9 asiaa Ysistä
Sisältää juonipaljastuksia! Jos olet tulossa katsomaan näytelmää etkä halua tietää mitään ennakkoon, juttu kannattaa lukea vasta nähtyäsi näytelmän.
Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä syksyllä 2021 ensi-iltansa saanut 9 hyvää syytä elää -näytelmä tunnetaan tuttujen kesken nimellä Ysi. Tässä 9 asiaa Ysin tiimoilta.
1. Äidit ja tyttäret.
Yksi Ysin teemoista on äiti-tytär -suhde. Tuo ikiaikaisesti erityinen, parhaimmillaan lämmin ja välittävä, joskus haastava ja rasittava. Kuinka olla riittävästi läsnä mutta antaa sopivasti tilaa hengittää?
Osa näytelmän äiti-tytär -suhteista sijoittuu Harmaan
perheeseen; siskokset Ursula (Piia Mannisenmäki) ja Klara (Saara
Jokiaho) sekä heidän äitinsä Aulikki (Anneli Karppinen). Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen |
2. Hoitohenkilökunta.
Hoitajat ovat kovilla niin näytelmässä kuin tosielämässäkin. Jatkuva paine, liian vähäiset resurssit, voimattomuus kun työtään ei pysty tekemään niin hyvin kuin haluaisi, tarjoamaan tarvitseville sellaista apua kuin olisi tarve.
3. Lumi.
Alunperin Ysissä teinityttö Lumia näytteli Hegy Tuusvuori, mutta hän on nyt äitiyslomalla. (Kysyin toki Hegyltä luvan, että asian saa mainita blogissa. Terkkuja sinne!) Kevätkaudella Lumina nähdään Anna-Maija Oka, joka on teatterikävijöille ennestään tuttu The Addams Family -musikaalin Beinekenin perheen äitinä, Alicena.
Naapurukset Klara Harmaa (Saara Jokiaho) ja Lumi Mauk (Anna-Maija Oka). Kuva: Miko Petteri Jaakkola |
4. Musiikki.
Ysi soi monin äänin ja soittimin; elävästi, kauniisti ja kertovasti. Avunpyynnöstä itkuvirteen ja onnellisuuteen.
5. Koira.
Ysissä olennainen henkilö on myös koira, Urho Kaleva. Ihmisen paras ystävä, vaikkei ihminen aina olisikaan koiralle ystävällinen. Mutta "koira kuuluu sille joka tarvitsee sitä eniten".
Klara Harmaa (Saara Jokiaho) rapsuttaa Urho Kalevaa (Asko Vaarala) kun Ostarin Oskarilla (Hannu Lintukoski) on muuta mielessä. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen |
6. Masennus.
"Musta on tosi tervettä olla masentunu. Masentuneen
ihmisen ainoa ongelmahan on tämmöisessä yhteiskunnassa ja globaalissa systeemissä se, että hän on pikkasen liian terve." sekä "Siis kuka tahansa masentuu, ku kohtaa tän todellisuuden. Ja herkät ihmiset on tunnetusti huonompia rakentamaan mitään palomuureja tietosuutensa ympärille. Asiat tulee vaan läpi. Sit sitä masentuu." toteaa Saku, runoilija-postimies - ja on varmasti kiinni todellisuudessa. (Repliikit ovat lainauksia Anna Krogeruksen käsikirjoituksesta.)
7. Kaimojen kuolema.
(Varmistin serkultani, että saan kirjoittaa tästä julkisesti.) Syksyllä olin ensi-iltaviikolla katsomassa Ysin läpimenoa. Tauolla serkultani - joka on myös hyvä ystäväni - oli tullut viesti, että hänen isänsä Toivo eli Topi, minun enoni, oli kuollut. Vanha mies, vakavasti sairas. Sai lähteä läheistensä läsnä ollessa. Kun näytelmä sitten tauon jälkeen jatkui, ensimmäinen repliikki oli "Kuoleminen on ihan helppoa." Ja hieman myöhemmin vanha mies, Toivo eli Topi, kuolee, ja seuraa hyvin koskettava hautajaiskohtaus. Elämä resonoi joskus oudosti.
Toivo Eskelisen roolissa Jouni Salo. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen |
8. "Hengitä."
Keuhkot täyteen, hidas uloshengitys. Kun uloshengitys kestää pidempään kuin sisäänhengitys, sillä on hermostoa rauhoittava vaikutus.
9. Eläminen.
Maailmassa, elämässä on hyviä syitä elää. Aina niitä ei näe kirkkaasti, joskus joutuu etsimään. Joskus hyvää löytyy kipeidenkin kokemusten kautta. Palkitsevaa etsintää ja löytöjä Sinulle.
Alkuvuoden koronasulun ja muutaman peruutuksen vuoksi Ysin kevätkausi supistui kahden julkisen esityksen mittaiseksi - lisäksi sitä esitetään kasiluokkalaisille Taidetestaajille. Mutta vielä ehtii, ja suosittelen lämmöllä! Viimeinen esitys on lauantaina 2.4. klo 19. Sitten on myöhäistä haikailla - älkääkä sanoko ettei teitä varoitettu.
9 hyvää syytä elää Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).
Kommentit
Lähetä kommentti