Historiatauti - Dystopiaa huumorilla (Vankilateatteri)

Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä sai eilen torstaina 23.2. ensi-iltansa Jyväskylän vankilan vankien valmistama ja esittämä näytelmä Historiatauti - Dystopiaa huumorilla. Näytelmän on ohjannut Antti Lattu ja tuottanut Mirkka Maarajärvi. Lavalla nähtiin kolme Jyväskylän vankilan miestä sekä näyttelijä Ilona Willebrandt. Käsikirjoituksen näyttelijät ja ohjaaja olivat tehneet yhteistyössä. Vankilateatteri on Jyväskylän vankilan, Jyväskylän kaupunginteatterin ja Teatteri Eurooppa Neljän yhteistuotanto.

Kuva: Mirkka Maarajärvi

Näytelmä sijoittuu kuvitteelliseen Vilunkian valtioon, jossa kansalaisten ei juurikaan haluta ajattelevan itse. Valtion kannalta positiivinen informaatio niin historiasta kuin nykytilanteestakin on tärkeintä - totuudenmukaisuudella ei ole niin väliä. Sensuuri ja valeuutiset ovat valtion mielestä oivia välineitä tavoitteen saavuttamiseksi. (Tuleeko kenellekään mieleen ajankohtaista vastinetta reaalimaailmasta...?)

Kuva: Mirkka Maarajärvi

Antti Lattu ja näyttelijät ovat tehneet hienoa työtä! Käsikirjoitus on oivaltava ja hauska. Tekstistä huomaa, että kirjallisuus on tuttua; mukana vilisevät niin Waltari, Muumit kuin Goethekin. Ohjaus on toimiva ja tiivis; tarinankerronta pysyy hyvin hanskassa ja rytmitys on kohdillaan. Huumoria tipahtelee vähän väliä - ja yleisö nauraa usein ääneen.

Kuva: Mirkka Maarajärvi

Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan hyvin. Havaittavissa on hienoista alkujännitystä, mutta etenkin kun siitä päästään yli, nähtävänä on tekemisen ja onnistumisen iloa. Pokka pitää jokaisella hienosti. Näyttelemiseen on selvästi syvennytty, samoin kuin teksti on omaksuttu. Kolme sotilashenkilöä erottuvat toisistaan sopivasti ja arkiston intendentti sopii rooliinsa hyvin.

Kuva: Mirkka Maarajärvi

Esitys on myös visuaalisesti toimiva. Lavastus palvelee eri tapahtumapaikkoina ja siinä on mukavia yksityiskohtia (lavastussuunnittelijaa ei käsiohjelmassa kerrota). Jonna Rautalan valosuunnittelu elävöittää näkymiä ja tarkentaa yleisön katsetta kulloinkin oikeaan suuntaan. Tommi Haapaniemen suunnittelema puvustus tuo roolihenkilöiden olemukset - sotilaallisen väen ja arkiston intendentin - hyvin esiin.

Yleisö eli innokkaasti mukana esityksessä. Muutama kohtaus sai väliaplodit ja naurua riitti usein. Lopussa taputettiin ja kannustusulvottiin pitkään.

Kuva: Mirkka Maarajärvi

Näytöksiä on jäljellä vielä kolme; tänä viikonloppuna perjantaina yksi ja lauantaina kaksi. Tätä kirjoittaessani kaikkiin on vielä paikkoja vapaana. Lisäksi heti la 25.2. klo 14 alkavan näytöksen jälkeen - eli n. klo 15 - on tarjolla kaikille avoin ja maksuton keskustelutilaisuus, jossa esiintyjät sekä vankilan ja teatterin työryhmä kertovat vankilateatterista ja esityksen valmistamisprosessista ja yleisö voi esittää heille kysymyksiä.

Esitykset
Pe 24.2. klo 18
La 25.2. klo 14 + keskustelutilaisuus
La 25.2. klo 18

Vankilateatterin Historiatauti - Dystopiaa huumorilla Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Tukkijoella (UIT)

Hiirenloukku