10 kohtausta kirkossa

Lassi Alhorinteen esittämä - sekä ohjaama, tuottama ja käsikirjoittama - monologi 10 kohtausta kirkossa vieraili Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä viime keskiviikkona. Monologi perustuu Kai Sadinmaan tuotantoon ja kokemuksiin. Sadinmaa on entinen pappi, joka on erotettu virastaan. Hän on kritisoinut evankelis-luterilaista kirkkoa. Hän oli Suomen ensimmäinen pappi, joka vihki samaa sukupuolta olevia pareja sukupuolineutraalin avioliittolain tultua voimaan.

Lassi Alhorinne.

Yleisön saapuessa katsomoon vastaanottamassa häärii valkoinen koira. Alhorinne kertoo, että se on hänen koiransa, nimeltään Bobik (Tsehovin Kolmen sisaren Mashan pojan mukaan). Lavalla koiran roolinimi on Sielu - ja sillä on tärkeä rooli.

Kolminäytöksinen esitys kiehtoo, ajatteluttaa ja hämmentää. Esityksen aikana kuullaan, millainen Jeesus on ja millainen hän ei ole. Missä kristinusko näkyy ja elää - ja missä ei. Puhutaan hyväksymisestä ja ei-hyväksymisestä (vai pitäisikö sanoa hyväksymättömyydestä?). Pohditaan pelastusta. Sanaillaan läsnäolosta ja ollaan läsnä. Ajetaan perkelettä ulos sen uhrista.

Monologissa esitetään myös vanhakantaista ajattelua naisen saastaisuudesta eri tilanteissa, homouden iljettävyydestä, monen inhimillisen asian likaisuudesta. Miesparasta, joka on erilaisten viekotusten viaton uhri.

Etualalla Bobik, taempana Lassi Alhorinne.

Lassi Alhorinne heittäytyy esiintymiseen täysillä; liikkein, ilmein, sanoin, puheenpainoin. Hän "puhuu kielillä", siunaa, saarnaa, juoksee, kuiskaa, elostelee, manaa, laulaa, kuuntelee sellonsoittoa... Eläytyy pidäkkeettömästi.

Jonna Rautala luo valoilla erilaisia tunnelmia; on väriä ja välkettä, toisaalta on hyvin tavanomaista valaistusta.

Lassi Alhorinne ja sellossa Lea Pekkala.

Lopussa on vielä keskusteluaikaa, jossa mukana on myös Kai Sadinmaa. Viimeistään tässä tulee esiin se, miten syvästi esitys on joitakin katsojia koskettanut.

Voisin kuvitella, että esitys on väkevimmillään heille, joilla on elävä, henkilökohtainen suhde kristinuskoon, Jumalaan, pelastukseen, armoon... Mutta myös uskonnoton, ylipäätään elämän ilmiöistä kiinnostunut teatterinharrastaja saa tästä henkistä mutusteltavaa.

Kuvat esityksestä otettu Alhorinteen ja Jyväskylän kaupunginteatterin luvalla.

Tiedot paitsi talon omista esityksistä, myös tulevista vierailuista, yhteistöistä ja keikoista Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)