Katsojien silmissä Hiirenloukku

Tein jälleen katsojakyselyn, tällä kertaa koskien näytelmää Hiirenloukku. Kyseessähän on Agatha Christien teksti ja näytelmän on Jyväskylän kaupunginteatterille ohjannut Anssi Valtonen. Ensi-iltansa se sai syyskuun lopulla ja pysyy ohjelmistossa huhtikuun loppupuolelle saakka. Hiirenloukku on ollut hyvin suosittu, monet näytökset täynnä.

Kuvassa vasemmalta Asko Vaarala (herra Paravicini), Miko Helppi (Christopher Wren), Hannu Lintukoski (majuri Metcalf), Anna-Maija Oka (Mollie Ralston), Markus Virtanen (ylikonstaapeli Trotter), Sami Ulmanen (Giles Ralston) ja Saara Jokiaho (neiti Casewell).
Kuva: Jiri Halttunen

Jakelin kyselylomakkeet 7.1. päivänäytöksessä. Tällä kertaa viidestä kyselystä minulle palautui neljä. Pyysin vastaajilta nimeä tai nimimerkkiä, jota voin käyttää tässä jutussa. Vapaaehtoisena tietona kysyin myös heidän ikäänsä. Vastaajat ovat Kaisla (70+), Lempi (56), Marle (seurue oli 28-34v, 4 hlöä) sekä Ulla (59). Lämmin kiitos vastanneille!

Kaikki vastaajat pitivät Hiirenloukusta. Ulla kommentoi: "esitys oli viihdyttävä, puvustus ja lavastus hyvin aikakautta kuvaava." Marle totesi: "sopii koko perheelle, kevyttä ja viihdyttävää. kannatti ajaa pidemmältäkin." Lempi kertoi mielipiteenään: "pidin esityksestä, en ollut nähnyt ko. näytelmää ennen, joten murhaajan arvailu piti yllä mielenkiintoa ja jännitystä koko näytelmän ajan. Ja murhaaja oli sittenkin yllätys. :) (Vielä väliajalla en arvannut kuka murhaaja on.) Myös lavastus, puvustus ja äänimaailma vei mukanaan toiseen aikakauteen." Kaisla vastasi: "pidin aika paljon, 4-10 asteikolla ehkä 8 1/2."

Miko Helppi (Christopher Wren) ja Anna-Maija Oka (Mollie Ralston).
Kuva: Jiri Halttunen

Entä oliko jotain mistä vastaajat pitivät aivan erityisesti? Kaisla luetteli seuraavat: "lavastuksesta teatterissanne pidän melkein aina, kuten nyt. Brittiläinen tunnelma sokkeloineen oli hyvä. Samoin rouva Ralstonen asu. Agathan kuulutus alussa ja lopussa." Marle vastasi: "Christopher Wrenin (Miko Helppi) hahmo oli erityisen hauska ja viihdyttävä. Sopivasti huumoria vaikka osa hahmoista oli vähän yksiulotteisia (esim. Ralstonit)." Ulla totesi: "pysyi hyvin alkuperäisessä juonessa mukana ja piti jännityksen loppuun saakka." Lempi viittasi edelliseen vastaukseensa.

Entä löysivätkö vastaajat jotain kritisoitavaa? Marle totesi: "osa hahmoista tuntui olevan 'vain täytteinä', esim. herra Paravicinilla (Asko Vaarala) ei tuntunut olevan muuta roolia kuin olla 'mysteerinen myrskystä ilmaantunut vieras'. Kuitenkin Asko Vaaralan roolisuoritus oli sinänsä hauska." Kaislan mielestä "herra Wren (Miko Helppi) ehkä vähän yliampuva." Ulla sanoi: "alkuosa oli hiukan pitkäveteisen oloinen kun tarina kehittyi niin hitaasti. Tosin tämä on kyllä Christien jutuissa yleistä." Lempi ei halunnut kritisoida mitään.

Etualalla Markus Virtanen (ylikonstaapeli Trotter) ja Asko Vaarala (herra Paravicini), taustalla Sami Ulmanen (Giles Ralston).
Kuva: Jiri Halttunen

Entä jäikö joku roolisuoritus vastaajille aivan erityisesti mieleen? Lempi ihasteli: "no kyllä tuo rouva Boyle eli Piia Mannisenmäki oli huikea, kuivakas puhetyyli ja elekieli. Samoin myös Christopher Wren eli Miko Helppi oli hyvä. Yleisesti ottaen koko esiintyjäkaarti oli hyvin uskottavia rooleissaan, Agatha Christien tyyliin." Ulla oli samoilla linjoilla: "rouva Boyle (Piia Mannisenmäki), hyvin kuvaava hahmo ja hyvin esitetty. Mollie Ralston (Anna-Maija Oka), hyvä kokonaisuus ja eleet. Kaikki hahmot olivat onnistuneita, mutta nämä kaksi parhaita." Yhtä mieltä oli myös Kaisla: "rouva Boyle (Piia Mannisenmäki) oli kyllä täysipainoinen kritiikissään kaikesta. Rouva Ralston (Anna-Maija Oka) yritti parhaansa ollakseen sovitteleva emäntä." Marle täydensi joukkoa: "Miko Helpin roolisuoritus oli mukaansatempaava ja hauska! Sekä Piia Mannisenmäki."

Piia Mannisenmäki (rouva Boyle) ja taustalla Saara Jokiaho (neiti Casewell).
Kuva: Jiri Halttunen

Entä millaisia näytelmiä vastaajat valitsevat katsottavaksieen ja millä perusteella? Kaisla vastasi: "monenlaisia! Luen arvostelut Keskisuomalaisesta ja Hesarista, joskus myös Wikipediasta. Näyttelijät myös tärkeitä." Marle totesi: "helposti lähestyttäviä, viihdyttäviä." Ulla kertoi: "kevyitä näytelmiä, sillä arkeen tarvitaan kevennystä. Osin arviointien, osin esittelykuvien perusteella." Lempi sanoi: "esim. musikaalit kiinnostavat. Luen kyllä aina teatteriesitysten arvostelut ja ne myös vaikuttavat näytelmän valintaan, tai ystävien suositukset."

Entä miten juuri Hiirenloukku tuli valituksi katsottavaksi? Kaisla sanoo: "klassikko, luen paljon dekkareita." Marle puolestaan: "Agatha Christien kirjat ja televisiosarjat ovat viihdyttäneet ennenkin." Ulla on samoilla linjoilla: "koska on Agathan näytelmä :)" ja Lempi kertoi: "sopiva loman lopetus ja ex-tempore teatteriin lähtö!"

Anna-Maija Oka (Mollie Ralston) ja Sami Ulmanen (Giles Ralston).
Kuva: Jiri Halttunen

Entä millaisessa seurassa vastaajat tällä kertaa kävivät teatterissa? Lempi oli puolison kanssa, Ulla ja Marle kumpikin puolison sekä ystäväpariskunnan kanssa ja Kaisla ystävänaapurin kanssa.

Kuinka usein vastaajat sitten käyvät teatterissa? Kaisla kertoi käyvänsä keskimäärin 4-6 kertaa vuodessa, Marle 2-5 kertaa vuodessa ja Ulla 4-5 kertaa vuodessa. Lempi vastasi "liian harvoin (1-2 kertaa vuodessa). Kaupunginteatterin tarjonnasta aion käydä katsomassa myös Suruttomat-esityksen."

Nämä vastaajat olivat siis tyytyväisiä näkemäänsä, kuten yleisen palautteen perusteella moni muukin. Vielä ehtii katsomaan - mutta rajattomasti aikaa ei ole!

Hiirenloukku Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilla (linkki).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Evita (ensi-illat)

Hiljaista iloa (ensi-ilta)

Älä pukeudu päivälliselle (ensi-ilta)