Vierailijana Juha Hurme

Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä koettiin keskiviikkoiltana Juha Hurmeen tuplamonologiesitykset Tätä runoa et haluaisi kuulla sekä Kaaskerin Lundström.

Ensimmäinen osio on loppuunmyyty. Katsomoon asettautunut yleisö taputtaa esiin astelevalle Hurmeelle, joka toteaa "Tuo oli hieman ennenaikaista."

Ensimmäinen osio, Tätä runoa et haluaisi kuulla, sisältää kerrontaa suomalaisista kirjailijoista ja runoilijoista. Osa kaikkien tuntemia, osa tuntemattomampia - tässä kohtaa harmittaa huono kuultujen nimien muistini. Hurme kertoo taustoitusta myös siitä, miksi runot ovat sellaisia kuin ovat ja mistä asemasta niitä on kirjoitettu. Hurme lausuu runoja, joita en tosiaan ole kuullut - ja joista ainakin osa on sellaisia, että ilman niitäkin voisin elää. Mutta kaikki olivat tässä kontekstissa mielenkiintoisia! Mukana on haukkumisrunoja aikalaisilta mm. Aleksis Kivelle ja Minna Canthille. Hurmeen ilmaisu on monipuolista ja voimakasta, leikittelystä karjuntaan. Yleisö kuuntelee hiiskahtamatta, välillä nauretaan, joka runolle annetaan väliaplodit. Ensimmäinen osio menee vartilla yli aikataulustaan "koska te olitte niin kivoja". Loppuaplodit ovat innokkaat.

Toinen osio, Kaaskerin Lundström, hujahtaa napakasti käytiin; Hurme astelee lavalle ja alkaa kertoa monologia, joka perustuu Volter Kilven novelliin. Noin tunnin mittainen esitys on intensiivisyydessään hengästyttävä. Hurme puhuu taukoamatta, kertoo tarinaansa entisenä merikapteenina, nykyisenä merimiesoppilaiden laskennon ja navigoinnin opettajana. intensiteetti tuntuu likimain maaniselta, esiintyminen on hyvin eläytynyttä. Ilmaisu vaihtelee niin puheen rytmin, äänensävyn, painotuksen, voimakkuuden kuin ilmeiden ja koko kropan käytön myötä. Välillä Hurme kiipeää katsomoon ottamaan lähikontaktia yleisöön. Esityksen jännite kestää herkeämättä loppuun saakka, ja saa jälleen innokkaat loppuaplodit. Hurme itse sanoo, että olkoon nämä aplodit Kilvelle, joka ei aikalaisiltaan arvostusta saanut.


Tiedot paitsi talon omista esityksistä, myös tulevista vierailuista, yhteistöistä ja keikoista Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)