Johanna Kurkela & Johanna Iivanainen: Gemini

Viime sunnuntaina Jyväskylän kaupunginteatterin konsertissa kuultiin Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen yhteiskonsertti Gemini. Gemini tarkoittaa kaksosten tähtikuviota, eikä tarvita kovinkaan paljon mielikuvitusta jotta keksii, mihin kiertueen nimi viittaa: paitsi että solisteilla on sama etunimi, myös heidän äänensä ja lavaolemuksensa ovat hyvin samankaltaiset. Äänet sopivat kauniisti yhteen; kummallakin herkkä mutta vahva sointi.

Konsertin avasi Johanna Iivanaisen laulama Soittajapaimen (eli Tein minä pillin pajupuusta). Ensimmäisellä puoliajalla solistit lauloivat vuoronperään - toisen laulaessa toinen vetäytyy istumaan ja kuuntelemaan, nauttimaan musiikista ja tarvittaessa laulamaan taustoja. Johanna Kurkela esitti monia suuria hittejään kuten Ainutlaatuinen, Sun särkyä anna en, Rakkauslaulu ja kylmät väreet nostattanut Kuolevainen.

Ne sanoo mä oon keijukainen. 
Ne sanoo mä en totta oo. 
Mä oon joku outo tulokas, uusi asukas, niin ne puhuvat. 
Ne sanoo mä oon menninkäinen. 
En lihaa enkä verta oo. 
Mul on vähän noidan kykyjä, velhonäkijä, niin ne puhuvat.
Mut vaikka mä uskon ihmeisiin, en taikoja tehdä voi.
Kun mua sattuu, kun sydämessä veitset kääntyy 
mä vapisen niin kuin jokainen ihminen
kuolevainen.

Ensimmäinen puoliaika sisälsi siis suomenkielisiä kappaleita - kaipauksen, haikeuden ja romantiikan täyteisiä sanoja. Useampikin kuulija näytti pyyhkivän silmäkulmiaan - musiikki selvästi osui ja upposi.

Kuva: Mikko Iivanaisen Facebook

Paitsi laulusolisteilla, yhtälailla soittavilla muusikoilla oli erittäin tärkeä rooli konsertin vaikuttavuudessa. Koskettimia soitti taitavasti Tomi Aholainen. Kitarassa Mikko Iivanainen, joka osoitti kykyjä niin herkkään tunnelmointiin kuin hevimeininkiinkin. Basso (myös pystybassoa) ja selloa soittanut Juho Kanervo loi soittimillaan ihanaa pehmeyttä musiikkiin. Rummuissa Marko Timonen teki hienoa työtä. Johanna Kurkela soitti joissakin kappaleissa kauniisti viulua.

Toinen puoliaika sisälsi englanninkielistä musiikkia; solistien yhteislaulua, mystisiä, maagisia sovituksia. Puoliajan avasi kelttiläishenkinen, keskiaikaisen tuntuinen sävelmä, joka minulle nosti konsertin vireyden ihan uudelle tasolle. Kuultiin myös mm. rauhallinen duetto Fields of Gold (alunperin Stingin kappale) sekä hyvin mielenkiintoinen Kate Bushin kappale Hello Earth.

Kuva: Johanna Kurkela Official

Konsertin päättyessä koko katsomo aploodeeraasi seisten ja huuteli kannustuksia. Esiintyjät vaikuttivat olevan otettuja suosionosoituksista, ja ne palkittiin encorella. Ensimmäisen encoren lopussa meno kiihtyy suorastaan heviksi. Toisen encoren, Johanna Iivanaisen kappaleen Mustarastas laulaa Johanna Iivanainen ja Johanna Kurkela esittivät kahdestaan Iivanaisen säestäessä pianolla. Salista poistuva yleisö oli aivan ilmeisen tyytyväinen kuulemaansa ja kokemaansa - kyllä näin taidokkaita esiintyjiä kelpaa kuulla!

Kuvat eivät ole Jyväskylän konsertista vaan aiemmista. Jyväskylän kaupunginteatterissa esitysten kuvaaminen on kielletty.

* * * * * * * * * *

Teatterin sunnuntaikonserteissa vielä tänä vuonna vajaan kahden viikon kuluttua Jussi & The Boys 9.12. klo 18.

Ensi vuodelle tähän mennessä tiedossa ovat sunnuntaikonsertit
  • Yhdessä 40v. - Eija Ahvo, Susanna Haavisto ja Esa Helasvuo 17.2.2019 klo 17
  • Miljoonasade: Karkumorsian-konsertti 17.3.2019 klo 18 
  • Semmarit 31.3.2019 klo 18 (Bloggari huutaa HIIIIIII! :D )
  • Tapiola Big Band feat. Mari Palo - Diiva Svengaa! 7.4.2019 klo 18
  • FORK on Tour 2.0 5.5.2019 klo 18

Konsertit, muut vierailut ja yhteistyöt Jyväskylän kaupunginteatterin sivulla (linkki).


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Suruttomat (ensi-ilta)

Tulossa: Rauhaa!