Esirippu aukeaa - syksy 2022

Ihan kärkeen huomio: tämä on 300. tekstini Eturivin kuningattaren blogissa!

Perjantaina 16.9. Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä oli vuorossa perinteinen kauden avajaistilaisuus Esirippu aukeaa.

Ennen tilaisuuden varsinaista alkua lavalla tuolissa teatterinjohtaja Marietta Kunnas sekä makuulla koira Alvari (Paavo Honkimäki).

Heti alkuun oli kehitetty uusi tapa avata tilaisuus. Yleisön vasta asettautuessa katsomoon lavalle tassutteli koira (Paavo Honkimäki) ja piakkoin nojatuoliin lukemaan ja koiraa rapsuttelemaan saapui teatterinjohtaja Marietta Kunnas. Lukemisena näytti olevan The Mousetrap Story - olihan lavalla tulevan ensi-iltanäytelmän Hiirenloukun lavastus. Seuraavaksi esiin pelmahti itse Agatha Christie (Anneli Karppinen). Arvon ladyjen siirryttyä virvokkeille nähtiin katkelma Hiirenloukusta.

Katkelma Hiirenloukusta. Kuvassa vasemmalta Saara Jokiaho, Miko Petteri Jaakkola ja Sami Ulmanen. Mukana katkelmassa oli myös Anna-Maija Oka.

Sitten ääneen pääsivät illan varsinaiset juontajat, markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi ja näyttelijä-yleisötyöntekijä Tytti Vänskä. Heidän haastateltavakseen saapui Hiirenloukun ohjaaja Anssi Valtonen. Hiirenloukun ensi-ilta suurella näyttämöllä on siis 24.9.

Jouni Huhtaniemi (vasemmalla) ja Tytti Vänskä (oikealla) haastattelemassa Hiirenloukun ohjaaja Anssi Valtosta (keskellä).

Seuraavaksi esiteltiin suuren näyttämön toinen tuleva ensi-ilta - tai oikeammin uusintaensi-ilta. Lumikuningatarta ehdittiin syyskaudella 2020 esittää vain ennakon ja ensi-illan verran, sen jälkeen koronarajoitukset pakottivat pistämään pillit pussiin. Lumikuningatar kuitenkin palaa suurelle näyttämölle 4.11. Näytelmän esittelyssä haastateltavana oli nimiroolin näyttelevä Piia Mannisenmäki.

Esittelyvuorossa oli pienellä näyttämöllä esitettävä Tango sateessa. Siitä nähtiin Taina Reposen ja Hannu Lintukosken esittämä katkelma sekä ohjaaja Heini Tolan videotervehdys. Jouni ja Tytti lukivat myös katkelmia arvosteluista sekä katsojien Facebook-kommentteja.

Katkelma näytelmästä Tango sateessa. Lavalla Taina Reponen ja Hannu Lintukoski.

Suruttomat-musikaalia esiteltiin monipuolisesti. Jälleen kuultiin arvosteluja ja kommentteja. Videoina nähtiin musikaalin traileri sekä pätkä lehdistötilaisuudesta. Livenä esitettiin katkelma, jossa romanityttö Homsantuu (Anna-Maija Oka) laulaa ja tanssii kahdelle porvarismiehelle (Jouni Salo ja Asko Vaarala). Esitystä säesti pianolla kapellimestari Lasse Hirvi. Haastateltavana oli Anna-Maija Oka, joka puhui mm. siitä, miten koko työryhmässä on koettu tärkeäksi, että romaneista ei esitetä stereotypiaa vaan realistinen näkemys. Näytelmän suunnitteluvaiheessa mukana on ollut Suomen Romaniyhdistys ry auttamassa oikeanlaisen kuvan luomisessa.

Katkelma musikaalista Suruttomat. Tanssimassa Anna-Maija Oka, katsomassa Jouni Salo ja Asko Vaarala. Pianossa kapellimestari Lasse Hirvi.

Seuraavaksi esiteltiin syyskaudella nähtävät vierailut ja yhteistyöt. Niiden jälkeen Tytti Vänskä puhui teatterin yleisötyöstä.

Jyväskylän kaupunginteatteri kutsuu kaikki kaupungin kakkosluokkalaiset mukaan Leijonan osa -nimiseen teatteriseikkailuun. Tätä olivat havainnollistamassa koululaisten kanssa teatterilla seikkailevat koirat Alvari (Paavo Honkimäki) ja Elias (Jussi-Petteri Peräinen).

Leijonan osassa seikkailevat koirat Alvari (Paavo Honkimäki) ja Elias (Jussi-Petteri Peräinen).
Taustalla kuvitusta teatterin yleisötyöstä.

Syyskauden esittelyiden lisäksi luotiin myös silmäys tulevaan kevääseen. Kevätkauden ensi-iltoina nähdään suurella näyttämöllä kantaesitys Parit (ensi-ilta 28.1.2023) ja pienellä näyttämöllä Poikakoodi (ensi-ilta 25.1.2023).

Viimeisenä haastatteluna Jouni ja Tytti jututtivat kaupunginteatterin vast'ikään kiinnitettyä näyttelijä Jussi-Petteri Peräistä. Peräinen siis seikkailee Leijonan osassa ja suuri yleisö tulee hänet näkemään Parit-näytelmässä.

Jouni Huhtaniemi (vasemmalla) ja Tytti Vänskä (oikealla) jututtamassa näyttelijä Jussi-Petteri Peräistä (keskellä). Ja hauskaa oli!

Viimeisenä ohjelmanumerona - ennen kahvittelua - nähtiin ja kuultiin Suruttomat-musikaalin reipas loppulaulu. Komeasti se aina kajahtaa!

Suruttomien loppulaulun loppukiitokset.
(Kaikki näyttelijät eivät ole rooliasuissaan.)

Yleisö vaikutti hyvin kiinnostuneelta esittelyistä ja innokkaita väliaplodeja annettiin moneen kertaan. Kun ohjelmallinen osuus oli ohi, nautittiin lämpiössä vielä lipun hintaan kuuluneesta kahvitarjoilusta omenapiirakan kera teatterin näyttelijöiden ja muun henkilökunnan edustajien seurassa.

Kaikista esityksistä, yleisötyöstä ynnä muusta toiminnasta löytyy infoa kaupunginteatterin sivuilta (linkki).

HUOM! Muistakaa paikalla olleet (ja ottakaa opiksi te jotka ette olleet): Esirippu aukeaa -tapahtuman lippua näyttämällä saatte teatterin lippumyymälästä talon omiin esityksiin liput puoleen hintaan kun ostatte ne 1.10.2022 mennessä! Kaksi lippua per asiakas per esitys, esitysten lukumäärää ei ole rajattu.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suruttomat (ensi-ilta)

Hiirenloukku

Evitaa henkiin herättelemässä