Susanin vaikutus (ensi-ilta)

Lauantaina sai Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lopultakin ensi-iltansa jännäri Susanin vaikutus. Näytelmäähän piti esittää tämän vuoden keväällä, mutta... No, kyllähän te tiedätte.

Asko Vaarala (Thorkild Hegn), Hannu Lintukoski (Laban Svendsen), Anni Pesonen (Thit Svendsen), Outi Condit (Susan Svendsen) ja Markus Virtanen (Harald Svendsen).
Kuva: Jiri Halttunen

Susanin vaikutus pohjautuu Peter Høegin samannimiseen romaaniin. Jyväskylän kaupunginteatteriin sen on ohjannut ja dramatisoinut Miko Jaakkola. Näytelmä kertoo yhteiskunnallisesta muutoksesta ja tulevasta uhasta fyysikko, perheenäiti Susan Svendsenin näkökulmasta. Läsnä on vahvasti myös yksilöiden ja yhteisön arvo ja tasa-arvoisuus. Susanilla on toisiin ihmisiin vaikutus, joka saa toiset avautumaan hänelle yksityisimmistäkin asioistaan - sen vuoksi Susan joutuu mukaan viranomaisten pyrkimyksiin tutkia salaista komissiota.

Etualalla Outi Condit (Susan Svendsen) ja Paavo Honkimäki (Keld Keldsen).
Kuva: Jiri Halttunen

Etenkin ensimmäisellä puoliajalla näytelmän vauhti on hyvinkin kiivas; tapahtumia ja henkilöitä rynnitään läpi niin, että en ole ihan varma, kuinka hyvin kaikessa pysyy mukana jos ei ole lukenut kirjaa (itse luin sen keväällä). Mukaan on pitänyt saada todella paljon kaikenlaista. Toisella puoliajalla useimpiin kohtauksiin rauhoitutaan enemmän, jolloin tarinaan pääsee paremmin kiinni. Läpi näytelmän ajoittain esiin pääsee myös Høegin pisteliäs huumori.

Jouni Salo (Oskar).
Kuva: Jiri Halttunen

Outi Condit nimiroolissa Susan Svendseninä piirtää kuvan naisesta, joka on valmis hyvinkin raivokkaasti taistelemaan etenkin lastensa puolesta. Tunnetta tuodaan esiin niin että ryskyy. Conditin ilmeet elävät loistavasti hänen tuodessaan esiin Susanin ajoittain liki mielipuolista vimmaa. Hänen miehenään Laban Svendseninä Hannu Lintukoski on rauhallisempi taustavoima. Perheen 16-vuotiaat kaksoset, Anni Pesonen Thitinä ja Markus Virtanen Haraldina, tavoittavat otteita teini-iästä. Anneli Karppinen onnistuu jokaisessa kolmessa roolissaan - Susanin äitinä Filippana, tutkijakollega Andrea Finkinä ja naapuri Dorotheana - olemaan rauhoittava elementti, joskin toki hän erottelee roolit hyvin toisistaan. Jouni Salo tarjoilee taattua työtä rooleissaan Oscarina ja Susanin isänä. Useissa rooleissaan varmaa tekemistä esittävät myös Piia Mannisenmäki, Asko Vaarala, Paavo Honkimäki ja Jukka-Pekka Mikkonen. Mielenkiintoinen ratkaisu ovat tarinaa osaltaan kuljettavat kertoja-agentit, jotka läsnäolollaan muistuttavat taustalla olevien vaikutusvaltaisten tahojen luomasta paineesta Susania ja hänen perhettään kohtaan.

Anneli Karppinen (Dorothea) ja Outi Condit (Susan Svendsen).
Kuva: Jiri Halttunen

Näytelmän puvustus on varsin realistinen. Siihen sisältyy joitakin oivaltamisen iloa tuottavia jippoja, kuten värien käyttö Svendsenin perheen isän, äidin ja lasten vaatteissa. Pukusuunnittelu on Tinde Lappalaisen käsialaa. Hän on suunnitellut myös pelkistetyn lavastuksen, jossa olennaisena osana ovat Japo Granlundin suunnittelemat valot ja Miko Jaakkolan suunnittelemat videot. Mika Filpuksen äänisuunnittelu tukee tapahtumia ja tunnelmia.

Jukka-Pekka Mikkonen (Johnny), Piia Mannisenmäki (Oda), Outi Condit (Susan Svendsen) ja Anni Pesonen (Thit Svendsen).
Kuva: Jiri Halttunen

Susanin vaikutus on kiivastahtinen, kovasti nykyajassa kiinni oleva jännäri, jossa keskiössä ovat Susan ja hänen perheensä. Pieni ihminen saattaa olla voimaton vaikutusvaltaisten tekijöiden rinnalla, mutta hänellä on myös mahdollisuus pistää lujasti hanttiin.

Kuva: Jiri Halttunen

Koronan aiheuttamien uusien järjestelyiden myötä esityskausi on harvinaisen lyhyt, nyt ensi-illan jälkeen vain seitsemän esitystä, viimeinen jo 20.11.2021. Kannattaa siis kiirehtiä jos haluaa tämän nähdä!

Susanin vaikutus Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)