Katsojien silmissä Älä pukeudu päivälliselle

Tällä kertaa katsojakyselyn aiheena on farssi Älä pukeudu päivälliselle. Kyselylomakkeet jakelin jo lauantaina 25.11. päivänäytöksessä, mutta jutun julkaisen nyt, kun farssin kevätkauden alku on lähestymässä. Kevään ensimmäinen näytös on torstaina 25.1.

Kaikki viisi lomakkeen vastaanottanutta henkilöä myös vastasivat kyselyyn. Lämmin kiitos heille! Vastaajat (suluissa heidän ikänsä) ovat tällä kertaa Erja (67), Mari (34), Sirpa (56), Sanna (52) sekä Eturivin Satu (kohta 80 vuotta). Painotan tässä vielä, että viimeksi mainittu - kuten tietysti muutkin - on valinnut nimimerkkinsä itse; hän ei siis ole minun, bloggaajan, alter egoni! Tuttuun tapaan vastaukset ovat muuten suoria ja kokonaisia lainauksia, mutta johonkin kohtaan olen tarvittaessa lisännyt näyttelijän nimen sulkuihin.

Hannu Lintukoski (George) ja Paavo Honkimäki (Robert).
Kuva: Jiri Halttunen

Mitä vastaajat sitten pitivät esityksestä yleisesti ottaen? Erja kertoi: "pidin kovasti. Se oli hauska ja piristi kummasti näin pimeänä vuodenaikana." Mari sanoi: "Esitys oli nokkela ja hauska. Sopivan kevyttä huumoria ja tällaiselle nopeasti tylsistyvälle kulttuurin ystävälle sopivasti etenevä esitys. Pidin esityksestä kovasti! Rooliasut olivat näyttäviä ja rooleihin sopivia." Sirpa vastasi: "hyvä, hauska näytelmä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ehkä hieman liian pitkä, eka puoliaika olisi voinut olla hieman lyhyempi. Ihana kohta näytelmän lopussa kun Paavo sekoili sanoissa. Ihanan inhimillistä! Mahtavasti tilanne hoidettu!" Sanna totesi ytimekkäästi: "pidin esityksestä." Eturivin Satu pohti: "esittäjät heittäytyivät roolihenkilöihinsä täysin sydämin. Alun kankeutta oli, mutta juonen tahallinen, monimutkainen sekavuus ei antanut esittäjille mahdollisuutta hetkenkään herpaantumiseen."

Oliko esityksessä jotain, mistä vastaajat olisivat pitäneet aivan erityisesti? Sirpa vastasi: "lavasteet olivat hienot. Myös puvustus onnistunut. Kokonaisuus." Eturivin Satu kertoi: "pidin kovasti lavastuksen videokuvista: vihreästä metsästä lavastuksen osana ja kankaalle heijastuista maisemakuvista." Sanna totesi: "Piia Mannisenmäen roolisuoritus oli mahtava! Myös lavastus oli hyvä. Helppoa seurata." Mari sanoi: "mukaansatempaavasta menosta ja meiningistä. Näytelmän tilanteet olivat melkoisia koukeroita, mutta silti helposti pysyi mukana. Huumorista. Roolisuorituksista." Erja tuumasi: "se, että näyttelijät artikuloivat selkeästi ja luontevasti."

Entä halusivatko vastaajat kritisoida jotain? Sanna ei mitään, Mari totesi "en oikeastaan, kokonaisuutena kokemus oli hyvä." Eturivin Satu kirjoitti: "tarina oli liian pitkä. Sitä oli venytetty tarpeettomasti. Tarinan juoni selvisi katsojalle jo alussa; turha sitä oli kerrata uudestaan ja uudestaan." Sirpa vastasi: "ihan kaikesta puheesta ei saanut selvää. (Rivillä 9 Istuttiin.) Appivanhemmat (80+) olivat samassa näytöksessä, anoppi mainitsi, ettei ihan koko aikaa meinannut pysyä näytelmässä ja juonessa mukana." Erja sanoi: "näytelmässä sinänsä ei ole mitään moittimista, mutta katsomossa on kylmä!"

Piia Mannisenmäki (Suzette), Paavo Honkimäki (Robert) ja Elina Saarela (Suzanne).
Kuva: Jiri Halttunen

Jäikö vastaajille jokin tietty roolisuoritus erityisesti mieleen Sanna nimesi: "Piia Mannisenmäki (Suzette) oli ihan huippu. Aivan loistavat ilmeet, tapa liikkua ja täydellisesti ajoitettu sanailu. Onneksi Suzette oli niin paljon lavalla!!" Mari vastasi: "kaikki näyttelijät olivat mielestäni taitavia ja sopivat rooliin mainiosti. Erityisesti pidin Robertin (Paavo Honkimäki) roolisuorituksesta. Robertin eläytyminen rooliin pikkupoikamaisesti istui hahmoon mainiosti." Eturivin Satu sanoi: "kaikki suoritukset olivat hyviä. Kuitenkin Robertille (Paavo Honkimäki) oli sälytetty eniten vastuuta. Robert jäi mieleeni." Sirpa kertoi: "Paavo Honkimäki, tuttu henkilö jo Eurooppa 4:stä. Ilmeet ja eleet jo huvittivat. Mahtava suoritus myös Elina Saarelalta." Erja oli muiden kanssa samoilla linjoilla: "mielestäni kaikki olivat hyviä. Hyvin tasainen ja taitava porukka."

Herättikö näytelmä vastaajissa jotain ajatuksia? Eturivin Satu totesi: "eipä erityisiä. Itselleni tuollainen "seurustelupeli" on vierasta. Rehellisyydestä rakkaudessa on kirjoitettu paremminkin." Erja vastasi: "eipä oikeastaan muuta kuin sen, että Jyväskylän kaupunginteatteri on tasokas." Sirpa mietti: "aikamoista menoa, ehkä tuollaista myös oikeassa elämässä paljonkin." Mari kertoi: "ihmissuhdekoukerot voivat olla joskus monimutkaisia. Vaikkakaan en usko, että todellisuudessa ei kenenkään elämä ole näin kaoottista, voi ihminen omalla moraalittomalla toiminnallaan tehdä siitä sellaista." Sanna ihasteli: "jäätävän taitavia näyttelijäsuorituksia. Valtaisa määrä tekstiä ja ajoitusta."

Asko Vaarala (Bernard) ja Anna-Maija Oka (Jacqueline).
Kuva: Jiri Halttunen

Millaisia näytelmiä vastaajat yleensä valitsevat katsottavikseen? Sanna: "pyrin katsomaan aina kaikki esitykset. Annan aivoille mahdollisuuden viihtyä erilaisten näytelmien parissa. Pidän vaihtelusta ja kaikenlaisista teatteriesityksistä." Sirpa kertoi: "yleensä valitsemme mielellään kepeitä, huumoripitoisia näytelmiä." Erja vastasi: "käyn katsomassa monenlaisia näytelmiä. Valitsen melko satunnaisesti mitä käyn katsomassa. Käyn myös paljon harrastajateattereissa." Eturivin Satu tuumasi: "suosin klassisia puheenäytelmiä. Musiikkinäytelmän katson jos musiikki miellyttää." Mari totesi: "pidän huumorilla tehdyistä esityksistä. Näytelmät joissa elämän realiteetteja on tehty samaistuttavaan muotoon."

Entä miten vastaajat sitten olivat valinneet juuri Älä pukeudu päivälliselle -näytelmän katsottavakseen? Sanna: "tämä esitys oli näkemättä. Päiväesitys klo 13 sopi myös aikatauluun hyvin." Sirpa: "olin kuullut kovasti kehuja tutuilta näytelmästä sekä lukenut myös ylistäviä kommentteja facessa. Myös ohjaaja entinen naapuri." Erja: "koska ajattelin käydä katsomassa kaikki kaupunginteatterin esitykset, koska kulttuuria pitää tukea!" Eturivin Satu: "kaipasin juuri hurjaa farssia talven keskellä. Olin lukenut kiittävät arvostelut." Mari: "yrityksen tarjoama pikkujouluesitys, joten en itse valinnut kyseistä esitystä. Valinta oli kyllä loistava!"

Älä pukeudu päivälliselle -farssi Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmistossa 23.3. saakka. Näytelmä teatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)