Äkkiä rooliin!

Mitä tapahtuu, kun keskeisessä roolissa oleva näyttelijä estyy tekemästä työtään äkillisesti kesken esityskauden? Näytöksiä joudutaan perumaan, mutta ei montaa, kunhan saadaan korvaava näyttelijä ajettua sisään. Teatterin johtaja ja ohjaaja päättävät, mitä perutaan ja miten paikataan. Sairastapauksen vuoksi Saara Jokiahon piti hiljattain ottaa Rachelin rooli näytelmässä Juhlista jaloin.

Tieto paikkaustarpeesta tuli viime keskiviikkona, jolloin Saara ehti illalla opiskella tekstiä neljän tunnin ajan. Torstaina toisen näytelmän harjoitukset piti jättää väliin; tällöin työpäivä kesti aamusta iltaan, yhdeksästä yhdeksään. Esityksestä oli aiemmin tehty taltiointi, jota katsomalla Saara sai kuvan siitä, miten Rachel liikkuu, mitä reittejä käyttäen, missä hän on kussakin kohtauksessa, mitä hänellä on päällä, onko hänellä käsissään jotain... Ja ennenkaikkea treeni oli tekstin lukemista ja puhumista sekä näytelmän harjoittelua myös muiden kanssa. Myös Rachelin roolivaatteet piti sovittaa Saaralle; osasta selvittiin pienentämällä, osa piti etsiä tai uudistaa pukuvarastoista uusiksi.

Ja perjantaina, vain puolentoista päivän harjoittelulla, oli edessä jo päivänäytös. Saara kiitteli sitä, miten hyvin työkaverit tukevat; heihin voi aina luottaa, että he pelastavat jos jotain menee pieleen. Samoin kuiskaaja auttaa heti tarvittaessa, ja kun repliikin alusta saa kiinni, kyllä se sieltä pulpahtaa. Saara kertoo pitävänsä haasteista, ja kuulema on aikamoinen voittajafiilis kun selviytyy niistä!

"Lunttilappu", jota ehtii vilkaista aina kun on pois näyttämöltä - tämäkin auttaa kun rooli on omaksuttava pikaisesti. Mitä tapahtuu missäkin vaiheessa, mistä tullaan, mihin mennään, mitkä vaatteet, ketä muita on mukana.


Kommentit

 1. kuinka pitkän ajan esimerkiksi tämä paikkaus kesti? Ja oliko kyseessä isokin rooli? Kuulostaa aikamoiselta suoritukselta, hatunnosto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan minäkin hattua! Rooli on varsin näkyvä, lavalla ei olla ihan alusta mutta hyvin paljon. Tuosta paikkauksen kestosta pitää kysyä Saaralta, palaamme asiaan. :)

   Poista
  2. Paikkaus kesti sen puolentoista vuorokauden harjoittelun jälkeen neljä esitystä. Nyt olen ikään kuin reservissä mikäli tarvii tehdä jatkossa lisää näytöksiä. Rooli tosiaan oli melko näkyvä, ja sisälsi yli 200 riviä opeteltavaa tekstiä. Oli se kyllä varsin hurja seikkailu! Työhön ryhtyessä ei ehtinyt kauhistella työn määrää, vaan siinä ikään kuin sukelsi tunneliin, ei melkein edes nähnyt muuta ja keskittyi vain olennaiseen. Melkoiset adrenaliinihuurut kyllä kun siitä selviytyi :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiirenloukku

Suruttomat (ensi-ilta)

Evitaa henkiin herättelemässä