Kauan kukkineet omenapuut

Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä vieraili viikonloppuna kahdella näytöksellä näytelmä Kauan kukkineet omenapuut. Molemmat näytökset olivat loppuunmyytyjä - on ihana nähdä, että koronarajoitusten hellitettyä kansa haluaa ja pääsee näin sankoin joukoin teatteriin! Kauan kukkineet omenapuut pohjautuu Martti Joenpolven novelliin ja sen on ohjannut Kari Paukkunen.

Kauan kukkineet omenapuut on ytimekäs näytelmä Klaarasta, vanhainkodin asukkaasta, joka havainnoi nykyistä elämäänsä ja muistelee aiemmin elettyä. Klaaraa esittää Seela Sella. Nimettömänä pysyvää vanhainkodin hoitajaa näyttelee Anne-Mari Kivimäki.

Anne-Mari Kivimäki ja Seela Sella.
Kuva: Johnny Korkman

Seela Sella täyttää tänä vuonna 85 vuotta - eli voisi ikänsä puolesta hyvinkin olla vastaavan hoitokodin asukas - mutta hänessä on elämänliekkiä enemmän kuin monessa nuoremmassa! Tässä näytelmässä hän näyttelee enimmäkseen pyörätuolissa istuen, mutta silti - mikä ilmaisu! Äänenkäyttö, ilmeet, eleet herkkiä käsiä ja vikkelyyttä myöten, kokonaisvaltainen läsnäolo. Hymy roolihahmon kultaisista nuoruusmuistoista, tympeys ikävistä asioista.

Seela Sella.
Kuva: Johnny Korkman

Anne-Mari Kivimäki on oivallinen hoitajan roolissaan sekä muusikkona haitarinsa kanssa. Hänestä huokuu lämpö ja kujeileva ilo, ja soitto raikaa raikkaasti. Anne-Mari Kivimäki on myös säveltänyt musiikin.

Novelli Kauan kukkineet omenapuut on julkaistu vuonna 1982, mutta sen kuvaama hoitolaitos asukkaineen voisi hyvinkin olla myös tämän päivän arkea - teksti on kestänyt aikaa.

Kari Paukkusen ja Lari Palanderin suunnittelema lavastus on niukka - kuten kiertävälle esitykselle sopii. Kuitenkin se on myös aivan riittävä. Auli Turtiaisen suunnittelemat puvut toimivat hyvin roolihahmojen visualisoinnissa. Lari Palanderin valosuunnittelu tukee kokonaiskuvaa.

Esityksen lopussa koko täysi katsomo nousi seisaalleen aplodeeraamaan ja kiittämään. Ja voi esiintyjien hymyjä kun katsomossa ulvahdeltiin ihastusta!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Hiirenloukku

Evitaa henkiin herättelemässä