Tukkijoella (UIT)

Riihivuoren kesäteatterissa sai tiistaina kesän toisen ensi-iltansa Uuden Iloisen Teatterin (UIT) esittämä Tukkijoella. Produktiota on kesä-heinäkuussa esitetty Nilsiän Louhosareenalla ja nyt se siis siirtyi Muurameen. Paikkana Riihivuoren teatteri on kokemus sinänsä - sijaitseehan teatteri aivan vuoren laella, mistä on huimat näköalat.

Kuva: Wille Markkanen

Tukkijoella-näytelmän alkuperäinen käsikirjoitus on Teuvo Pakkalan tekemä. Teksti on kestänyt suosiossa vuosikymmenestä toiseen. Tämän produktion on ohjannut Mikko Rantaniva. Ohjaus on tiivis, ytimekäs ja rullaa hyvin eteenpäin - vaikka välillä menoa rauhoitellaan, turhia suvantokohtia tässä koskessa ei ole. Huumoria sen sijaan kuohuu mukana paljonkin! Tekstistä on saatu irti yhtä aikaa klassikko sekä raikas toteutus.

Kuva: Wille Markkanen

Esityksen musiikki on hyvin monipuolista. Itse - ja seuralaiseni avustuksella - tunnistin ainakin Jenni Vartiaisen, Tuure Kilpeläisen, Erinin, The Beatlesin, Pave Maijasen ja Paula Koivuniemen tuotantoa sekä Queenin rytmipoljentoa. Toki mukana on myös perinteisempää osastoa kansanlauluista lähtien. Musiikin on sovittanut Timo Kärkkäinen, joka on tehnyt hienoa, luovaa, ennakkoluulotonta työtä. Musiikki on kaikin puolin hyvin esitettyä niin sooloina, kuoron sointina kuin taitavan bändin soittamana. Bändin kapellimestarina toimii Matti Ekman. Helinä Kareisen musiikkinuneroihin suunnittelemat koreografiat ovat vauhdikkaita ja vaihtelevia. Koreografiat toimivat hyvin niin isolla joukolla kuin vähemmilläkin esiintyjillä. Tilanteeseen sopien musiikin äärelle tarvittaessa myös rauhoitutaan.

Kuva: Wille Markkanen

Esiintyjäkaarti hoitaa hommansa läpensä ammattitaidolla näytellen, tanssien ja laulaen niin, että heitä on todellinen ilo katsoa ja kuunnella! Kai Hyttisen erittäin luonteva, karismaattinen esiintyminen Pietalana sekä hänen upea laulamisensa vakuuttavat. Nuoremman polven energiaa edustaa Jon-Jon Geitel Turkkana - hän laulaa ja tanssii railakkaasti sekä säteilee iloa ja valoa. Koomisempi hahmo on Paavo Honkimäen esittämä Huotari - myös Honkimäen laulu kajahtaa komeasti ja hän näyttelee ilmeikkäästi koko kropallaan. Irina Isberg Katrina sekä Katriina Lilienkampf Annina tekevät kumpikin hyvää työtä ystävyksinä, nuorina naisina joilla tuossakin ajankuvassa on oma tahto - kummankin laulu soi vahvana ja kauniina. Marja-Liisa Kuosmasen mainio Maija on hyvin tomera mutta silti herkkäkin nainen, jonka laulussa on voimaa ja sointia. Jyrki Kemppainen Tolarina sekä Markus Petsalo Kustaana tekevät kumpikin sympaattiset, lutuiset roolit omalla tavallaan hieman ehkä hieman reppanoina mutta rakastettavia hahmoina - ja kumpikin myös laulaa todella hienosti. Mikko Paanasen Rättäri on sopivasti - vaan ei liikaa - epäilyttävä hahmo. He ja kaikki muutkin näyttelijät heittäytyvät rooleihinsa pidäkkeettömästi ja aidosti.

Kuva: Wille Markkanen

Näytelmän lavastuksen on suunnitellut Sari Siikander. Lavastus on melko simppeli mutta hyvin toimiva. Lavalla on myös runsaasti tilaa näyttäville koreografioille ja muulle liikkeelle - ja liikettähän tässä näytelmässä riittää! Elina Riikosen suunnittelema puvustus on aikaan ja tilanteeseen sopivaa harkittuine yksityiskohtineen esimerkiksi jalkineissa.

Kuva: Wille Markkanen

Minulle Tukkijoella oli jopa parempi kokemus kuin osasin odottaa - vaikka odotinkin varsin paljon. Yleisö tuntui viihtyvän hyvin; väliaplodeja annettiin innokkaasti ja huumori puraisi moneen kertaan. Loppuaplodit ja innostushuudot raikuivat. Seuranani ollut ikääntyvä äitini oli myös kaikin puolin vaikuttunut esityksestä; erityisesti hän ihasteli esiintyjien heittäytymistä ja tekemisen iloa sekä laulutaitoa. Tätä on helppo suositella monen ikäisille katsojille!

Tukkijoella UIT:n sivuilla (linkki). Esityskausi Riihivuoren kesäteatterissa 13. elokuuta saakka.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Hiirenloukku

Evitaa henkiin herättelemässä