istumme vierekkäin koska asumme yhdessä". Tällöin on kuitenkin syytä ajatella turvavälejä niihin edessä ja takana istuviin. Pienen näyttämön istuimia on harvennettu niin, että turvavälit toteutuvat automaattisesti.

Suuren näyttämön katsomon ovet avataan tarvittaessa normaalia aiemmin, jotta sisäänmenoon ei synny ruuhkaa. Pienen näyttämön katsomoon mahtuu nykyään sen verran vähän ihmisiä, että sinnekään ei jonoteta niin tiivisti. Suurelle näyttämölle mennessä liput tarkastetaan jo ylälämpiöön vievien portaiden alapäässä, pienellä näyttämölle mennessä tavalliseen entiseen tapaan ovella.

Ylälämpiössä toistuu kuulutus siitä, että he, joilla on istumapaikat suuren näyttämön katsomon rivien keskivaiheilla, menisivät ensin katsomoon. Opastetauluilla kerrotaan, mitkä paikat ovat näitä keskipaikkoja, ja sen voi tarkistaa myös katsomokartasta. Ideana on, ettei tarvitse likistäytyä toisten ohi. Myös poistuminen väliajalle ja esityksen jälkeen suoritetaan riveittäin yläriveistä alkaen.

Käsihuuhdetta on tarjolla useissa pisteissä, ja wc-tiloihin pääsee toki myös pesemään kädet.

Väliaikatarjoiluja ei myydä jonottamalla vaan ennakkoon tilaten. Tilauksen voi tehdä joko netissä, puhelimitse tai ennakkotilaustiskiltä ennen esitystä - mikäli pöytäpaikkoja on vielä jäljellä. Netistä tai puhelimitse tilatut tarjoilut voi maksaa ennakkotilaustiskille saapuessaan, netistä tilatut myös tilauksen yhteydessä. Tilatut väliaikatarjoilut katetaan pöytään valmiiksi ja pöytäpaikkojen jaossakin huomioidaan turvavälit.

Väliaikatarjoilua varten pöydät on sijoiteltu väljästi.
Yleisötiloissa on myös useita käsidesiautomaatteja (kuvassa oikealla).

Päällysvaatteet voi ottaa katsomoon mukaan tai jättää narikkaan. Suuren näyttämön katsomossa on turvavälien vuoksi tyhjiä paikkoja joille takit mahtuvat kätevästi, pienellä ne pidetään sylissä. Narikkamaksu on sisällytetty lipun hintaan. Suurella näyttämöllä paikkanumero on samalla narikkanumero, joten lippu kannattaa säilyttää poistumiseen saakka. Pienellä näyttämöllä paikkanumeroita ei ole, mutta jos et halua ottaa narikkalappua perinteiseen tapaan, voit ottaa siitä kuvan ja esittää sen vaatteitasi noutaessasi.

Tietysti on harmillista, että näytöksiin mahtuu vähemmän katsojia. Mutta täytyy sanoa, että itse osittain suorastaan pidän näistä järjestelyistä! Katsomossa on tilaa istua leveästi, voi levittäytyä kummallekin käsinojalle. Ihan viereen ei tule ketään vahvasti hajustettua lajitoveria. Näkyvyys on entistä parempi kun päitä on vähemmän. Myös katsojien keskinäinen kommentointi esityksen aikaan on jäänyt pois. Kun katsojia on vähemmän ja liikkuminen ohjeistetumpaa, ruuhkassa seisomistakaan ei ole.

Jokainen voi käyttää sellaista maskia kuin hyväksi kokee. Kertakäyttöistä, kangasmaskia...
...eikä vahvemmankaan maskin käyttäminen kiellettyä ole, jos sellainen tuntuu paremmalta.
(Kuvassa taustalla pukunäyttely näytelmästä Tavat ja toiveet - Jane Austenin matkassa.)

Esimerkiksi elokuvissa monia suuria ensi-iltoja on siirretty hamaan tulevaisuuteen, mutta teatterilla ei himmailla, vaan tarjonta on yhtä hyvää ja monipuolista kuin muulloinkin. Teatterissa kävijät ovat hyväkäytöksistä väkeä; maskeja on lähes kaikilla, turvavälejä kunnioitetaan ja käsihuuhdetta käytetään tunnollisesti. Turvallisin mielin, itsestä ja muista huolehtien nauttimaan kulttuurista!

Teatterin turvallisuusohjeet (linkki).

Väliaikatarjoilujen tilaaminen ennakkoon (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)