Tosimies (Teatterikone)

Teatterikoneen viiden monologin sarjassa perjantaina vuorossa oli Tosimies-esityksen ensi-ilta. Tämän monologin on käsikirjoittanut ja näyttelee Jussi Helminen. Ohjausapuna on toiminut Aaro Vuotila, dramaturgina ja mentorina Aila Lavaste.

Tosimies pohtii mieheyttä nyky-yhteiskunnassa sekä päänsisäisinä ilmenemismuotoina että suhteessa ympäröivään maailmaan, toisiin ihmisiin, niin miehiin kuin naisiinkin. Millainen tosimies on - mitkä asiat puolestaan eivät kuulu todelliseen mieheyteen? Entä jos näitä piirteitä itsestään kuitenkin löytää, mitä sitten on? Tai ei ole?

Jussi Helmisen esitykseen mahtuu niin huumoria, vakavuutta kuin kovin kipeitäkin asioita. Villeimmillään kerronta on varsin hulvatonta, synkimmillään hyvinkin mustaa - ja vaihdot nopeitakin. Helminen tuo esiin aiheen nostattamien ajatusten valtavan kirjon. Mieshahmo on hyvin sympaattinen. Tosin joinakin hetkinä surkeus tuntuu hieman hakemalla haetulta ja vakavan ratkaisun motiivi jää ohueksi.

Suhteet tärkeisiin ihmisiin tulevat kauniisti esiin; vaimo, lapset ja edesmennyt isä, jonka ajatukset elävät edelleen. Samalla mies pohtii aikuistumisen tuomaa muutosta ihmissuhteisiin. Loppuratkaisu on toteutettu mielenkiintoisella tavalla ja se päättelee miehen pohdintojen langanpäät kokonaisuudeksi.

Jussi Helminen.
Kuva: Marianne Hautsalo

5 monologia Teatterikoneen sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Evitaa henkiin herättelemässä

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)