Runohiiren riimiretki
Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijä Anna-Maija Oka sekä Gradian ammattiopiskelija Mikko Savolainen esittävät kolmessa Jyvässeudun kirjastossa alle kouluikäisille lapsille suunnattua musiikintäyteistä esitystä Runohiiren riimiretki. Juttelin Anna-Maijan - eli Ammin - kanssa esityksestä ja sen tekemisestä päivää ennen ensiaamua.
Ammi kertoi, että esitys pohjautuu Tuula Korolaisen lastenrunokirjaan Kuono kohti tähteä sekä Ammuu! -lastenmusiikkiorkesterin lauluihin. Mukana on myös yksi Kirsi Kunnaksen hiiriaiheinen runo. Lähtökohta esityksen tekemiselle on ollut halu tehdä jotain lapsille (ja lapsenmielisille). Tässä mielessä nimenomaan Kuono kohti tähteä -teos puhutteli; Ammi ihastui kirjan maailmaan. Hiiripäähenkilön myötä esityksen teemana ovat pienet olennot.
Anna-Maija Oka ja Mikko Savolainen. Kuva: Aapo Jämsén |
Idea esityksestä on siis Ammin oma, ja teatterinjohtaja Marietta Kunnas tuki sitä innokkaasti. Marietta piti nimenomaan siitä ajatuksesta, että kohdeyleisönä ovat lapset, ja vinkkasi Ammille yhteistyöstä kirjastotoimen kanssa.
Ammi halusi ilman muuta myös musiikkia esitykseen, ja hänelle ehdotettiin Gradialta opiskelija Mikko Savolaista mukaan. Yhdessä he ovat luoneet esityksen äänisuunnittelun, säveltäneet teemalaulun ja tekevät myös musiikki-improvisaatiota esityksissä.
Esityksiltä Ammi sanoi odottavansa eniten kohtaamisia lasten kanssa - vaikka se myös jännittää, lapset kun osaavat antaa suorasukaista palautetta. Hän odotti myös esiintymisen iloa.
Ammi pohdiskeli, että Runohiiren riimiretki -esityksen myötä hän on päässyt tekemään ja tutkailemaan uusia asioita; nimenomaan lapsille suunnatun esityksen valmistamista sekä toimimista oman esityksensä ohjaajana ja tuottajana. Tässä teoksessa ei ole mukana työryhmää sillä tavoin kuin teatterissa yleensä. Jalkautuminen teatterin seinien sisältä muualle ei kuitenkaan ole Ammille uutta; hän on aiemmin freelancerina tehnyt töitä myös muualla kuin teattereissa, sekä lomilla tehnyt laulukeikkoja ja lastenteatteria varsinaisen työnsä ulkopuolella.
Ammi kertoi, että esitystä valmisteltaessa häntä on kovasti inspiroinut kirjassa seikkaileva Runohiiren hahmo; Runohiiri on itsevarma eikä millään lailla häpeile luovuuttaan, joten on ollut suloista hypätä Runohiiren saappaisiin. Ammi totesi, että on lapsesta asti ollut kiinnostunut kirjoittamisesta. Hän on myös lanseerannut sulan, jota Runohiiri käyttää kirjoittaessaan.
Anna-Maija Oka kuvattuna Vaajakosken kirjastossa. Pöydällä Enni Tullan suunnittelemat ja valmistamat hiirulaiset. |
Esityksiä on tällä kiertueella neljä. Ammi itse tuumaa, että joskus myöhemmin niitä voisi olla lisääkin, mutta kertoo, että hänellä on selkeä ja vankkumaton syy jäädä pois töistä; hän jää äitiyslomalle vielä tämän vuoden puolella.
Ensimmäisen esityksen jälkeen Ammi kertoi tunnelmistaan sähköpostitse näin:
Olipa jännittävä aamu! Pääkirjastossa oli lämmin vastaanotto ja rupesimme Katri Niskasen kanssa järjestelemään tilaa näytelmää varten. Pian kello oli kymmenen ja esitys lähti hiipien käyntiin… Saimme Mikon kanssa ensimmäistä kertaa esittää Runohiiren riimiretken lapsiyleisölle ja oli täysi yllätys kokea, miten eri jutut toimisivat. Tuntui, että kaikki meni kuitenkin hyvin ja interaktiiviset hetket yleisön kanssa tekivät esityksestä erityisen ainutkertaisen. Jäi kiitollinen ja hyvä mieli!
Tulevat esitykset:
- Pe 18.10. klo 10 Jyväskylän kaupungin pääkirjasto
- Ti 22.10. klo 10 Vaajakosken aluekirjasto
- To 24.10. klo 10 Palokan aluekirjasto
Esityksen kesto on vajaat 30 minuuttia.
Esitys on maksuton.
Runohiiren riimiretki Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).
Kommentit
Lähetä kommentti