Esirippu aukeaa - syksy 2020

Eilen Jyväskylän kaupunginteatterissa oli Esirippu aukeaa -tapahtuma, jossa esiteltiin alkaneen kauden ohjelmistoa ja toimintaa. Aluksi teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen toivotti yleisön tervetulleeksi, ja puhui siitä, miten teatterin toiminta on kokenut mullistuksia korona-aikana. Hilkka oli aidon liikuttunut siitä, että lopultakin ollaan päästy taas esityksiin, ja että tänäkin iltana oli väkeä mukavasti paikalla.

Tilaisuuden vetivät teatterikuraattori Antti Niskanen ja markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi - herrat olivat pukeutuneet West Side Storyn henkeen. Jyväskylän kaupunginteatterilla on tänä syksynä kuusi ensi-iltaa, joista neljä suurella näyttämöllä ja kaksi pienellä. Ensimmäiset ensi-illat, pienellä näyttämöllä Korjaamo ja suurella West Side Story, olivat viime viikolla.

West Side Storysta nähtiin parikin esittelyvideota ja haastateltavana oli teatterin uusi kiinnitys, musikaalinäyttelijä Sami Ulmanen, joka tekee Westiksessä Riffin roolin. Hän myös lauloi pätkän sooloaan Jet Songista.

Jouni Huhtaniemen (vas.) ja Antti Niskasen (oik.) haastateltavana keskellä Sami Ulmanen.

Vajaan kolmen viikon kuluttua 26.9. ensi-iltansa saavasta Kultaisesta vasikasta nähtiin esittelyvideo. Kyseessä on Mikko Roihan ohjaama useamman teatterin yhteistyö Maria Jotunin klassikkonäytelmästä. Aiemmat vastaavat ovat olleet Pesärikko ja Miehen kylkiluu.

Kultainen vasikka -työryhmän tanssillinen videotervehdys.

Sydänmaa tulee lopultakin ensi-iltaan 3.10. Senhän piti tulla ohjelmistoon jo vuoden 2019 alussa, mutta silloinen näyttämön nostinrikko peruutti Sydänmaan esityskauden. Nyt se on sovitettu uudestaan tasanäyttämölle - lavanostimia kun ei vieläkään ole saatu korjatuksi. Jarno Kuosan ohjaamasta Sydänmaasta nähtiin pieni katkelma ja siihen liittyen Antti ja Jouni haastattelivat näyttelijä Anneli Karppista.

Sydänmaan esityskatkelma.

Suuren näyttämön syksyn viimeisenä ensi-iltana on 28.11. Lumikuningatar, johon liittyen nähtiin ohjaaja Katriina Honkasen videoitu tervehdys. Antti ja Jouni haastattelivat nimiroolin tekevää näyttelijä Piia Mannisenmäkeä. Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis esitti rosvolaulun ja lisäksi nähtiin kolmen näyttelijän lukema tekstikatkelma.

Haastattelussa Piia Mannisenmäki.

Pienen näyttämön Korjaamosta nähtiin pätkä näytelmää Hannu Lintukosken ja Jukka-Pekka Mikkosen esittämänä. Sen jälkeen Antti ja Jouni haastattelivat Handea ja Jukkista. Tilanne sai varsin spontaanin koomisiakin sävyjä muunmuassa Antin kysyessä näyttelijöitä, kauanko he ovat toisensa tunteneet - Jukkis tuumasi "siis yhteisiä töitä ollaan tehty 20 vuotta mutta mistä sitä tietää milloin toisen tuntee?"

Hannu Lintukoski ja Jukka-Pekka Mikkonen Korjaamon katkelmassa.

Pienen näyttämön syksyn molemmat ensi-illat eli Korjaamon ja 2.10. ensi-iltansa saavan Vuoriston kaunottaren on ohjannut Anssi Valtonen. Antti ja Jouni haastattelivat myös häntä.

Haastattelussa Anssi Valtonen.

Vuoriston kaunottaresta nähtiin Paavo Honkimäen ja Piia Mannisenmäen esittämä pieni katkelma. Paavo Honkimäki on Jyväskylän kaupunginteatterin uusi kiinnitys tälle kaudelle. Haastattelussa hän sanoi olevansa todella innoissaan saadessaan tämän kiinnityksen. Aiemmin Paavo on ollut kymmenisen vuotta Eurooppa Neljä -teatterissa.

Katkelma Vuoriston kaunottaresta; Paavo Honkimäki ja Piia Mannisenmäki.

Näiden esittelyjen jälkeen käytiin läpi syksyn keikat, vierailut sekä yleisötyötä, joka on varsin monipuolista. Näistä kaikista löytyy tietoa kaupunginteatterin sivuilta. Yleisötyön osana esittäytyi myös nuorten Backstage Group, joka hakee lisää jäseniä - kannattaa tutustua jos nuorille suunnattu teatteritoiminta kiinnostaa!

Syksyllä käynnistyy myös Hannan baari, Hanna Liinojan emännöimä toistuva tapahtuma jossa keskustellaan teatterista, nähdään haastatteluja, improvisaatiota ja muuta ohjelmaa. Tilaisuudet ovat maksuttomia.

Hanna Liinoja esittelemässä Hannan baaria.

Esirippu aukeaa -tilaisuudessa mainittiin sekin, että tänä syksynä tulee täyteen jo viisi vuotta bloggaamistani Eturivin kuningattarena. Niin se aika rientää!

Kun syksy oli käsitelty, saatiin silmäys myös tulevaan kevääseen 2021. Suurella näyttämöllä saa 13.2. ensi-iltansa trilleri Susanin vaikutus, jonka päähenkilöä näyttelee Outi Condit. Myös hän oli Antin ja Jounin haastateltavana. Pienelle näyttämölle on tulossa musiikkipainotteinen esitys Jukeboksi, johon yleisöltä toivotaan kertomuksia itseään koskettaneista kappaleista - tästä tulee lisäinfoa teatterin sivuille. Pienelle näyttämölle palaa koskettava ja kaunis Kohtauksia eräästä avioliitosta, jonka esityskausi loppui keväällä koronan vuoksi lyhyeen. Siinä näyttelevä Hegy Tuusvuori on edelleen Jyväskylän kaupunginteatterilla kiinnityksellä ja toisaalle lähtenyt Henri Halkola palaa vierailijaksi. Keväällä vierailulle on tulossa Kristian Smedsin ohjaama Karpolla on asiaa, jossa esiintyy Teatterikorkeakoulun maisterivaiheen näyttelijäopiskelijoita - esitys pohjautuu Hannu Karpon legendaariseen tv-ohjelmaan.

Ennen viimeistä ohjelmanumeroa nähtiin vielä video, jossa kaupunginjohtaja Timo Koivisto esitteli Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylän sinfonian turvallisuus- ja hygieniakäytäntöjä.

Lopuksi Jouni ja Antti haastattelivat vielä Nathalia Hyvärinen Kanervaa, joka esittää West Side Storyssa Marian roolin. Nathalia myös lauloi Marian kappaleen I Feel Pretty.

Nathalia Hyvärinen Kanerva.

Entiseen malliin Esirippu aukeaa -tapahtumaan osallistuneille oli tarjolla hyviä lippualennuksia, jotka ovat saatavilla lippumyymälästä 26.9. saakka tilaisuuden pääsylippua näyttämällä. Lopuksi yleisölämpiössä vielä juotiin tilaisuuden hintaan kuuluvat kahvit.

Jyväskylän kaupunginteatterin sivut (linkki).

Backstage Groupin jäsenhaku (linkki).

Teatterin korona-ajan turvallisuusohjeet (linkki).

Loppukiitokset (koko rivi ei ihan mahtunut kuvaan).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tukkijoella (UIT)

Suruttomat (ensi-ilta)

Tulossa: Rauhaa!